Regulamentul universitar mută studenții din cămine în chirie

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Regulamentul universitar mută studenții din cămine în chirie 768
Regulamentul universitar mută studenții din cămine în chirie

Cele cinci instituții de învățămînt superior din Iași pun la dispoziția studenților peste 17.000 de locuri în 48 de cămine, însă nu puține sînt cazurile în care studenții achită o sumă de două sau chiar de trei ori mai mare decît ar fi plătit la cămin, ajungînd să locuiască în chirie, într-o garsonieră sau apartament. Două dintre universitățile ieșene, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) nu reușesc să acopere toate solicitările din primul tur al cazărilor, fiindcă nu au suficiente locuri disponibile în cămine. Dacă în cazul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) sînt acceptați studenți şi de la alte universităţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) își păstrează locurile rămase doar pentru proprii studenţi.

UAIC a rămas, în urma celor do­uă sesiuni de cazări organizate, cu 312 locuri neocupate dintr-un total de aproximativ 5.500 de locuri dis­ponibile, întrucît fiecare facultate a avut un număr prestabilit de lo­curi. Abia după încheierea perioa­dei de înscriere, locurile rămase li­bere de la unele facultăți au fost redistribuite celorlalte facultăți ca­re aveau mai multe cereri. Însă, în­tre timp, studenții fie au apelat la o agenție imobiliară pentru a căuta o garsonieră, fie au depus o cerere la Direcția de Servicii Studențești (DSS) din cadrul Campusului „Tu­dor Vladimirescu” din Iași, pentru că TUIAȘI acceptă și studenți de la alte universități. Costurile nu au mai rămas aceleași cu cele din cămin, fiindcă în cazul garsonierelor acestea se ridică la peste 150 de euro, iar în campus, studenții de la alte u­niversități sînt nevoiți să plătească cu 50 de lei în plus față de cei de la Universitatea Tehnică. „Am ales să merg în Campusul «Tudor Vladi­mirescu» pentru că mi s-au oferit condiții mult mai bune decît în Co­pou. Cu media mea puteam primi un loc în căminul C6 unde sînt con­diții nu tocmai bune. Chiar dacă plătesc 200 de lei, e mai bine, fiind­că am baie în cameră, avem o bu­cătărie utilată corespunzător și li­niște”, a spus Laura-Maria Ştefîr­că, studentă în anul al II-lea, la Fa­cultatea de Litere de la UAIC.

În urma celor două sesiuni de cazare, și la UMF au rămas aproximativ 150 de locuri neocupate, în­să aici nu se pot caza și studenți de la alte universități din Iași. „Insti­tuția de învățămînt superior dispu­ne de opt cămine, cu o capacitate de 2.212 de locuri, iar două dintre acestea sînt dotate cu bucătarii, spă­lă­torii și săli de lectură. Camerele, cu o capacitate de două și trei lo­curi, au baie proprie. Există și un că­min cu garsoniere, dotate cu mo­bi­li­er nou, TV, plită electrică și ma­șină de spălat”, a declarat Ivona Bur­du­ja, purtător de cuvînt al UMF. Anul a­cesta, tarifele de ca­za­re­ din căminele universității au crescut cu 10 sau 30 de lei față de anul trecut, acestea urcînd, în prezent, de la 140 de lei pînă la 350 de lei.

La Universitatea Tehnică, din cei peste 14.000 de studenți, aproa­pe jumătate din ei au cerut un loc la cămin, în urma sesiunii de ca­za­re care s-a întins pe patru zile, de pe 21 pînă pe 24 septembrie. Pen­tru a nu rămîne cu locuri libere, con­ducerea universității a decis să ac­cepte și studenți care nu studi­ază la TUIAȘI. Numai 324 de stu­denți care locuiesc în Campusul „Tudor Vladimirescu” sînt de la UAIC, al­ții 69 sînt de la USAMV, 52 de la UNAGE și 64 sînt de la UMF. „Tre­bu­ie să fii prompți să răspunzi so­licitării studentului cît mai repede, pînă ce el nu se reori­entează spre alte opțiuni. Spre e­xem­plu, dacă azi ai 100 de cereri, mîine e posibil să nu mai rămîi nici cu cinci. Deși nu era un obiectiv, noi am reușit să ocupăm cam toate locurile din cam­pus, avînd și sus­ținerea recto­ra­tu­lui”, a declarat ing. Bogdan Bu­dea­nu, director al Direc­ției Servicii Stu­dențeștia TUIAȘI.

Locuri limitate și cereri refuzate

În căminele din campus, un student de la Universitatea Tehni­că plătește lunar de la 120 de lei pî­nă la 200 de lei, în funcție de dotă­rile pe care le are fiecare cameră. Anul acesta, pentru a spori securitatea, acestea au fost dotate cu un sistem centralizat de citire a cardu­rilor de acces. Astfel, studenții și-au făcut un card personal pe care îl utilizează de fiecare dată cînd intră în cămin. De asemenea, pînă la sfîrșitul anului, universitatea își propune să reabiliteze termic că­minele T1-T2 și T3-T4 și, astfel, vor fi înlocuite 900 de ferestre și 20 de uși pentru balcoane. Pentru a nu crea un disconfort studenților, DSS a decis ca tîmplăria aferentă unei camere de cămin să fie înlocuită în aceeași zi în care se încep procedu­rile de reabilitare pe camera res­pectivă.

La USAMV sînt ocupate toate cele 1.557 de locuri din cele patru cămine, astfel că universitatea a în­cheiat un parteneriat cu Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași, iar 21 de studenți au fost cazați în că­minele ce aparțin colegiului. Cu toa­te acestea, universitatea nu acope­ră în totalitate numărul de cereri, pe listă figurînd peste 30 de stu­denți care și-au exprimat dorința de a locui în cămin, dar care nu vor fi cazați din lipsă de spațiu. „Înce­pînd de anul viitor, universitatea va mai pune la dispoziție un alt cămin, cu 256 de locuri. Căminul care va fi finalizat în luna decembrie va fi dotat la standarde euro­pene, cu două sau trei locuri în ca­meră. Acolo o să mutăm doctoran­zi, masteranzi și tot acolo vom în­ființa un club al studenților. De asemenea, noi lucrăm la două pro­iecte prin care dorim să reabilităm tehnic, energetic și funcțional do­uă dintre cele patru cămine”, a de­clarat conf. univ. dr. Vasile Stole­ru, prorector cu activități sociale, studențești și relații cu alumni. Fie­cărei facultăți din universitate i se atribuie un cămin, însă, dacă ră­mîn locuri libere la una dintre ele, locurile se distribuie altei facultăți care are cereri mai multe. Univer­sitatea a implementat un sistem prin care studenții își pot depune on­line cererea de ocupare a unui loc în cămine și, astfel, anul acesta stu­denții au dispus de două variante: cea clasică, prin completarea fișei la universitate, și cea online. Înce­pînd cu anul universitar 2017-2018, reprezentații universității își propun să renunțe de tot la varianta cla­sică.

În același caz se află și Univer­sitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fiindcă, în urma primului și singurului tur organizat, s-au ocupat toate cele 245 de locuri disponibile din căminul C1. Costurile de cazare variază de la 150 de lei de persoană pentru ca­me­rele cu cinci persoane pînă la 350 de lei de persoană pentru came­rele în care locuiesc doar două per­soane.

Garsoniera, ultima șansă

În Iași studiază peste 50.000 de studenți, iar locurile la cămine sînt mult mai puține, astfel că studenții care nu îşi găsesc un loc în cămin apelează la o agenție imobiliară pen­tru a închiria o garsonieră sau un apartament. Însă nu doar lipsa lo­curilor de la cămine îi face pe ti­ne­ri să aleagă să locuiască într-o gar­so­nieră, ci și confortul pe care îl gă­­sesc în blocurile ieșene. „Prin­ci­pa­lele motive pentru care studenții au optat pentru o garsoniera în de­tri­mentul căminului sînt cele le­ga­te de confortul personal: liniștea, pu­­terea de concentrare mai mare și libertatea de a face orice, oricînd fă­ră a deranja pe cineva”, a decla­rat Vlad Postolache, agent imobiliar. Pre­țul pentru închirierea unei garsoniere se ridică la peste 150 de euro lunar, ajungînd chiar și la 300 de euro în zone precum Copou, Ște­­fan cel Mare, Centru Civic, Sf. La­­zăr, Palas Mall și Tudor Vla­di­mi­­rescu. „Cele mai căutate pro­prie­­tăți sînt cele în care prețul nu de­pășește 200 de euro. Sînt preferate apartamentele care sînt dotate cu centrală termică proprie și mobilă nouă”, a mai adăugat Vlad Posto­lache. Atunci cînd un student a­pe­lează la o agenție, trebuie să plă­tească, pe lîngă chiria pe o lună și garanția, și un comision care revi­ne agenției. De exemplu, dacă chi­ria pe o lună, pentru o garsonieră este de 180 de euro, viitorul loca­tar, cel mai probabil, o să plătească 540 de euro atunci cînd încheie con­tractul.

Pe când unii dintre studenți a­leg să se îndrepte către Campusul „Tudor Vladimirescu”, deși poate studiază la USAMV sau UNAGE, alții caută pe Internet garsoniere și apartamente și ajung să plătească lună de lună sume mult mai mari decît ar fi plătit la cămine.

De Ionuț Teoderașcu
Florentina Tituleac

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top