Cercetarea din România, în umbra plagiatului
Honoris fără Causa 19 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Cercetarea din România, în umbra plagiatului 28Din iunie, cînd Ioan Mang, una dintre propunerile pentru fotoliul de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a fost acuzat că a plagiat în cel puțin două dintre articolele științifice scrise, asupra cercetării din România au început să se ridice semne de întrebare. Scandalul a fost amplificat de materialele publicate de revista științifică internațională Nature, care îl acuzau și pe prim-ministrul Victor Ponta că și-ar fi inspirat aproape o jumătate din teza de doctorat din alte lucrări pre-existente, fără să citeze autorii originali. Și, mai nou, actualul ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului ar fi aprobat, pe vremea cînd era rector al Universității București, aplicarea pentru un proiect european cu o cerere de finanțare plagiată din cinci surse. În tot acest timp, cercetătorii români onești acuză lipsa existenței unei baze de date care să centralizeze articolele științifice și lucrările de doctorat și susțin că au primit deja semne de îngrijorare și mesaje negative din partea omologilor de peste hotare legate de subiectul „împrumuturilor” academice. „Doctoratul nu trebuie să reinventeze roata”, susțin aceștia. Dar ar trebui să-l citeze pe primul care a împins-o la vale.
Începînd cu anul 2012, plagiatul din sistemul de învățămînt superior și din cercetarea din România a devenit subiect de discuție la nivel internațional, iar acest lucru le-a provocat dificultăți tinerilor cercetători sau doctoranzi care încearcă abia acum să se afirme în comunitatea academică mondială. „Ceea ce s-a întîmplat în ultima vreme a făcut foarte mult rău învățămîntului nostru în străinătate și va avea efecte asupra percepției acestuia. Efectul poate fi încrederea în diploma obținută în școala românească. Pentru că au fost foarte multe exemple în ultima perioadă și atunci se pot întreba unii dacă diploma românească mai este de încredere. Dar eu vă spun că diploma în sine nu are nici o valoare dacă ea nu este acoperită de competențe. Trebuie să ne vedem serios de treabă în continuare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei, cercetător și cadru didactic la Facultatea de Mecanică, Departamentul de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI).
Acesta susține că tinerii cercetători sînt cei care au cel mai mult de suferit din cauza acestui scandal din cauza faptului că relațiile cu comunitatea academică internațională se contruiesc pe bază de interacțiune directă, de o încredere, „care se cîștigă de-a lungul anilor. Atunci cînd ai o relație personală cu cineva din străinătate contează mai puțin situația generală, atîta timp cît omul are încredere în colaboratorul său. Eu cred că un om înțelept nu generalizează ceea ce se întîmplă. Știm că în politică nu apar mereu vîrfurile așa că, în general, oamenii înțeleg că ceea ce se întîmplă la un moment dat nu este neapărat un lucru care poate fi generalizat pentru țara și mediul respectiv”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei.
Bază golită de date
Problema cea mai mare pe care o reclamă cercetătorii români e reprezentată de absența unei baze de date naționale, a unei platforme care să reunească toate lucrările științifice și tezele de doctorat Ș existat chiar și un proiect de lege care prevedea înființarea acesteia sub umbrela Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), însă atunci cînd s-a decis schimbarea conducerii instituției în timp ce analiza lucrarea de doctorat a primului ministru „s-a abrogat și acest ordin. Am fost dizolvați fără să înțelegem de ce. Ideea era să existe un site care să adune toate tezele în formă electronică și unde să fie analizate. Practic însemna să nu ne mai întîlnim noi la București și să analizăm în cîteva ore cîteva zeci de teze, ci aveam timp să le analizăm pe îndelete și se puteau descoperi probleme dacă apăreau. Se făcea o bază de date cu toate tezele de doctorat. Acum însă se merge pe metoda clasică. Părerea mea este că o asemenea platformă era necesară și poate că speriase pe multă lume. Cred că ar fi ridicat puțin responsabilitatea celor care lucrau la o teză, care îndrumau și ar fi existat teama că ulterior lucrarea poate fi văzută de către oricine. Asta era și ideea în fond. Nu trebuie să vînăm neapărat greșelile, ci să le preîntîmpinăm”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei.
O astfel de platformă este acum în construcție la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). Aceștia își doresc să ia toate lucrările de licență, disertație și de doctorat realizate pînă acum și să le centralizeze într-o bază de date care poate fi utilizată atît pentru studiu cît și pentru a le analiza comparativ. „Cred că ar trebui să avem o mai mare seriozitate începînd chiar de la lucrările făcute de studenți la licență sau disertație și ar trebui să ne responsabilizăm mai mult. Nu e vorba neapărat de o viciere, ci de o superficialitate care există în sistem. De aceea dorim să realizăm baza de date, dar este o muncă titanică. Înseamnă să scanezi toate documentele și să le pui într-un format electronic, dar nu este foarte simplu, nu a existat cerința ca textele să fie predate și în format electronic ci doar tipărit. În plus, este greu să iei să compari milioane de teze de licență, disertație sau doctorat atît timp cît ele există numai în format tipărit, ca să detectezi anumite probleme”, a declarat conf. univ. dr. Dan Zaharia, cercetător și decan al Facultății de Bioinginerie Medicală de la UMF.
De la conducător la doctorand
Dincolo de prevenirea propriu-zisă a plagiatului, cercetătorii din Iași susțin că este foarte dificilă detectarea. În condițiile în care nu există acea bază de date națională unde tezele să poată fi comparate, singura metodă de detecție rămîne cunoașterea literaturii de specialitate și o bună colaborare între cadrul didactic și studentul care realizează lucrarea respectivă. „Eu sînt conducător de doctorat și vina aparține și conducătorului la un moment dat. Dacă noi sîntem competenți pe direcția respectivă și știm ce se întîmplă la nivel mondial ne dăm seama dacă doctorandul preia, să spunem. Temele mi le stabilesc eu pentru doctoranzii mei și știu bine că pe parcurs nu poate fi preluat dintr-o altă teză decît sub formă de documentare pentru capitolele introductive, unde o problemă poate fi dezvoltată sau tratată altfel, nu doar reprodusă”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Doroftei.
Mai mult, ținînd cont de faptul că a existat o lungă perioadă de timp în care lucrările nu au fost predate inclusiv în format electronic, pentru a detecta eficient ar trebui luate pagină cu pagină toate operele similare și „este foarte greu să faci lucrul ăsta și atunci, doar din întîmplare, dacă o teză seamănă cu una citită sau chiar scrisă de cineva poate să reclame acest lucru. Și asta doar în cazurile în care teza e realizată conform standardelor, cu bibliografie și citări”, a adăugat conf. univ. dr. Dan Zaharia.
Iar din cauza acestei dispute internaționale privind plagiatul din România, există deja o reticență din partea comunității academice de peste hotare, în special în ceea ce-i privește pe tinerii doctoranzi și cercetători. Conf. univ. dr. Dan Zaharia menționează cazul a doi doctoranzi care au fost recent plecați la o universitate cu care UMF are deja stabilite relații internaționale. „S-a creat deja o stare de confuzie pentru că, din cîte am înțeles, vor fi mult mai atenți atunci cînd îi primesc pe studenții noștri în cadrul unor programe de acolo și la burse post-doc se vor uita mai atent la dosarele de înscriere. Se resfrînge deci momentan doar la nivel declarativ”, a precizat acesta.
Găurile sistemului
Problema plagiatului nu este însă una restrînsă doar mediului academic din România. Sînt cunoscute deja cazurile fostului președinte al Ungariei, Pal Schmitt, și fostului ministru al Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, care au demisionat amîndoi din funcție în urma unor acuze de plagiat, lui Pal Schmitt retrăgîndu-i-se inclusiv titlul de doctor. Acum este suspectat și actualul ministru al Educației din Germania, Annette Schavan, din aceleași motive. „De aceea spun că imaginea României nu a fost afectată de acest scandal nici prea mult nici prea puțin, a existat poate doar o oscilație. Pe noi în schimb ne afectează mult pentru că sîntem o țară în evoluție. În străinătate ai variante. Dacă simți că ai descoperit un mediu corupt, poți să te orientezi în altă parte. În România în schimb, cînd ai nimerit într-un astfel de mediu, nu ai altă alternativă decît să pleci afară”, a declarat Sergiu Vacaru, cercetător științific la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Acesta a precizat în schimb că, în ciuda gravității sale, plagiatul nu este cea mai mare problemă a cercetării din învățămîntul superior. „Chestiunea este tragică în cercetarea românească, fiind o derivată patologică a «stilului tovarășei Elena Ceaușescu» în știință. Însă nu din plagiat aș face eu o tragedie fiindcă pentru cercetare sînt lucruri mult mai dăunătoare, chiar dacă plagiatul este, să spunem, cea mai evidentă boală a sistemului. Cînd nu există o etică a cercetării, cînd corpul profesoral e îmbătrînit iar tinerii talentați și muncitori nu sînt promovați, plagiatul nu e cea mai mare problemă, iar luptînd doar împotriva lui noi nu schimbăm nimic”, a conchis Sergiu Vacaru.
Indiferent însă dacă este vorba de plagiat sau de o altă problemă mai de fond, cercetarea din România nu este privită cu cei mai buni ochi de dincolo de hotare. Iar pentru tinerii cercetători, care abia acum își fac loc în lumea academică, înaintea calității lucrărilor, primul obstacol va fi adresa din buletin.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu