În goana după fonduri, cultura cîștigă
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 14 martie 2016 Niciun comentariu la În goana după fonduri, cultura cîștigă 64
Fie că fac parte dintre tinerii care-au aflat de fondurile proaspăt alocate de către Consiliul Județean, fie că așteaptă o dată fixă să pornească către înscrieri sau c-au devenit deja, cu ceva timp în urmă, cetățeni ai Țării lui Andrei, folosind spre binele comunității partea cuvenită din totalul de 200.000 de euro, ieșenii învățați să scrie proiecte cunosc liniile regionale și naționale de finanțare mai bine decît cele din propriile palme. Dacă metodologiile competițiilor destinate proiectelor culturale se transformă, pînă la termenul limită, în harta unui bun mînuitor de idei într-o mapă, sumele alocate de către platformele dispuse să schimbe ceva în bine ajung și în orașele care, parcă, de prea mult timp așteaptă să se transforme-n adevărate rezidențe ale culturii, fără a avea vreo izbîndă.
În luna ianuarie, pe data de 29, cînd Consiliul Județean Iași (CJ) și-a adoptat bugetul pe anul 2016, au alocat din acesta și un fond pentru activitățile de tineret desfășurate la nivel județean. În valoare de 1.000.000 de lei, aceste fonduri au fost acordate la solicitarea Consiliului Tineretului din România, care a cerut respectarea Legii nr. 350/2006, în care era specificat ca autoritățile locale să acorde astfel de finanțări – în Art. 28, alin. (1) și (2), fiind subliniat cum, pe lîngă Consiliul General al Municipiului București, și fiecare consiliu local al municipiilor reședințe de județ trebuie să constituie anual, „în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităților de tineret” și cum acest fond trebuie utilizat pentru finanțarea activităților de tineret desfășurate de ONG-uri (organizații neguvernamentale) și a altor activități de tineret de interes local.
Chiar dacă metodologia de finanțare a acestor activități nu a fost finalizată, Consiliul Tineretului încercînd să constituie un Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret care să se implice în realizarea acesteia, fondurile au inițiat deja, în rîndul ONG-urilor ieșene, idei și scrieri de proiecte care așteaptă să fie înscrise. Astfel, printre grupurile de tineri care își propun să aplice pentru obținerea fondurilor puse la dispoziție de către CJ se numără Asociația Studenților Francofoni din Iași sau AIESEC (Association Internationale des Étudiants En Sciences Économiques et Commerciales). Aceasta din urmă dorește să pună pe hîrtie ideile unui proiect numit Discover. Dacă la celelalte proiecte banii pentru desfășurare pot fi obținuți din sponsorizări sau din taxele de înscriere, proiectul educațional Discover este unul destinat unui grup țintă diferit, dorind să fie implementat în rîndul copiilor din clasele I–VIII. „Avem nevoie de această finanțare pentru care vom aplica, cel mai probabil, în luna aprilie, pentru că vrem să propunem copiilor niște sesiuni de dezbateri pe diferite teme, la care să invităm și personalități internaționale”, a precizat Teodora Todirică, vicepreședinte al Departamentului Strîngere de Fonduri, AIESEC Iași.
Finanțările studenților
Printre liniile importante de finanțare către care asociațiile naționale studențești, precum ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) sau USR (Uniunea Studenților din România) și-au îndreptat, în anul în curs, proiectele, se numără cele oferite de Erasmus Plus, cele implementate de Direcțiile de Sport și Tineret ale municipiilor în care activează sau cele ale AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Una dintre sursele de finanțare importante pentru ANOSR este programul Erasmus Plus, program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în perioada 2014 -2020, căruia i-a fost alocat un buget total de 14,7 de miliarde de euro la nivelul UE. La proiectele destinate secțiunii „tineret-Dialog Structurat”, tinerii au înscris pentru finanțare un proiect care promovează felul în care ar trebui elaborate și susținute politicile de tineret la nivel european, prin reuniuni internaționale, seminarii și conferințe.„În funcție de temă și de complexitate, un proiect bun care ar putea avea șanse mari să obțină o finanțare este scris în aproximativ o săptămînă. Aici includem documentarea asupra liniei de finanțare, adică parcurgerea metodologiei, documentarea asupra subiectului abordat, adică studiile sau cercetările care s-au mai făcut, scrierea efectică a proiectului, elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli și, bineînțeles, etapa de feedback și îmbunătățire a proiectului”, a menționat Robert Ciocotoiu, coordonatorul Departamentului de Proiecte al ANOSR.
Dacă cele mai importante proiecte finanțate ale ANOSR au fost, pînă în prezent, Forumul Organizațiilor Studențești din România și Universitățile de Vară pentru Elevi, desfășurate anual, cele organizate de USR sînt Festivalul UNIFEST, Congresul Studenților și SummerCamp. „Liniile de finanțare pentru care aplicăm noi sînt, anual, ale Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului General al Municipiului București, Primăriei București, CreArt și Direcției de Sport și Tineret. Am încercat să aplicăm cu un proiect numit «Academia de training a USR-ului» și la platforma de responsabilitate socială Țara lui Andrei dar, din păcate, de acolo nu am reușit să obținem finanțare”, a adăugat și Daniela Lungu, directorul național al Departamentului de Strîngere de Fonduri al USR.
Călătorie în „Țara lui Andrei”
Singura asociație ieșeană care a reușit să obțină finanțare de la proiectul„Țara lui Andrei” este Asociația Reversibil. Aceștia s-au înscris în competiția „Idei din Țara lui Andrei” cu proiectul Upside Down, o inițiativă care nu doar încurajează și susține reciclarea (recycling), ci și conceptul de upcycling, adică realizarea produselor din deșeuri, oferindu-le acestora o valoare mai ridicată față de ce au însemnat ele anterior. Pentru că în Iași sistemul de reciclare este deficitar, iar cel de administrare a deșeurilor este aproape inexistent, echipa Upside Down a propus finanțatorului o idee care prezintă un sistem de salvare (colectare a bannerelor stradale vechi, prelate vechi de camion etc.), de curățare (dezinfectarea materialelor cu soluții profesionale de curățat), tăiere, transformare în produse noi, unice și personalizate și, mai apoi, vînzare.
„Fabricat în Țara lui Andrei” este un proiect al celor de la OMV Petrom România care încurajează, de cele mai multe ori, proiectele care aduc idei noi pentru dezvoltarea comunității. Inițiativele finanțate prin intermediul lui sînt din trei domenii: educație pentru angajabilitate, dezvoltare comunitară și mediu, iar pentru fonduri pot aplica persoane fizice, ONG-uri, instituții de învățămînt sau alte instituții publice locale. Acestea pot propune proiecte care au nevoie de un buget maxim de 15.000 de euro, valoarea totală a finanțărilor oferite de Țara lui Andrei fiind, anual, de 200.000 de euro.
Împărțirea Fondului Cultural Național
O altă modalitate pentru ca o idee de proiect să primească finanțare este înscrierea acestuia în competiția lansată pe 2 martie, de AFCN, destinată susținerii proiectelor culturale care se vor desfășura în perioada 16 mai și 15 noiembrie. Bugetul alocat acestei sesiuni de finanțări naționale este de 4.600.000 de lei și este repartizat pe nouă arii de finanțare: Educație prin cultură, Rezidențe de creație, arie destinată celor care propun programe de rezidență adresate creatorilor, Arhitectură și design, Arte vizuale, Artele spectacolului (teatru, muzică și dans), Patrimoniu cultural material și Patrimoniu cultural imaterial. Cea mai mare finanțare alocată de AFCN se îndreaptă către ramura Artelor vizuale și este în valoare de 1.150.000 de lei din total.
În categoria celor care susțin producția artistică se înscrie și singurul proiect ieșean cîștigător al unei astfel de finanțări, anul trecut. Intitulat Borderline Art Space, acesta a fost scris de către Asociația Culturală AltIași, și este un spațiu expozițional independent, interesat de susținerea producției artistice și de promovarea unor idei contemporane.
Pentru sesiunea aceasta, termenul limită de înscriere al proiectelor este 31 martie și printre prioritățile AFCN se numără susținerea debutului artistic, susținerea producției artistice și a mobilităților culturale pe teritoriul României. În categoria celor care susțin producția artistică se înscrie și singurul proiect ieșean cîștigător al unei astfel de finanțări, anul trecut. Intitulat Borderline Art Space, acesta a fost scris de către Asociația Culturală AltIași, și este un spațiu expozițional independent, interesat de susținerea producției artistice și de promovarea unor idei contemporane.
Un element principal care a propulsat proiectul ieșean în lista celor finanțate a fost și încurajarea, pe termen lung, prin intermediul unor expoziții anuale, a unor tineri absolvenți ai Universităților de Arte din Iași, Cluj-Napoca și București. „În cadrul programului avem planificate două expoziții cu tineri artiști formați în Iași, Andrei Venghiac și Liliana Basarab, o expoziție realizată de un cadru didactic din Universitatea de Arte ieșeană și o expoziție cu trei absolvenți selectați de profesori din cadrul celor trei mari universități de arte din țară. În cele trei locuri de desfășurare a expozițiilor vor avea loc și discuții privind condiția și problemele tinerilor absolvenți ai sistemului de învățămînt artistic”, a spus George Pleșu, director al Borderline Art Line.
În Iași, în cîmpul artelor vizuale, mai activează doar o singură instituție independentă din punct de vedere artistic, fără a primi sprijin financiar din partea unor bănci, instituții sau chiar din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, aceasta avînd numele de Centrul de Fotografie Contemporană.
Astfel, într-un oraș în care spațiile destinate actelor artistice nu se îngrămădesc să apară, proiectele care îndrăznesc să schimbe ceva și liniile de finanțare la care acestea pot fi înscrise devin elemente necesare din peisajul acestui centru regional caracterizat, adesea, ca fiind cultural.
Adaugă un comentariu