O seringă și-un bilet nu-s destul ca tratament
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 8 noiembrie 2015 Niciun comentariu la O seringă și-un bilet nu-s destul ca tratament 64Cabinetele medicale din campusurile universitare ieșene sînt cea mai la îndemînă soluție pentru taratea afecțiunilor studenților. Ele sînt situate în apropierea căminelor în care sînt cazați aceștia, serviciile de care beneficiază aici sînt gratuite, dar tratamentul este posibil în limita dotărilor cabinetelor, care lasă de dorit. Chiar dacă medicii fac o listă cu strictul necesar pe care o transmit Direcției de Asistență Comunitară, în subordinea căreia se află, nevoile lor nu sînt acoperite în mare parte din cauza fondurilor insuficiente, iar cadrele medicale sînt nevoite să se descurce cu ceea ce au la dispoziție.
Cînd este adusă în discuție dotarea cabinetelor medicale studențești, medicii nu spun prea multe, însă recunosc lipsa fondurilor suficiente și nevoia de materiale medicale. „Dotarea este discutabilă. Nu e perfectă, dar e acceptabilă. Nu putem cere aparate de laborator sau electrocardiograme pentru că nu este cazul. Noi facem un necesar de medicamente și materiale pe care le primim în funcție de fonduri”, a declarat Adriana Popescu, medic primar la cabinetul studențesc din Complexul „1 Decembrie” al Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași (UMF).
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), cadrele medicale care activează în complexul studențesc „Titu Maiorescu” spun că dotarea cabinetelor este precară. Nevoia de materiale se întinde de la seringi pînă la aparatură, însă fondurile primite nu pot acoperi toate necesitățile cabinetelor. „Spaţiul şi utilităţile ţin de universitate, iar aparatura ţine de primărie. Dotarea ar putea ţine de universitate doar dacă s-ar vrea. Aparatura pe care o folosim e foarte veche și ar fi trebuit scoasă de mult timp la casare”, a declarat Daniela Măzăreanu, medic la cabinetul studențesc de stomatologie din „Titu Maiorescu”.
Finanțarea cabinetelor medicale universitare provine din două surse: din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății (pentru salarii și materiale necesare), și de la Primăria Municipiului Iași (doar pentru materiale și medicamente), prin Direcția de Sănătate Publică și Direcția de Asistență Comunitară (DAC). „Mai vin în sprijinul cabinetelor medicale studențești și universitățile. La Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» (TUIAȘI), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară «Ion Ionescu de la Brad» (USAMV) și la UAIC, o parte din necesarul de materiale este asigurat chiar de acestea. De exemplu, de la TUIAȘI și cred că și de la «Cuza», unde au făcut doctorii referat, au primit calculatoare, în limita bugetului”, a declarat Luminița Munteanu, directoarea de la DAC Iași. Pe de altă parte, conducerile universităților susțin că au doar răspunderi patrimoniale. Ele asigură plata facturilor la zi și întreținerea clădirii în care funcționează cabinetele medicale studențești, dar nu contribuie la alte cheltuieli.
Toți cetățenii cu domiciliul în România trebuie să plătească o contribuție de asigurare, pentru a beneficia de calitatea de asigurat. Există excepții de la regulă, în sensul scutirii totale de la plata contribuției ori în sensul plății acestei contribuții din alte surse, printre care și studenții, după cum este specificat în legea 95/2006 la art. 213, alineatul 1: „toţi copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pînă la vîrsta de 26 de ani, dacă sînt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă”.
„În conformitate cu legislația, acoperim necesarul de materiale. Drept este că fondurile sînt reduse, ca peste tot, dar acest lucru nu afectează sub nicio formă salariile. Medicii universitari își achiziționează, conform legislației în vigoare, strictul necesar. Față de cabinetele școlare, la cele universitare necesitățile sînt mult mai mici. Este drept că aici la medicamente solicitările sînt de trei ori mai mari, dar nu s-a întîmplat să nu se descurce cu resursa financiară acordată. De exemplu, anul trecut, s-au suplimentat fondurile pe cheltuieli materiale”, a declarat directoarea de la DAC Iași. Conform conducerii acestei instituții, în anul următor se vor organiza licitații de achiziție pentru dotarea cabinetelor stomatologice universitare și școlare. Acestea vor primi medicamente și materiale sanitare.
Cum funcționează sistemul
Toți cetățenii cu domiciliul în România trebuie să plătească o contribuție de asigurare, pentru a beneficia de calitatea de asigurat. Există excepții de la regulă, în sensul scutirii totale de la plata contribuției ori în sensul plății acestei contribuții din alte surse, printre care și studenții, după cum este specificat în legea 95/2006 la art. 213, alineatul 1: „toţi copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pînă la vîrsta de 26 de ani, dacă sînt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă”.
Cînd vine vorba de asigurarea medicală a studenților, procedura este inițiată de universități, care trimit la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS) liste nominale cu cei care au statut de student. „Aceasta are un protocol cu toate universitățile din Iași și la începutul fiecărui an universitar primim bazele de date cu toți cei care sînt înregistrați ca studenți. Ei figurează ca fiind asigurați în sistem, iar apoi fiecare persoană se înscrie la ce medic dorește. Ori rămîne la medicul de familie din localitatea în care locuiește, ori se înscrie la un alt medic”, a declarat Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.
La nivelul universităților, bazele de date pleacă de la secretariate, care trimit listele către CJAS cu toți studenții înmatriculați, pentru a beneficia de asigurare medicală. „Cît ești student ești raportat, adică CNP-ul și anul de studiu, la CJAS, iar toate datele acestea sînt transmise în format electronic la Departamentul de Statistică și Informatizare de către fiecare facultate din cadrul universității. De aici ele sînt transmise mai departe. Fiecare facultate, an de an, își reactualizează studenții, pentru că noi înregistrăm doar studenții pînă în 26 de ani”, a declarat Otilia Ștefănescu, secretară la Facultatea de Arhitectura „G. M. Cantacuzino” din cadrul TUIAȘI.
În cazul în care un student nu apare în sistem ca fiind asigurat, atunci se poate ca el să obțină venituri din muncă și dacă nu și-a plătit contribuția, poate să nu fie asigurat. Dar dacă nu obține venituri, el este asigurat. În cazul în care apar erori și acesta nu figurează în sistem, este recomandat ca persoana să se prezinte la sediul CJAS să i se verifice calitatea de asigurat. Acest lucru se poate face și accesînd Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) de pe site-ul CJAS Iași.
Lungul drum pînă la sănătate
Prin urmare, toți studenții beneficiază de calitatea de asigurat prin lege, ceea ce înseamnă că au acces la servicii medicale decontate parțial sau chiar total. Pentru ei, cea mai apropiată unitate medicală este cea din campusul studențesc în care locuiesc. Studenții ieșeni se pot adresa cabinetelor medicale din campusurile UAIC, TUIAȘI, UMF și USAMV, în funcție de instituția de învățămînt superior la care învață. La Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași nu există un cabinet medical studențesc anume. La cabinetele medicale din campusuri, tinerii pot veni indiferent de afecțiunea pe care o au, iar în funcție de gravitatea acesteia, medicii pot trata pacientul pe loc sau îi dau acestuia trimitere către spitale ori cabinete medicale de specialitate. Numărul trimiterilor care pot fi eliberate nu este limitat prin lege, iar biletele de trimitere sînt comandate de fiecare dată cînd se termină.
Prima oară cînd se prezintă la cabinetele medicale universitare, studenții trebuie să se înscrie în baza de date a acestora, prezentînd carnetul de student şi buletinul. Însă studenții nu sînt informați în totalitate cu privire la serviciile de care pot beneficia în cabinetele medicale universitare, lucru care îi privează de unele dintre ele. Cei care suferă de boli cronice, trebuie să prezinte actele medicale corespunzătoare pentru a fi luați în evidenţă. Un lucru important este faptul că ei au prioritate la cazare și au dreptul la bursă medicală. Bolile cronice sînt cele care pun viața în pericol timp de mai mult de șase luni sau un an, iar printre acestea se numără afecțiuni precum TBC, diabet, boli maligne, miopie gravă, ast bronșic, HIV sau SIDA.
La cabinetele medicale din campusuri, tinerii pot veni indiferent de afecțiunea pe care o au, iar în funcție de gravitatea acesteia, medicii îi pot trata sau trimite la spitale.
Toate serviciile de care studenții beneficiază în cabinetele universitare sînt gratuite, fie că este vorba despre un consult, eliberarea adeverinţelor medicale, a unui bilet de trimitere la un medic specialist sau a unor documente medicale pentru obținerea de burse, cazări ori scutiri de sport. „Am fost răcită şi am mers la cabinet, unde medicul mi-a făcut o fişă de trimitere, în urma unei examinări. Apoi am mers la doctor, m-a consultat, mi-a măsurat febra şi mi-a dat o reţetă. A vrut să îmi dea şi o scutire pentru cîteva zile, dar nu am vrut eu”, a spus Claudia Balan, studentă în anul al III-lea la UMF.
Începînd de la 1 septembrie 2015, orice serviciu medical se acordă doar în baza cardului național de sănătate, însoțit de cartea de identitate. La dispensarele din campusurile universitare prezentarea cardului nu este obligatorie, dar la cabinetele de specialitate sau la spitalul la care li se dă trimitere studenții se vor prezenta cu acesta. „Dacă un student se prezintă la un cabinet medical care are contract cu CJAS fără cardul de sănătate, el poate beneficia de servicii medicale, dacă este asigurat și nu are cardul emis. Dacă este asigurat și nu are cardul la el, poate fi consultat doar pentru urgențe”, a adăugat Robert Dâncă.
***
Pentru a putea fi tratați, studenții ajung să bată la mai multe uși: la secretariatele facultăților în cazul în care le trebuie o adeverință, la cabinetele medicale universitare, la spitale sau la cabinetele de specialitate. Purtați pe drumuri, cu actele la purtător și, la nevoie, cardul de sănătate, ei ajung să stea la cozile de la cabinete chiar și pentru un simplu aviz.
de Ancuța CIOCOIU
de Roxana GĂINĂ
Adaugă un comentariu