Masteratul didactic, o promisiune scoasă de la naftalină
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 12 decembrie 2016 Niciun comentariu la Masteratul didactic, o promisiune scoasă de la naftalină 377
Recent, ministrul Educației a readus în discuție, după mai mulți ani de stagnare, ideea de introducere a masterului didactic în universități, prevedere inclusă în Legea Educației Naționale încă din 2011, dar care nu a fost pusă în aplicare și evitată apoi aproape o jumătate de deceniu. Deși la început, reprezentanții universitari au privit cu scepticism această nouă modalitate de pregătire a cadrelor didactice, acum par să se uite spre ea cu mare indulgență, majoritatea fiind de părere că efectele adoptării acesteia vor fi totuși pozitive și că ministerul ar trebui să ia hotărîrea de a o pune în aplicare. Dacă se va decide implementarea unui master didactic, tinerii care vor să devină cadre didactice vor putea urma încă din timpul licenței o serie de cursuri de psihopedagogie, urmînd ca la master să se poată orienta spre cel didactic, fără a fi nevoiți să treacă mai întîi prin cel profesional.
În 2011 se punea pentru prima dată în discuție, prin publicarea în Monitorul Oficial a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, implementarea de către universități a masterului didactic, o nouă modalitate de pregătire psihopedagogică în decursul a doi ani de studiu, a celor care intenționau să se îndrepte spre catedră. Practic, toți cei care doreau să predea în învățămîntul preuniversitar sau, mai tîrziu, în cel universitar, trebuiau să urmeze obligatoriu acest masterat. Și atunci, dar și în prezent, această pregătire era asigurată de către Departamentul pentru Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) al fiecărei universități, care își împarte în prezent activitatea pe două module de studiu, I și II, licență și master. Propunerea cuprinsă în proiectul legislativ a rămas doar la nivel de dezbatere. În anul 2012, a existat un memoriu colectiv al DPPD-urilor din marile centre universitare care a determinat amînarea implementării masterului cu mai bine de doi ani, argumentînd că lipsa unei metodologii putea deforma educația celor care s-ar fi înscris la aceste module dacă ar fi fost organizate atunci.
Învățămîntul mînă-n mînă
Însă abia după cinci ani, în luna octombrie 2016, ministrul Educației, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, și-a declarat intenția de a scoate de la sertar proiectul masteratului didactic și de a-l definitiva și implementa, considerînd pregătirea actuală primită de viitorii profesori drept insuficientă. În acest sens, de aproximativ o lună, a fost construit un grup de lucru de 18 persoane care, conform prof. univ. dr. Constantin Cucoș, unul dintre membrii grupului și director al DPPD de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), se ocupă cu stabilirea principiilor de funcționare pentru adaptarea la sistemul educațional actual. Spre deosebire de proiectul inițial cînd activitatea DPPD-urilor urma să fie suspendată, iar singura pregătire a celor care doreau să ajungă în spatele catedrelor trebuia să se desfășoare în cei doi ani de master, acum vor exista o serie de cursuri ce vor fi derulate încă din timpul licenței. „Nu s-a ajuns încă la o formulă finală a ordinului de ministru și a metodologiei aferente, dar în linii mari se va menține o pregătire inițială, la nivel de licență, prin cîteva discipline care să sensibilizeze studenții în legătură cu specificitatea carierei didactice, prin parcurgerea unor discipline introductive de psihopedagogie, de metodică aplicată și chiar prin efectuarea unui stagiu de practică pentru cunoașterea școlii, pentru ca studentul să delibereze, în cunoștință de cauză, după terminarea licenței, dacă alege la master varianta didactică sau cea profesională, academică”, a afirmat prof. univ. dr. Constantin Cucoș.
Cooperarea în prim-plan
Masterul se va desfășura pe parcursul a doar doi ani și va cuprinde materii din domeniul pentru care optează studentul, pentru aprofundare, dar și de natură psihopedagogică aplicată, care va fi asigurată de departamentul sau specializarea de profil. Dacă, conform prevederilor din Legea Educației, studenții care voiau să devină profesori erau nevoiți să urmeze cursurile de licență, de master profesional timp de doi ani și mai apoi un master didactic, în decurs de alți doi ani, dar și un alt an de practică, în total opt de ani de studiu, acum s-a stabilit că, dacă studentul optează pentru masterul didactic el nu mai este obligat să urmeze și masterul profesional ca să poată preda. Cu toate acestea, cei care fac un master profesional și decid ulterior că doresc să urmeze și unul didactic o pot face, atît masterul profesional cît și cel didactic putînd fi urmate la buget, dacă studentul are media suficient de mare. Este în discuție și o procedură de recunoaștere a creditelor la disciplinele de specialitate, pentru a nu fi nevoiți să le urmeze de două ori. „Inițial în lege, problema, din punctul meu de vedere, nu era foarte bine pusă. După terminarea licenței, absolventul avea de ales între masteratul profesional și cel didactic și sigur că el se ducea la cel de specialitate. Iar mai apoi el trebuia să facă masteratul didactic încă doi ani, ceea ce nu mai face nimeni”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Stanciu, director DPPS al USAMV.
Cei doi ani de studiu vor fi împărțiți în funcție de discipline, astfel că în primele trei semestre va exista o
împărțire egală între partea de specialitate, cea psihopedagogică și cea metodică sau didactică, care va fi oferită de facultate, iar în ultimul semestru se va face un stagiu de practică pedagogică pentru cunoașterea mediului didactic, prin asistarea la lecții, organizarea unor lecții de probă și a celor finale. Practica pedagogică va fi realizată în parteneriat cu mediul preuniversitar, existînd atît un responsabil de practică din cadrul universității, dar și mentori specializați din licee, care îi vor învăța pe studenți detaliile care țin de management, de colaborare cu partenerii și cu părinții, făcîndu-le cunoscute problemele învățămîntului românesc. „Masteratele didactice ar rezolva această problemă a colaborării – căci așa am putea colabora noi, profesorii de specialitate, cu cei de la psihopedagogie și ne-am pune la punct lucrurile. Am curăța jargonul de specialitate, care este absolut inutil pentru profesorii din învățămîntul preuniversitar. Pentru pregătirea unui profesor, noi, cadrele didactice de la universități, ar trebui să fim solicitați mai mult. Acum totul cade pe preuniversitar, acolo se ia titularizarea și definitivarea și asta nu e normal”, a adăugat prof. univ. dr. Lucia Cifor, prodecan al Facultății de Litere de la UAIC.
În cadrul universității, va fi înființat un departament de formare care va gestiona pregătirea, prin colaborare, dintre facultățile de Psihologie și Științe ale Educației, acolo unde există, și celelalte facultăți. Aceasta entitate va fi subordonată rectoratului. „Noi am propus să se creeze un consiliu director, care este format din reprezentanți ai tuturor facultăților și, desigur, din membri ai facultății de profil, care să gestioneze pachetul de topici de specialitate, de metodică și de pregătire psihopedagogică specializată”, a adăugat prof. univ. dr. Constantin Cucoș.
Conform prof. univ. dr. Constantin Cucoș, pachetul de discipline pentru masterul didactic va fi realizat printr-un alt ordin, altul decît cel la care se lucrează în prezent.
Dacă va fi adoptat legislativ, masterul didactic va fi implementat mai întâi ca un proiect pilot, pe o perioadă de trei-patru ani, în cele patru mari centre universitare din țară, pentru a-i fi verificată validitatea. „Pilotarea urmează să fie integrată într-un proiect european, pentru că este nevoie și de monitorizare, evaluare, restructurare ulterioară, ceea ce presupune susținere prin anumite costuri. Dacă lucrurile evoluează normal, și ne referim la palierul politic, ministerul sau decidenții co-responsabilii sînt optimiști în stabilirea unui nou model de formare. Nu totul ține de echipa tehnică ci, mai ales, de cea politică, decizională. Or, acum, pe aceasta nu o cunoșteam”, a adăugat prof. univ. dr. Constantin Cucoș. Dacă după perioada de probă, masterul didactic va fi adoptat de drept în universități, va exista o perioadă în care cele două formule de pregătire se vor desfășura simultan, pînă când se va institui noua modalitate prin masterul didactic. Studenții care au început în formula veche, cea presupusă de cele două module psihopedagogice, o vor finaliza ca atare, iar cei noi înscriși vor adopta noua modalitate de pregătire.
Vot de încredere, acordat
Deși instituțiile de învățămînt superior din Iași sînt de acord cu realizarea unui master didactic, aceștia au însă nelămuriri cu privire la metodologia, implementarea și structurarea ciclului de studiu, care au apărut și care au fost dezbătute în 2011, după publicarea Legii Educației. „Legea prevede existența acestui masterat, iar noi așteptăm de cîțiva ani o metodologie de înființare și de funcționare. Metodologia care urmează să fie pusă pe hîrtie trebuie să reglementeze exact pașii pe care un student trebuie să îi parcurgă pînă a ajunge profesor, pentru că aceasta este esența procesului Bologna – introducerea rapidă a absolvenților pe piața muncii, care pînă acum a dat rezultate. Cu siguranță nu s-a pus problema unei încărcări financiare a instituției, ci urmează ca statul să ofere finanțare suplimentară”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector pentru activitate didactică și asigurarea calității al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Mai mult, spre deosebire de reticența din urmă cu cinci ani în a implementa proiectul la nivel național, acum există o dorință de avansare a proiectului care vine chiar din zona responsabililor cu învățămîntul preuniversitar. „Masterul didactic este absolut necesar pentru un cadru didactic debutant, care a absolvit o facultate și are o licență. Se completează cu pregătirea profesională pe care o dobîndește în cadrul facultății și îi permite să aibă toate competențele pentru a se integra în viața unei școli și, bineînțeles, în colectivul de profesori din disciplina pe care a îmbrățișat-o”, a susținut Bogdan Gabriel Bârzoi, inspector general școlar adjunct al ISJ Iași.
Chiar dacă pentru moment metodologia masterului didactic este în curs de realizare, iar lucrurile au început să se miște în comparație cu anii trecuți este greu de prevăzut cît de curînd va putea fi stabilită în instituții o nouă modalitate de pregătire a cadrelor didactice, mai ales în contextul în care un factor important de influență va fi constituit de rezultatul alegerilor parlamentare, dar și de concluziile care vor fi trase în urma implementării experimentale a ciclului de studiu anunțat pentru anii ce vor urma.
de Andreea Anton
Florentina Tituleac
Adaugă un comentariu