La Iași, ministrul Educației a reaprins promisiuni
Honoris fără Causa 28 ianuarie 2013 Niciun comentariu la La Iași, ministrul Educației a reaprins promisiuni 17Întîlnirea de săptămîna trecută a ministrului delegat pentru învățămînt superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, cu rectorii universităților ieșene de stat și cîțiva dintre reprezentanții studenților, a pus în fața mediului academic ieșean o oglindă. Conducătorii instituțiilor de învățămînt superior spun că au adus în discuție „probleme binecunoscute”, cum ar fi rambursarea întîrziată a fondurilor din Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), sau bursele mici ale doctoranzilor. Cît despre proiectele de investiții lansate de ani buni, creditele oferite studenților pentru practică și voluntariat sau aplicarea statutului studentului, universitățile și tinerii ieșeni au primit deocamdată soluții doar pe hîrtie.
De anul acesta, conform noii structuri a Guvernului și a Ministerului Educației Naționale, coordonarea învățămîntului superior, a cercetării științifice și a dezvoltării tehnologice intră în responsabilitatea ministrului delegat Mihnea Costoiu. Vizita acestuia la Iași de miercurea trecută, 23 ianuarie, a prilejuit explicarea, în termeni generali, a cîtorva dintre planurile ministerului pentru universități în acest an. Una dintre chestiunile despre care ministrul a ținut să le vorbească reprezentanților instituțiilor de învățămînt superior a fost finanțarea proiectelor din POSDRU.
Luînd în considerare întîrzierile de mai bine de un an înregistrate la achitarea cererilor de rambursare depuse de universități, ministrul a precizat că există resurse pentru continuarea proiectelor și finalizarea acestora. „Am înțeles că pentru cererile de rambursare deja depuse, care însă încă nu s-au verificat, pentru că există o problemă a Autorității de Management în ceea ce privește verificarea numărului foarte mare de cereri, au prevăzut fonduri astfel încît, odată ce vor fi verificate și li se va da bun de plată, vor fi și achitate. Tot din fonduri structurale, ministrul spunea că e posibil să lanseze o nouă competiție pentru proiecte de cercetare, gîndită în termeni mai rezonabili, fără atît de multe proceduri și birocrație. Sperăm să se rezolve măcar cîteva aspecte, pentru că urmează să vină auditul Comisiei Europene în februarie”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Bani pentru noii doctoranzi
Una dintre problemele pe care deblocarea fondurilor structurale din partea Uniunii Europene le-ar rezolva ar fi cea a burselor doctorale, studenții din cel de-al treilea ciclu de învățămînt superior primind în ultimul an burse din resursele proprii ale universităților sau din împrumuturi bancare făcute de acestea. „În cazul burselor doctorale vorbim despre bursele finanțate prin POSDRU, contractate de universități pînă acum, care au problemele binecunoscute, întîrzierea rambursărilor fiind una. Unii dintre acești studenți au primit burse integrale, în funcție de cum s-a reușit utilizarea resurselor proprii sau cele provenind din împrumuturi”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași. Acesta a precizat că în urma discursului cu ministrul s-ar putea găsi o soluție pentru a crește inclusiv bursele studenților de la doctorat din anii I și al II-lea, de 734 de lei. „Pentru cei înscriși începînd cu 2011, ministrul a spus că există un fond prin care s-ar putea majora aceste burse, urmînd să se mai deschidă, în decursul lunii următoare, un cont de aplicații pentru proiecte structurale post-doctorale și doctorale. Probabil că acestea vor fi valabile pentru cei care se vor înscrie de acum înainte. Astfel, dacă vor fi aprobate aceste proiecte se poate ajunge la burse chiar de 2200 de lei, după propunerea ministrului Costoiu.”
Există însă și instituții de învățămînt superior care au reușit să achite bursele doctoranzilor la timp, integral, din resurse proprii. În cazul acestora, se mai pune doar problema majorării acestora pentru doctoranzii din primii doi ani de studiu. „S-a discutat despre proiectele care se vor lansa sau care se află în curs de desfășurare în universități. Cum proiectele de dezvoltare ale Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» (UMF) beneficiază de resurse proprii, din bugetul universității, singura chestiune pe care ne-o dorim este să nu ne fie blocate planurile de la minister în vreun fel, iar noi să le ducem la bun sfîrșit”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rector al UMF.
Printre obiectivele universităților ieșene se numără și finalizarea cîtorva dintre proiectele de investiții, cele amintite în discuția cu ministrul delegat fiind legate de reabilitarea căminelor studențești. „S-a pus problema acordării de fonduri suficiente pentru terminarea lucrărilor la căminul A5 din Campusul Agronomiei sau la sediul de industrie alimentară pentru specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole și a altor proiecte de reabilitare a unor spații aparținînd universității”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Vîntu.
Totodată, membrii UNSR care s-au întîlnit cu ministrul săptămîna trecută au amintit de proiectul de renovare a Căminului T6, din Campusul „Tudor Vladimirescu”, în cazul căruia lucrările începute în 2008 nu au mai fost încheiate. „Deocamdată, însă, s-a stabilit, în principiu, că se va reface aripa lungă a Căminului T6, dar aceasta ar fi doar o măsura rapidă, de urgență, să spunem, pentru că o decizie spre repararea totală a căminelor nu s-a putut lua încă”, a declarat Ciprian Vasi, președintele Ligii Studenților de la Mecanică (LSM) de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Un alt plan de reabilitare, care poate rămîne deocamdată la stadiul de proiect, este cel al renovării Corpului A al TUIAȘI. „S-a discutat și despre situația Corpului A, unde condițiile de studiu sînt destul de proaste acum. Oricum renovarea acestuia ar ajunge la cheltuieli de peste 40 de milioane de lei, deci e mai complicat, dar va fi luată în vizor posibilitatea unui proiect în parteneriat cu Ministerul Culturii”, a declarat Marian Petrariu, prim-vicepreședinte al UNSR.
Acesta a menționat că, în urma întrunirii cu ministrul Mihnea Costoiu, studenții se pot aștepta la o mărire a burselor pentru celelalte două cicluri, licență și masterat. „Dumnealui ne-a comunicat că majorarea bugetului pentru Educație va influența automat și bursele studențești, așteptîndu-se la un plus de 1% față de anul trecut. De asemenea, dacă bursele doctorale vor fi trecute integral pe direcția finanțării prin POSDRU, banii alocați burselor din fonduri bugetare vor putea fi redistribuiți, chiar către cheltuielile suplimentare ale doctoranzilor, precum deplasări la conferințe, utilități sau publicarea în reviste de specialitate”, a adăugat prim-vicepreședintele UNSR.
Încurajarea Statutului Studentului
Reprezentanții studenților au explicat și faptul că noul ministru delegat pentru învățămînt superior, cercetare științifică și devoltare tehnologică susține aprobarea în toate universitățile a Statutului Studentului, cu toate deciziile acestuia. „Asta înseamnă inclusiv punctul referitor la creditele pentru voluntariat și practică în timpul facultății. UNSR va întocmi un regulament de acordare a acestor credite și îl vom propune la minister și universitățile din țară. De comun acord, vrem să reușim ca de la începutul anului viitor să funcționeze și această chestiune. Acțiunile de voluntariat vor fi recunoscute și răsplătite, fără a fi influențată programa fiecărei facultăți, acestea fiind doar adăugate celor existente deja. Va fi important pentru studenții care vor să studieze în afara țării, pentru că acolo se pune mai mult accent pe voluntariat, dar și cei care vor să se angajeze”, a explicat Marian Petrariu. Această inițiativă a studenților a fost încurajată de către ministrul Mihnea Costoiu, ea fiind văzută drept importantă pentru tinerii care vor să continue studiile la un moment dat în afara țării, dar și pentru sprijinirea încadrării pe piața muncii. „A fost o inițiativă din partea tuturor ligilor. Noi am ridicat problema pentru că avem deja în desfășurare un astfel de proiect de voluntariat și activități practice, doar că modul prin care o să le aplicăm va «afecta» toate ligile din UNSR”, a mai adăugat președintele LSM.
Multe dintre problemele ridicate de studenți, rectori și chiar de ministrul Mihnea Costoiu există în universitățile ieșene de ani buni. La întîlnirea de săptămîna trecută singurul lucru care s-a spus cu certitudine este același care se aude de fiecare dată: faptul că se vor căuta în continuare soluții. Deși ministrul a părut deschis la propunerile noi ale studenților și la rezolvarea neajunsurilor din campusuri, reprezentanții instituțiilor de învățămînt superior nu vor putea să le promită tinerilor nimic pînă nu vor avea siguranța unui buget suficient de mare încît să acopere și vechile datorii și noile cheltuieli.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu