În Tîrgușor, terenul fuge de sub picioarele studenților
Honoris fără Causa 17 mai 2011 Niciun comentariu la În Tîrgușor, terenul fuge de sub picioarele studenților 102Odată, campusul studențesc Tîrgușor Copou avea spații verzi unde studenții își așterneau păturile să învețe pentru sesiune, se plantau flori și se făceau planuri pentru o sală de sport. Însă moștenitoarea familiei de boieri Stoicescu, Magda Bedivan, a descoperit că pămînturile din campusul Tîrgușor Copou îi aparțin și revendică terenurile din fața și din spatele căminelor. Așa a răsărit o vilă chiar lîngă căminul C4, iar la parcul Stoicescu studenții se uită acum din spatele gardurilor de fier. Cele patru cămine și aleea dintre ele au rămas în administrarea universității, dar cum Magda Bedivan intenționează să vîndă ce îi aparține, studenții vor mai avea cu siguranța vecini noi cu care să împartă campusul.
Încă din anul 1990, Magda Bedivan a început să revendice, parcelă cu parcelă, pînă ce a intrat în posesia terenurilor care înconjoară cele patru cămine ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, ridicate în Tîrgușor Copou. În spatele actualelor cămine, UAIC avea în calcul realizarea mai multor proiecte, printre care și construirea unei săli de sport și o parcare pentru studenți. Însă, odată cu revendicarea primului titlu de proprietate de către moștenitoare, planurile de construcție au rămas doar pe hîrtie.
Magda Ionella Bedivan, descendenta unei familii înstărite care a posedat în perioada interbelică parcul Tîrgușor Copou, a reușit să recupereze în instanță o parte din moștenirea părintească. Aceasta a cerut instanței, încă din luna august 2001, retrocedarea celor 1.700 mp de teren din strada Stoicescu nr. 3A. În 1931, mama sa, Maria Stoicescu, a primit cînd s-a măritat, drept zestre, circa doua hectare de teren în „comuna Copou”. Pămîntul și toate construcțiile de pe teren fuseseră cumpărate de familia Stoicescu în vara lui 1918. Maria a devenit moștenitorul de drept al caselor din Tîrgușor Copou, cu terenul înconjurător. După venirea comuniștilor la putere, ea a vîndut o parte din teren, iar în 1961 cîteva corpuri de clădire au fost preluate de stat, ajungînd în administrarea UAIC. Aici, universitatea ieșeană si-a construit patru cămine studențești și cîrmuiește o parte din „parcul Stoicescu”, după cum mai este numită regiunea. Astfel, prin ridicarea căminelor din complexul Tîrgușor Copou, mama Magdei Bedivan a rămas fără 14.000 de metri pătrați. După spusele inginerului de cadastru al Biroului Tehnic al Serviciului Gestiunea Patrimoniului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iulian Popov, terenul pe care se află căminele a fost primit pe baza unei exproprieri către statul român. „Fiind o zonă de interes s-a trecut de la statul român la administrarea Ministerului Învățămîntului, iar de la minister la universități să își construiască complexul studențesc”.
Căminele de după garduri
Conform legii nr. 10 din februarie 2001, privind „regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 de stat”, Magda Bedivan, cu cererea de intrare în posesie în mînă, a venit să-și revendice terenurile din complexul studențesc Tîrgușor Copou, care au aparținut familiei sale.
În anul 2003, succesoarea averii Stoicescu, care avea deja titlu de proprietate pentru terenul din spatele căminelor, le-a cerut autorităților retrocedarea a încă 1.700 mp, ceea ce reprezintă zona din fața căminelor din complexul Tîrgușor Copou, cea care se întinde de la căminul C4 și pînă la zidurile din fața cantinei Universității de Științe Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași. Conform aceleași legi, moștenitoarea își cere dreptul de proprietate asupra a două hectare de teren de pe str. Stoicescu nr. 4. Ultima dată cînd universitatea a pierdut teren în fața moștenitoarei a fost în luna decembrie 2010, cînd a apărut gardul care înconjoară zona revendicată.
Tot după spusele lui Iulian Popov, Stoicescu a mai vîndut de-a lungul timpului părți din teren, iar actuala moștenitoare cere acum diferența, aproximativ toată zona din fața căminelor fiind revendicată. Asta include parcelele de pămînt din fața căminelor pînă la stradă, dar și terenul din dreapta cantinei USAMV. „Noi încercăm să ne apărăm cît putem complexul, acele terenuri fiind în litigiu. Pentru noi este important că terenurile pe care sînt construite căminele și aleea care duce la acestea nu sînt puse în discuție. Nu am idee cine se află în spatele acestor pretenții de retrocedare, dacă sînt proprietarii, moștenitorii lor direcți sau niște intermediari”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Renovarea, pe schelele birocrației
După ultima împroprietărire a moștenitoarei familie de boieri Stoicescu, a existat o promisiune că, deși spațiile verzi vor fi îngrădite, se va lăsa o poartă pentru ca studenții să aibă acces în continuare în spațiile verzi din fața căminelor. Dar odată cu îngrădirea proprietății, moștenitoarea și-a uitat promisiunea și nu a mai făcut o poartă pentru ca studenții să intre în parc, „să mai stea pe o pătură, să citească. Nu au lăsat și acum au pus gard și nu mai poți intra, nu te joci cu proprietatea omului”, a declarat Maricel Matianu, administrator al complexului Tîrgușor-Copou.
Conform Oficiului Juridic al universității ieșene, notificarea încă nu a fost soluționată, deoarece pînă la noi decizii si analiza situației nu există nici un proces pe rolul instanței. Pînă atunci, se are în vedere retrocedarea terenurilor în baza legii 18 / 1991, prin care terenurile de orice fel, indiferent de destinație, de titlul pe baza cărora sînt deținute sau de domeniul public ori privat din care fac parte, constituie fondul funciar al României.
Pînă și renovarea căminului de băieți C4 din complexul Tîrgușor – Copou a fost abandonată. Conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, reabilitarea nu mai poate avea loc deoarece documentația cadastrală nu mai poate fi realizată cînd există un proces pe rol. Mai mult, terenul îngrădit din fața căminelor a început să fie vîndut pe bucățele, odată cu obținerea acestora. Astfel, cei de la Biroul Tehnic s-au trezit cu o casă construită exact lîngă căminul C4. „A fost vechea ei proprietate, nu avem ce să facem. Noi ne-am opus, dar mai mult nu am avut ce să facem. Asta e legea, iar eu ca cetățean român mă supun legilor statului”, a confirmat Bogdan Pleșcan, directorul general administrativ al UAIC.
Proviziile, ținute sub cheie
Încă dinainte de anul 1989, UAIC deținea, pe lîngă cantina din complexul Titu Maiorescu și actuala sală de mese a USAMV. Însă, odată cu construirea Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” în locul cantinei USAMV de pe aleea Mihail Sadoveanu nr. 46, Universitatea Agronomică a rămas fără sală de mese. Prin ordinul ministerului, UAIC a trebuit să renunțe la una din cele două cantine deținute la acea vreme, astfel fiind retrocedată clădirea din complexul Tîrgușor Copou celor de la USAMV. Prin preluarea clădirii, a fost preluat și beciul de lîngă cantină, aflat pe terenul din fața căminelor studențești. Însă, cu îngrădirile din complex de la sfîrșitul anului 2010, intrarea și folosirea beciului au fost oprite, deși pivnița se află pe inventarul Universității Agronomice de la momentul preluării. „Am fost chemați de către cei de la Biroul Tehnic al Universității Cuza să golim tot ce aveam în beci, din cauza terenurilor împrejmuite. Deși el există în acte ca fiind al nostru, am fost evacuați”, a precizat Marilena Anton, administratorul cantinei de la USAMV. Pe lîngă problema beciului, se pare că terenul solicitat de Magda Bedivan ar ajunge de la zona împrejmuită pînă la zidul cantinei, dar revendicarea cuprinde și terenul din dreapta ei, folosit ca parcare de către unii studenți. „Odată, am fost chemată ca martor să semnez o cerere de amendă pentru un student care parcase lîngă cantină, în zona revendicată. Nu am vrut să îi fac rău studentului, dar nu am avut ce face. Terenul se află în proprietate privată. Se pare că și noi va trebui să facem o poartă către stradă pentru a ne face aprovizionarea de acum înainte”, a mai adăugat administratorul.
Revendicările se practică în masă
Cazul din Tîrgușor Copou nu este singular, pentru că, după cum a precizat Iulian Popov, „înainte, în Copou, stăteau oamenii școliți ai Iașului, în alte zone nu știau să scrie, să citească, dar aici toată lumea și-a păstrat actele și acum vin să revendice”. La fel ca în cazul complexului din vîrful Copoului, urmașii profesorului A.C. Cuza, fost decan al Facultății de Drept de la UAIC în anul 1919, cer să li se restituie 10.000 de metri pătrați din terenul pe care se află acum un alt complexul al universității, Codrescu. Magdalena Cuza Marconi Ciocci și Gheorghe Bogdan Ilie Cuza susțin că sînt moștenitorii terenului care a intrat în posesia lui A. C. Cuza în 1890 și au înaintat instanței în anul 2008 dosarul de retrocedare al terenului respectiv. Acest teren, estimat acum la cinci milioane de euro, a fost confiscat de comuniști și pe suprafața lui s-au construit cămine studențești. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a menționat faptul că mai este o instituție de învățămînt superior ieșeană implicată deoarece terenul cuprinde și o suprafață unde este construit un cămin al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, iar procesul este încă în desfășurare.
***
Pînă cînd condițiile de retrocedare ale dosarului vor fi îndeplinite și situația terenurilor va fi analizată în amănunt, nu ne rămîne decît să așteptăm ca decizia pentru suprafața de teren să fie dată. Majoritatea moștenitorilor primește despăgubiri, iar UAIC își va mai păsui pentru cel puțin încă un an demersurile de renovare. Nu avem încă norme care să protejeze instituțiile de cultură, așa că moștenitorii vin cu metrul în buzunar ca să revendice terenurile care cred li se cuvin.
Iustina AMBRONO
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu