Laboratoarele ieșene, scoase din priză
Honoris fără Causa 12 decembrie 2012 Niciun comentariu la Laboratoarele ieșene, scoase din priză 22Laboratoarele de cercetare din universitățile ieșene sînt precum niște turnuri de sticlă. În ciuda faptului că au trecut doar cîțiva ani de cînd acestea au fost dotate cu aparatură de ultimă generație, și că cercetătorii care o mînuiesc au reușit să obțină rezultate remarcate la nivel internațional, laboratoarele încă au gheață pe sub picioare. La nivelul instituțiilor de învățămînt superior din Iași, problemele acestora vin în trepte. Sînt universități care au laboratoarele complet utilate cu aparatură nouă, dar care nu au tehnicieni să o întrețină. Altele nu au nici tehnologia necesară și nici personalul. Însă la toate instituțiile, cercetătorii petrec mai mult timp alergînd de la un birou la altul pentru a obține aprobări și semnături decît o fac realizînd lucrări ce ar avea potențialul de a fi publicate în reviste internaționale prestigioase.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași funcționează trei platforme de cercetare – AMON, Arheoinvest, și MediaEC, ale căror laboratoare au fost modernizate în urmă cu patru ani. Astăzi, platformele sînt dotate cu aparatura de ultimă generație și au parte de recunoașterea atît pe plan național, cît și internațional. „Noi avem aici aparatură instalată în valoare de vreo trei milioane de euro. De exemplu, laboratorul de magnetism, cu tot cu instalațiile de reperare a heliului și de lichefiere a acestuia cred că valorează 500 – 600 de mii de euro cu tot cu anexe. Deci sînt aparate scumpe. Cînd le-am cumpărat, ne-am și asumat ideea de a le menține în folosință permanent”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Stancu de la Facultatea de Fizică, directorul AMON.
De aceleași dotări beneficiază și celelalte universități ieșene, iar cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) pregătesc deja un nou laborator. Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), care în proporție de 90% este deja utilat, „va fi cea mai bună unitate de cercetare pentru mediu și agricultură din țară”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Leonte, prorector cu activitatea de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică la USAMV. Acesta va fi de fapt un tip de seră, denumită fitotron, în care se vor crește plante în condiții climaterice specifice, unde se vor putea controla caracteristici ale mediului înconjurător, cum ar fi temperatura, umiditatea, lumina, sau direcția și viteza vîntului.
Cercetare în dosare
Însă dincolo de posibilitățile de cercetare pe care le va aduce inaugurarea acestui laborator, prof. univ. dr. Constantin Leonte se plînge de birocrația prin care trebuie să treacă pînă și pentru cea mai mică achiziție. „Credeam că după ’90 se mai scapă, dar e infinit mai multă birocrație acum. De exemplu, eu pentru un creion trebuie să fac vreo 20 de hîrtii pe care să obțin semnături”, a adăugat prorectorul. Aceeași problemă este reclamată și la UAIC, unde cercetătorii petrec mai mult timp încercînd să obțină aprobări de la administrație pentru activitățile pe care le desfășoară, decît în laboratoarele propriu-zise. „În momentul acesta, multe lucruri nu merg. Și nu merg din cauza birocrației din universitate. Eu, personal, pierd mai mult timp plimbînd hîrtii de la un serviciu la altul, pentru diverse semnături, care ar trebui să fie date foarte repede, iar acest lucu se vede la un moment dat în activitatea mea de cercetare”, a declarat lect. univ. dr. Vasile Cotiugă, secretar științific al platformei Arheoinvest.
În plus, lectorul explică faptul că, în ciuda succesului pe care l-a avut Arheoinvest, ce a avut parte de expoziții cu piese din patrimoniul propriu în orașe precum Elveția, Varșovia, New York sau Vatican, „aceasta nu are un statut bine definit în cadrul universității”. Lect. univ. dr. Vasile Cotiugă susține că platforma ar trebui să se transforme într-un institut de cercetare. O astfel de inițiativă a fost demarată de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) în urmă cu doi ani de zile dar, conform secretarului științifc al Arheoinvest, nu a fost finalizată „din cauza mai multor factori. În domeniul cercetării arheologice, Ministerul Culturii are o rețea muzeală de bună valoare. Acesta însă a omis, și aș putea spune cu vădită intenție, dintre instituțiile care pot și trebuie să facă cercetări arheologice, tocmai cele mai performante astfel de instituții. Și mă refer la universități și la institutele de profil ale Academiei Române. Pur și simplu, locul în care se formează arheologii și institutele performante în arheologie, nu-și mai aveau obiectul muncii, cercetarea efectivă. Și, din păcate, acestea au fost repuse în drepturi doar în urma scandalurilor din presă”, a declarat lect. univ. dr. Vasile Cotiugă.
De asemenea, profesorul susține că muzeele județene de istorie sînt singurele împuternicite să administreze patrimoniul arheologic și orice studii asupra acestuia, din raza județului în care funcționează. „Însă acestea nu au nici măcar un specialist cu grad de doctor în domeniu. Iar noi, universitatea, care are academicieni în domeniu, profesori universitari și conducători de doctorate, ca să facem o cercetare de acest fel trebuie să mergem cu batista în băț și să ne rugăm de aceste muzee, să ne acorde dreptul să facem cercetare pe raza teritoriului județului lor. Mai mult decît atît, în unele cazuri sîntem refuzați sau obligați să facem contracte cu muzeele județene. Contracte prin care noi sîntem obligați să le dăm și bani”, a completat secretarul științific.
Se caută tineri și tehnicieni
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), dotările din interiorul laboratoarelor ajung să semene mai mult cu o expoziție de artă, deoarece, în ciuda granturilor de peste un milion de euro obținute de către cercetători pentru modernizare, mulți au preferat să plece din țară, în speranța unui salariu mai generos. „Deci a dispărut obstacolul care însemna odată lipsa aparaturilor și a apărut alte aspecte legate de condițiile de viață, cînd astăzi am studenți care lucrează în Canada, în SUA, în Brazilia sau Germania. Au rămas cîțiva, dar și aceștia, din cauza faptului că sînt cadre didactice, au normele supraîncărcare și le rămîne foarte puțin timp de cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Ostin Mungiu, director al platformei de cercetări fizio-farmacologice de la UMF.
Mai mult, în ciuda dotărilor, profesorul susține faptul că o lucrare care și-a realizat experimentele într-un laborator de prestigiu, renumit la nivelul comunității academice internaționale, are șanse mai mari să fie publicată într-o revistă cotată ISI decît „dacă lucrările provin dintr-un laborator care se află la marginea Uniunii Europene, care oricît de bine ar fi dotat, sigur că are un handicap datorat diferenței de ani de zile de documentare și pregătire. Acum, lucrurile stau, ca să spun așa, în sarcine tineretului”, a adăugat prof. univ. dr. Ostin Mungiu.
În cazul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai mari probleme este legată de dotarea laboratoarelor. Facultăților le lipsesc echipamentele mai avansate și, de aceea, spre exemplu, membrii catedrei de Energetică, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA), în lipsa unor surse de finanțare de la MECTS, realizează contracte de colaborare cu firme din mediul de afaceri pentru a-și moderniza laboratoarele. „Avem un laborator de resurse regenerabile, echipat jumătate prin donații, sponsorizări ale unei firme ieșene. De asemenea mai avem unul în care acum am început să înlăturăm din sală ce era vechi, echipamente de vreo 30-40 de ani, care sînt total depășite, nu mai ai cum să te legi cu vreo idee, noțiune, lege sau principiu de ele”, a declarat prof. univ. dr. ing. Florin Munteanu, șeful catedrei de Energetică de la FIEEIA.
Problema de bază, tot banii
În laboratoarele de la UTI mai lipsesc și personalul auxiliar și tehnicienii, care să știe cum se manevrează echipamentele, precum și cum să întrețină aparatura. „Au fost pensionări normale, unii au plecat și nu s-au putut angaja pentru că la un moment dat a fost interzis prin lege, și apoi s-a pus problema că la șapte pensionări putem face doar o angajare. Cert este că numărul personalului auxiliar didactic, tehnicieni, ingineri, care există în alte universități, și care să susțină activitatea aceasta din laboratoare este unul redus”, a completat prof. univ. dr. ing. Florin Munteanu.
De acest impediment s-a lovit și conducerea departamentului de cercetare de la UMF. Tehnicienii din laboratoare nu doar că sînt plătiți prost, ci lipsește și o școală care să-i învețe pe aceștia tehnicile moderne de operare a aparaturilor. „Toți care au fost calificați pînă acuma, s-au calificat la locul de muncă, învățînd de la mine sau altcineva. Dar aceștia nu au întotdeauna o viziune a ceea ce fac ei, a ceea ce reprezintă ei și sînt pur și simplu niște oameni care nu sînt prețuiți la justa lor valoare”, a conchis prof. univ. dr. Ostin Mungiu.
Însă, pentru a pregăti un astfel de personal este nevoie de fonduri, care, conform conducerilor departamentelor de cercetare ale universităților ieșene, lipsesc. „Aceasta este problema de bază, finanțarea. De aici rezultă și problemele cu personalul, pentru că cercetarea de dragul cercetării puțini o mai fac acum. Îți trebuie fonduri pentru utilaje, oameni și experiențe pe teren, care acestea din urmă ridică niște cheltuieli uriașe”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Leonte, prorector la USAMV.
Problema finanțării este ridicată din 2009, de cînd a venit criza, și a prins în menghină centrele de cercetare, cu multe proiecte aprobate, oameni angajați în baza acestora și finanțare redusă. „Uneori chiar și cu 50%. Lucru care s-a simțit imediat. Și se simte cel mai mult în pregătirea specialiștilor, care, tineri fiind, 27 – 28 de ani, chiar și cu doctoratul, caută să prindă un asemenea post, iar dacă după două luni de zile nu mai are bani, evident că dintre promisiunile noastre și banii din vînzarea la un magazin, toată lumea preferă soluția a doua. Este cea care îi ține în viată. Nu trăim din promisiuni și nici nu putem să împrumutăm bani pe promisiuni care uneori nu se mai realizează”, a completat lect. univ. dr. Vasile Cotiugă.
Iar în condițiile în care fondurile, personalul și, în unele cazuri, aparatura lipsesc, activitatea principală a laboratoarelor pare să alunece dinspre cercetare spre supraviețuire.
Paul ANDRICI
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu