Handicapul birocrației universitare a rămas fără rampă
Honoris fără Causa 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Handicapul birocrației universitare a rămas fără rampă 181Multe dintre clădirile universităților de stat ieșene nu sînt reabilitate de mulți ani și, drept urmare, nu pot oferi studenților cu dizabilități care le urmează cursurile condiții specifice nevoilor lor. Fie că sînt rampe, lifturi sau săli de curs amenajate special – toate împiedică, prin lipsa lor sau prin felul în care au fost construite acum mult timp, accesul studenților în instituții și finalizarea într-o manieră normală a parcursului lor educațional. Deși unii dintre ei încearcă să lupte cu birocrația și să ceară ca drepturile scrise în lege să fie puse în aplicare, se împotmolesc și traseul hîrtiei care-ar putea soluționa problema se schimbă și, tot atunci, întreaga conducere pare să-i piardă urma.
În instituțiile de învățămînt superior ieșene sînt 16 studenți care, din cauza unor afecțiuni fizice, mentale sau senzoriale, au nevoie de adaptări ale mediului de studiu care să le asigure integrarea în sistemul educațional. Cele mai des întîlnite forme de handicap în rîndul studenților sînt cele cauzate de deficiențele locomotorii, ceea ce înseamnă că ei au nevoie atît de corpuri ale universităților special amenajate, cît și de camere de cămin corespunzătoare deficienței lor.
Acces blocat la rampă
Deși conform Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap 448/2006, lege revizuită în anul 2016, „autoritățile publice au obligația să asigure accesul celor cu dizabilități în unitățile și instituțiile de învățămînt”, multe dintre universitățile ieșene nu sînt adaptate în totalitate conform cerințelor menționate. O universitate adaptată corespunzător acestor condiții ar trebui să pună la dispoziția studenților rampe de acces în clădirile universității, lifturi, săli de studiu cu mobilier corespunzător, grupuri sanitare special amenajate și camere de cămin în conformitate cu nevoile tinerilor. „În Corpul B al Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași (UAIC), spre exemplu, există o rampă, dar în momentul în care construiești o rampă trebuie să asiguri și accesul la ea, iar accesul acolo se face foarte greu. Este un drum neamenajat, din care nu tot este trotuar”, a precizat Alexandra Huțanu, studentă la master în anul I, la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), ce suferă de dizabilități locomotorii. Accesul la rampă, conform spuselor acesteia, este deseori imposibil, din cauza faptului că înaintea aleii există o poartă care blochează accesul mașinilor. „Poarta respectivă are și un prag pe care nu-l pot trece cu căruțul și, de obicei, este încuiată cu un lacăt. Am discutat la decanat despre asta și mi s-a spus că nu se va descuia, dar că eu pot suna, cînd ajung la facultate, să vină cineva să o descuie”, a mai adăugat studenta.
Pentru că unele corpuri ale UAIC sînt clădiri foarte vechi, reprezentanții acesteia susțin că lipsa condițiilor este cauzată de inexistența condițiilor pentru studenți în proiectul inițial al acestora sau că unele dintre ele, precum Corpul A al universității, numit „Palatul universitar din Copou”, fac parte din patrimoniul istoric și niciun element din construcția lor nu poate fi afectat. „Noi am cerut fonduri, de cîțiva ani, întrucît gestiunea bugetului este a universității. Ne-am dori să avem o rampă și, inițial, s-a mers pe ideea că poate fi realizată foarte repede, dar s-a constatat că nu e așa. Echipamentele de acest gen, o rampă cu lift, așa cum cere Corpul B, este foarte scumpă și nu avem resursele necesare”, a explicat prof. univ. dr. Dinu Airinei, decan al FEAA.
Urcatul cu liftul costă 100 de lei
Începînd cu acest an universitar, în corpurile principale ale UAIC au început să fie folosite lifturile pe baza unor cartele de acces. În anii precedenți însă, în lifturile corpurilor principale din universitate, existau liftiere. „Liftierele din Corpul B aveau programul de la ora 7 jumătate dimineața la 8 seara. Eu am fost, o perioadă, voluntară AIESEC, sediul acestei asociații find la etajul al treilea al clădirii. Activitatea mea se termina, de obicei, în jurul orei 10. Uneori însă aveam și examene sîmbăta sau duminica, cînd liftierele nu aveau program. Eu nu sînt imobilizată total, dar atunci cînd merg cu ajutorul cîrjelor am nevoie de o persoană care să mă ajute și am nevoie ca spațiul respectiv să îndeplinească anumite condiții”, a menționat Alexandra Huțanu. Deși trecerea la cartele a fost făcută, reprezentanții universității nu par să aibă cunoștință de programul din trecut al angajaților universității. „În facultate avem două persoane cu dizabilități și noi ținem în mod direct legătura cu ele. În anii trecuți, în perioada examenelor, liftierele aveau program normal și studenții puteau ajunge să le susțină”, a mai declarat prof. univ. dr. Dinu Airinei.
Printre corpurile universității nepregătite pentru accesul studenților cu dizabilități se numără cu Corpul C al UAIC. „În perioada licenței, am avut foarte multe ore în corpul Facultății de Informatică și, ca să ajung acolo, trebuia să ocolesc întreaga universitate, pentru că nu pot coborî scările care ușurează accesul și mereu întîrziam, cursurile mele fiind imediat, unele după celelalte. Anul trecut, am vrut să iau o cheie de la Corpul C, să pot urca cu liftul și să ajung la cursuri mai rapid și mi s-au cerut, în schimb, 100 de lei”, a mai adăugat Alexandra Huțanu, care, de-a lungul studenției, a contactat conducerea instituției în repetate rînduri, trimițînd și cereri de care, după spusele sale, nu a mai fost înștiințată mai apoi. „Este posibil să fi existat plîngeri din partea studenților, însă la mine nu au ajuns. Eu sînt nou în funcție, deci există probabilitatea ca ele să fi fost în mandatul anterior”, a menționat prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector pentru strategie, dezvolare instituțională și managementul calității al UAIC.
Deși multe măsuri impuse de lege nu sînt puse în aplicare încă, UAIC este evaluată periodic de către o comisie specializată. În urma atenționărilor acesteia, în corpurile universităților au apărut, în ultimul an, două camere cu mobilier adaptat în Căminul C5 și grupuri sanitare special amenajate. „În luna iunie a existat în Corpul B o evaluare a unei comisii din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vîrstnice – prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială și ne-a stabilit, ca prioritate, să avem un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. S-a lucrat toată vara și așa am reușit ca la începutul acestui an universitar să avem un asemenea grup, la etajul al II-lea”, a menționat prof. univ. dr. Dinu Airinei.
O investiție majoră a UAIC a fost destinată, însă, studenților cu dizabilități senzoriale. Astfel, în Corpul D al universității, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, s-au pus bazele unui laborator special în care studenții cu deficiențe de vedere, de exemplu, să poată învăța cu ajutorul materialelor speciale nevoilor lor.
Condiții neevaluate la USAMV
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași, deși corpurile universității și biblioteca sînt prevăzute cu rampe de acces și lifturi, în cămine nu există camere special amenajate pentru nevoile studenților cu dizabilități, întrucît aceștia nu au solicitat cazare din partea instituției de învățămînt superior. „La USAMV sînt înscriși doar doi studenți cu dizabilități, însă nu am avut plîngeri din partea acestora pentru că nu le-am creat condiții și nici nu a existat vreo comisie care să evalueze dotările universității”, a spus ing. Adrian Neagu, director general administrativ al USAMV.
Tot doi studenți cu dizabilități sînt înscriși și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), universitate în care există condiții amenajate special doar în corpurile și căminele universității care au fost recent reabilitate. Conform reprezentanților instituției de învățămînt superior, la UMF au existat mai multe controale și verificări în ultimii ani, ultimul avînd loc chiar în luna iunie 2016, din partea Ministerului Muncii. Mai multe evaluări au fost făcute, în ultimii ani, și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior, deși atît corpurile universității, cît și majoritatea căminelor din Campusul „Tudor Vladimirescu” sînt prevăzute cu rampe de acces pentru studenți. „Peste 80% sînt rampe mici și cred că există una singură puțin mai abruptă. Avem, spre exemplu, în Căminul T8, la parter, opt camere amenajate special pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, în care acestea pot locui cu însoțitorii lor”, a precizat ing. Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești a TUIASI.
Prinși într-un du-te – vino birocratic – între corpurile foarte vechi ale instituției, în care n-au fost gîndite și condiții speciale pentru integrarea lor, între clădiri care sînt parte din patrimoniul istoric și nu pot fi modificate sau pur și simplu prinși într-o lipsă acută de fonduri și interes, studenții cu dizabilități care-și cer drepturile par să mai aibă de așteptat pînă legea scrisă special pentru ei va fi pusă și în aplicare.
Pînă atunci, aceștia speră ca toate cererile lor pierdute să-și găsească drumurile înapoi spre birourile decanatelor și problemele lor să-și găsească, cît mai curînd, rezolvările pe care le așteaptă.
de Aryna CREANGĂ
de Andreea ANTON
Adaugă un comentariu