Probe eliminatorii, examene scrise și concurs de dosare la admiterea din noul an universitar

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Probe eliminatorii, examene scrise și concurs de dosare la admiterea din noul an universitar 114

Metodologia de admitere pentru anul universitar 2018-2019 a rămas neschimbată la aproape toate instituțiile de învățămînt superior de stat din Iași, singura excepție reprezentînd-o Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medincină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, unde a fost introdus examen de admitere. În rest, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a păstrat concursul de dosare pentru majoritatea facultăților, iar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” admiterea se face doar pe bază de examen. De asemenea, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va folosi și anul acesta sistemul de admitere care permite înscrierea candidaților la mai multe facultăți prin depunerea unui singur dosar și achitarea unei singure taxe.

Universitățile de stat din Iași au anunțat perioada înscrierilor la stu­dii de licență și master, iar taxele și metodologiile de admitere au rămas aproximativ la fel ca în anii prece­denți, păstrîndu-se cele două sesiuni de înscriere din iulie, respectiv sep­tembrie. Anul acesta însă, Faculta­tea de Medicină Veterinară a Uni­versității de Științe Agricole și Me­dicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV), a in­tro­dus examen de admitere. Acesta va consta într-un text grilă, din disciplinele biologie, materia din clasa a XI-a, și chimia care se studiază în clasa a X-a. Rezultatele obținute de candidați vor reprezenta 30% din ponderea notei finale, restul de 70% fiind completat de media exame­nu­lui de bacalaureat.

„Există concurență permanen­tă la Medicină Veterinară. Toate fa­cul­tățile de acest tip din România, din toate cele patru centre universi­tare, au cîte o formă de selecție și cre­dem că este necesară, avînd în ve­dere că această facultate are o du­rată de șase ani și e nevoie de stabilitate. Studenții care vin nu trebuie să fie dintre cei care doar în­cearcă, ci trebuie să-și dorească cu adevărat să fie medici veterinari”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîn­tu, rector al USAMV. Perioada de înscriere pentru domeniile Agrono­mie, Horticultură, Inginerie și Ma­nagement în Agricultură și Dez­vol­tare rurală, Ingineria Produselor Ali­mentare, Ingineria Mediului, Zoo­tehnie și Biologie va fi între 12 și 21 iulie, în timp ce pentru Medicină Ve­terinară, înscrierile se vor termina pe 20 iulie, în următoarea zi desfă­șurîndu-se examenul de admitere. Taxa de înscriere este de 150 de lei pentru fiecare dintre specializări. „Așa cum și la medicina umană exis­tă teste de verificare, l-am introdus și noi în acest an la Medicină Ve­te­rinară”, a adăugat prof. univ. dr. Va­sile Vîntu.

Probe eliminatorii

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) s-a păstrat examenul de ad­mitere la toate specializările de la cele patru facultăți. Astfel, candi­da­ții vor susține un test grilă din disciplinele biologie, chimie, fizică sau matematică – în funcție de spe­cializarea pentru care vor opta, punc­tajul reprezentînd 90% din nota fi­nală. Dintre toate instituțiile de în­vățămînt superior din Iași, la UMF rezultatele examenului de bacalau­reat au cea mai mică proporție la nota finală, respectiv 10%. Perioa­da de înscriere este 16-21 iulie, testul grilă fiind stabilit pe data de 25 iulie. Pînă atunci, însă, candidații pot par­ticipa la simularea examenului de ad­mitere, care va avea loc pe 12 mai.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) are aceeași pe­rioadă de înscriere ca UMF și a păstrat examenul de admitere pen­tru cinci dintre facultăți. Prin urma­re, candidații Facultății de Drept vor susține un examen de admitere din gramatica limbii române, care va reprezenta 50% din nota finală, iar cei de la Facultatea de Informatică vor da un test scris la matematică sau informatică, care va avea ace­eași proporție. La Informatică, însă, me­dia de la bacalaureat valorează 25%, celălalt sfert fiind constituit de ma­ximul notei de la examenul de ba­calaureat la matematică / infor­ma­tică sau a testul scris.

La Facultatea de Teologie Roma­no-Catolică examenul constă într-o probă orală, care va valora 40% din media de admitere, iar la Faculta­tea de Teologie Ortodoxă examenul de admitere este scris, cuprinde între­bări din „Învățătura de credință or­to­doxă” și va reprezenta jumătate din nota de admitere. Cea de-a patra facultate de la UAIC care le impu­ne viitorilor studenți un examen de admitere este cea de Educație Fizi­că și Sport. La domeniul Educației fizică și sportivă, se va da o probă la alegere dintre atletism, gim­nas­ti­că, fotbal, baschet, handbal, volei, ca­iac, canotaj, scrimă, tir cu ar­cul, judo, karate do-shotokan, qwan ki do sau rugby. Nota obținută va conta 60% din media de admitere, în timp ce diferența de 40% va fi ba­calau­rea­tul. La specializarea kineto­terapie, se va da un test grilă din biologia stu­dia­tă în liceu în clasa a XI-a, care va consta 60%, diferența fiind media generală de la bacalaureat.

În plus, Facultatea de Geo­grafie și Geologie (FGG) a inițiat demersu­rile pentru a introduce o nouă specializare, respectiv Geografia turis­mului în limba engleză. „Am de­pus dosarul de aprobare la Agen­ția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS), dar specializarea nu va fi dispo­ni­bilă de anul acesta pentru că docu­men­tația ar trebui să fie gata cu cel puțin șase luni înainte de înce­pe­rea anului universitar următor. Există cerere din partea studenților și se pare că este specializarea cea mai căutată, prin urmare noi am zis să oferim și această posibilitate, mai ales că vor putea veni să studieze la noi și studenți din străinătate”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Gro­zavu, decanul FGG. Momentan, la FGG se poate studia Geografia tu­rismului în limba română și în lim­ba franceză, la cea din urmă fiind necesară susținerea unei probe ora­le eliminatorii, de tip admis / res­pins. La UAIC, taxa de înscriere la fiecare dintre facultăți variază între 120 și 300 de lei, excepție făcînd Fa­cultatea de Teologie Romano-Cato­lică, care nu percepe niciun fel de taxă.

Probe practice și eliminatorii la Arte

Cei care vor să urmeze cursu­rile Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) își pot depune dosare în perioada 16 – 17 iulie pentru Facultatea de In­terpretare, Compoziție și Studii Mu­zicale Teoretice, între 12 și 17 iulie pentru Facultatea de Teatru, respec­tiv 18-21 iulie pentru Facultatea de Arte Plastice și Design, taxele variind între 100 și 200 de lei. Toți candi­dații trebuie să susțină un examen de admitere, care constă atît în pro­be eliminatorii, cît și în probe prac­tice: prezentarea de monologuri și dialoguri, realizarea unor desene, in­terpretarea unor solfegii sau testa­rea cunoștințelor de cultură teatrală, în funcție de facultatea studiată.

Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIASI), care își așteaptă viitorii studenți în perioada 9-27 iulie, va folosi și anul acesta sistemul de admitere pe care l-a implementat anul trecut și care le permite candidaților să se înscrie cu o singură taxă (de 100 de lei) și un sigur dosar la nouă dintre cele 11 facultăți. Situația este diferită la Facultatea de Automatică și Calcu­latoare (AC) și la Facultatea de Ar­hitectură „G.M. Cantacuzino”, unde există examen de admitere. La AC, testul este din disciplina matema­tică și reprezintă 80% din media finală. „Noi ne corelăm cu celelalte facul­tăți de profil din țară. Nu vrem, de exem­plu, să ne suprapunem cu exame­nul de la Facultatea de Informa­tică de la «Cuza». În ceea ce privește îns­crierile, acestea nu corespund nea­­părat cu perioada stabilită de celelalte facultăți de la TUIASI. În­ce­pînd de anul trecut, am ridicat pu­țin nivelul de dificultate al exame­nului pentru că avem aproximativ 1.000 de candidați pe 340 de lo­curi”, a de­clarat prof. univ. dr. ing. Vasile-Ion Manta, decanul AC. Taxa de înscrie­re la AC este de 200 de lei.

Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” are probă de admite­re la desen grafic, care constă în re­prezentarea în spațiu a unui obiect și a unui desen liber. Anul acesta, examenul este programat pe 14 iu­lie, iar taxa percepută este de 300 de lei. „Noi organizăm în fiecare an, cu 10 zile înainte de susținerea pro­bei practice, cursuri intensive gratuite disponibile pentru toți candi­dații. De obicei, înscrierile se fac cu apro­ximativ o săptămînă înainte de sus­ținerea examenului”, a decla­rat conf. univ. dr. arh. Mihai-Corne­liu Driș­cu, decanul Facultății de Arhitectură.

Candidații care nu au fost ad­miși în sesiunea din iulie se pot reînscrie la una din universitățile ieșene în luna septembrie, cînd toate cele cinci instituții de învățămînt superior vor organiza cel de-al doilea tur de admitere pentru completarea numă­rului de locuri rămase libere.

de Claudia PINCOVSKI
de Florentina TITULEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top