Licența și disertația se vînd ca pîinile calde pe sute de euro

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Licența și disertația se vînd ca pîinile calde pe sute de euro 227
Licența și disertația se vînd ca pîinile calde pe sute de euro

În fiecare an există studenți care își negociază lucrarea de absolvire, fie că este vorba de licență sau de disertație. Pentru ei, banii nu contează atît de mult atunci cînd sînt presați de timp. Dacă cei mai sîrguincioși și-au aranjat lucrurile încă din iarnă și acum își fac griji doar de prezentarea pe care o au de făcut în iulie, alții au uitat că urmează să termine anul acesta facultatea. Aceștia din urmă dau click-uri pe Internet, intră pe grupuri de pe rețelele de socializare, scriu e-mailuri sau dau telefoane în căutarea unei soluții pentru a promova. Iar plata o fac abia atunci cînd se asigură că „lucrarea nu este plagiată” și că este „de nota 10”, ajungînd să plătească sute de euro pentru cîteva zeci de pagini.

Unii „meseriași” de profesie reu­șesc să ajungă la facultate, să-și fa­că temele și să-i ajute pe cei care nu reușesc să se descurce de unii singuri atunci cînd vine vorba despre lucrările de licență și de disertație. Doar că acea mînă de ajutor oferită de ei are niște prețuri piperate. O astfel de lucrare îi poa­te subția por­tofelul unui student cu 200 – 350 de euro. Prețul se pune în funcție de complexitatea temei, de numărul de pagini, de coordonator, de exi­gen­ța profesorului la co­rectare, de bibliografia necesară și de urgența predării. Iar dacă studen­tul pune con­diții sau este presat de timp, a­tunci mai este taxat cu alte sute de lei.

Frate, frate, dar licența-i pe bani

„Dacă acum cîteva luni în ur­mă o lucrare ajungea pînă la 250 de euro, acum, pe ultima sută de me­tri, îi taxez, iar prețul se dublează, ajungînd și la 400 de euro”, a ex­pli­cat Răzvan, student la Fa­cul­ta­tea de Teologie Ortodoxă de la Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Timp de șapte ani el a rea­lizat peste o sută de lucrări, iar a­cum, în mai, acesta are de scris cinci disertații și 12 licențe. În funcție de domeniu și de tema aleasă, Răz­van colaborează cu mai mulți oa­meni și, uneori, împarte o lucrarea între trei sau patru colaboratori. Da­că cei de la teologie, is­to­rie și asis­tență socială achită în euro, pentru cei de la Facultatea de Drept „lu­crarea se plătește în func­ție de nu­mă­rul de pagini pe care vreți să îl conțină. Prețul unei pa­gini este de 10 lei, iar termenul de execuție es­te de aproximativ două săptămîni. După ce lucrarea va fi gata, vă trimitem print screen-uri­le din ea pe e-mail ca să vă asigurați că este realizată corect, iar după ce veți face plata vă trimitem lucra­rea în format word”, îmi răspunde A­lex­andru pe email.

Pentru lucrările studenților de la Facultatea de Economie și Admi­nis­trarea Afacerilor (FEAA) prețul unei pagini este de 12 lei, cu 2 lei mai mare decît pentru cei de la Drept, iar termenul de realizare ajun­ge la trei săptămîni. După cum mi se explică, „dacă totuși doriți mai re­pe­de, vă putem trimite pe rînd fie­care capitol după ce îl finalizăm”.

Cei de la Facultatea de Litere, specializarea română-engleză, plă­tesc, spre exemplu, pentru o lu­cra­re care presupune urmărirea unui serial și variante ale traducerii aces­tuia în jur de 250 de euro, un preț redus față de cel originar. Pentru această lucrare, Mihai trebuie să se documenteze mai mult și să vi­zio­neze serialul propriu-zis, iar piața nu îi permite să scadă mai mult din preț.

Firmele specializate pentru a ademeni cît mai mulți clienți le ofe­ră studenților diferite reduceri și încearcă sa-și facă o publicitate pe măsură. „Asigurăm promoții și re­du­ceri. Oferim garanție scrisă și factură fiscală pentru toate comenzile. Beneficiați de reducerea de 20% pentru orice lucrare de licență, di­ser­tație sau doctorat”, îmi răs­pun­de la telefon o persoană.

Testul de plagiat

Toți „meseriașii” ne asigură că lucrările lor vor trece orice testare și că nu putem fi învinuiți de plagiat. Mircea, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă, mă asigură că face o documentare amplă din cărțile de la bibliotecă și în special din cele în format electronic, pentru că, în domeniul teologiei, el spu­ne că acestea pot fi descărcate ușor de pe Internet dacă știi să le cauți. Răzvan, colegul său cu care co­la­bo­rează de ceva timp, mai trece uneori pe la Biblioteca Central Uni­versitară „Mihai Eminescu” (BCU) și pe la biblioteca din Botoșani pen­tru a mai răsfoi cărți și a-și îm­bo­găți propria bibliotecă cu cîteva edi­ții scanate.

Piața celor care realizează astfel de lucrări este una diversă. Sînt cei care lucrează doar pe bază de recomandări făcute de către foști cli­enți sau persoane cunoscute, dar exis­tă și firme specializate unde pro­cesul de comandă este „simplu și ra­pid”.

Problema ridicată de către cei care apelează la aceste servicii ține de calitatea lucrărilor, care scade ade­sea în detrimentul cantității. Pe fiecare site sau pagină de Face­book apar sintagme precum „standarde academice”, „calitate Premium” sau enunțuri bine puse la punct ca „asigurăm respect, confiden­țiali­ta­te și discreție în colaborare”. Pentru a avea cît mai multă credibilitate, aceștia garantează că lucrările pe care le execută vor fi verificate prin­tr-un soft special antiplagiat, ase­mă­nător cu cele din universi­tăți, pen­tru a se asigura că vor fi primi­te doar lucrări originale.

Comandă „simplu și rapid”

Piața celor care realizează astfel de lucrări este una diversă. Sînt cei care lucrează doar pe bază de recomandări făcute de către foști cli­enți sau persoane cunoscute, dar exis­tă și firme specializate unde pro­cesul de comandă este „simplu și ra­pid”. Acestea urmăresc anumiți pași. În primul rînd, clientul com­ple­tea­ză un formular pentru a efec­tua co­man­da, iar pe baza infor­ma­țiilor pe care le oferă acesta se sta­bi­lește un preț și termenul de pre­da­re. După aceea, un redactor-con­sultant concepe lucrarea, un cu­prins, o biblio­grafie și începe să o redacteze du­pă acordul cumpără­to­rului.

„Consultanții noștri lucrează în mod dedicat pentru fiecare client și nu procesează mai multe co­menzi în paralel. Stabilim de la început ce­rințele și pretențiile profesorului coordonator pentru o redactare de calitate academică”, explică un con­sultant la telefon. Ur­mă­torul pas este plata avansului on­line sau prin transfer bancar. Du­pă aceasta, be­ne­ficiarul primește o treime din lucrare, iar cînd este a­chitată toată suma în întregime, a­tunci studentul primește pe email întreaga lu­crare.

Această „echipă” oferă posibilitatea de a urmări evo­luția lucrării, iar în cazul în care clientul dorește să modifice ceva, poate lua le­gă­tura cu consultantul. „Se verifică în primul rînd origina­li­tatea prin intermediul unui soft foarte performant antiplagiat, de genul ce­lor folosite de instituțiile de învă­ță­mînt superior, apoi se vali­dea­ză pe structuri, de exemplu pa­gină, ca­pitol, cu­prins, bibliografie, note de subsol și corectitudinea orto­grafică și gra­ma­ticală a lucrării”, mai spune consultantul. Iar după ce studentul pri­mește lucrarea gata ter­mi­nată, acesta are la dispoziție mai multe zile pentru a solicita mo­di­fi­cări, corecturi sau retușări în mod gratuit.

În ceea ce privește posibilitatea ca studenții să fie prinși, atît cei ca­re realizează lucrările pe cont propriu, cît și firmele, promit că atîta timp cît citesc bine lucrarea și pre­gătesc o prezentare bună, nu au cum să fie prinși.

de Doina SÎRBU
de Elena GUȚANU
de Beatrice JURAVLE

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top