Softurile anti-plagiat nu detectează și afacerile cu licențe cumpărate
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 13 mai 2019 Niciun comentariu la Softurile anti-plagiat nu detectează și afacerile cu licențe cumpărate 2351În urmă cu șase ani, doar două dintre universitățile ieșene foloseau softuri pentru identificarea tezelor de licență, disertație și doctorat plagiate parțial sau în întregime. În prezent, toate instituțiile publice de învățămînt superior din Iași dispun de un program de recunoaștere a acestora. Însă, dacă ar fi să ne luăm doar după rezultatele acestor softuri, plagiatul nu este o problemă mare în învățământul ieșean. Spre exemplu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în ultimii șase ani a fost înregistrat un singur caz de lucrare de doctorat plagiată, titularului fiindu-i retras titlul științific de doctor. În schimb, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) nu a existat în ultimii ani niciun caz de plagiat în cadrul lucrărilor de licență, disertație și doctorat analizate.
UAIC a achiziționat în toamna anului 2018 un sistem pentru verificarea originalității și autenticității textelor, pe care îl pot folosi cadrele didactice din toate cele 15 facultăți. Fiecare cadru didactic poate folosi această soluție prin autentificarea pe platforma respectivă, doar după ce primește pe mail un link care îl direcționează pe site, unde își creează un cont.
Fiecare îndrumător de licență, masterat sau doctorat semnează o declarație privind autenticitatea conținutului lucrării pe care a coordonat-o, fără de care acesta din urmă nu poate participa la evaluarea finală. În cazul în care un student prezintă comisiei o lucrare cumpărată sau plagiată și este descoperit, el nu își poate susține lucrarea în anul respectiv.
Timp de 11 ani, pînă în 2018, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) de la UAIC a folosit softul anti-plagiat numit SafeAssign (Blackboard), iar din 2019, a apelat la serviciile companiei olandeze Turnitin. Doctoranzii au și ei acces la soft prin intermediul profesorilor coordonatori, iar Școala Doctorală are o comisie de etică care poate respinge sau aproba sesizările făcute la adresa unei lucrări de licență care prezintă suspiciuni.
„Atît profesorii, cît și studenții, sînt avertizați asupra importanței respectării principiilor de etică a cercetării și a celor de citare corespunzătoare. Au fost îmbunătățite sistemele de detectare deoarece softul nu poate să descopere mereu problemele, fiindcă compară lucrările cu cele aflate deja într-o bază de date. Studenții utilizează uneori lucrări de la conferințe științifice sau de la alte facultăți din străinătate, care nu sînt în baza de date a softului, iar descoperirea pasajelor preluate se poate realiza prin căutarea a două-trei fraze pe un motor de căutare”, a declarat prof. univ. dr. Adriana Zaiț, director al Departamentului de Cercetare de la FEAA.
Cu toate că în universitate există instrumente de verificare a originalității lucrărilor, studenții continuă să își cumpere lucrările, unele site-uri dezvoltînd chiar afaceri în această direcție. Prețurile unei licențe variază între 500 și 1.800 de lei, în funcție de cît de amplă este lucrarea și de cerințele pe care le are studentul. Astfel, dacă studentul dorește ca teza să îi fie redactată pe baza unei bibliografii mai vaste sau dacă vrea să primească lucrarea într-un timp cît mai scurt, atunci acesta va plăti mai mult. După ce completează cerințele, studentul află prețul exact al lucrării.
Cazurile de plagiat sînt sub 1%
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV), studenții din anii terminali trebuie să susțină, la examenul de finalizare a studiilor, două probe: un test de evaluare a cunoștințelor și susținerea lucrării de licență în fața comisiei. Sistemul anti-plagiat pe care îl utilizează USAMV este un instrument care ajută cadrele didactice în evaluarea originalității documentelor analizate. În cazul în care valorile coeficienților de similitudine depășesc 35%, textul scris de student este analizat de o comisie de etică. Cu toate acestea, documentele care ating aceste valori nu sînt automat considerate cazuri de plagiat. Sistemul anti-plagiat verifică toate fragmentele identice cu sursele globale, baza de date legislativă și baza de date RefBooks care cuprind inclusiv citatele originale și notele de subsol. În momentul în care la un absolvent se găsesc depășiri ale celor doi coeficienți de similitudine, el nu este sancționat, ci primește lucrarea înapoi cu recomandarea de a fi refăcută.
„Verificarea cu ajutorul sistemului anti-plagiat se face înainte de începerea examenului de finalizare a studiilor pentru a avea timp să redacteze o nouă lucrare. În fiecare an, numărul tezelor care trebuie refăcute nu depășește 1% din total. Cadrele didactice nu sînt sancționate deoarece acestea nu pot utiliza sistemul anti-plagiat pentru a verifica lucrarea. La Facultatea de Agricultură, prodecanul se ocupă de verificarea lucrărilor și anunță cadrele didactice îndrumătoare cu privire la rezultatele obținute”, a declarat șef lucrări dr. ing. Florin-Daniel Lipșa, prodecan al Facultății de Agricultură de la USAMV.
Desenul grafic, bariera din fața copiatului
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), pentru verificarea lucrărilor de licență, disertație și doctorat se folosește un soft online care poate fi utilizat de fiecare cadru didactic în cazul în care există suspiciuni cu privire la teza prezentată. Accesul pe platforma sistemantiplagiat.ro se face la secretariatul universității, unde fiecare își poate verifica lucrarea încărcînd-o pe site. „Specificul tehnic al TUIASI este de așa natură încît studenții în ani terminali nu își pot copia tezele. Aceștia au de realizat desene grafice, probleme matematice și o cantitate redusă de teorie aplicată exclusiv pe schițele făcute de ei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat la TUIAŞI.
Atunci cînd o teză depășeste 35% din coeficientul de similitudine, studentului îi este recomandat să refacă întreaga lucrare. În ultimii ani, sistemul anti-plagiat a fost îmbunătățit cu o nouă interfață grafică, un coeficient care indică procentul de citate introduse cu ghilimele în text și posibilitatea de a vedea istoricul modificărilor aduse documentului. TUIASI utilizează același soft online recunoscut de Agenția Română de Asigurarea a Calității în Învățămîntul Superior folosit și de alte 55 de universități din România și Republica Moldova.
Niciun caz de plagiat la UNAGE și UMF
Spre deosebire de celelalte universități menționate, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) folosește un astfel de sistem din anul 2017. Studenții de la UNAGE au mai multe etape pe care trebuie să le parcurgă la finalul studiilor de licență, printre care o lucrare artistică în funcție de specializarea la care sînt, o teză scrisă, un portofoliu artistic și un examen teoretic. „Pînă în prezent, la UNAGE nu au fost semnalate cazuri de plagiat în ceea ce privește lucrările de licență ale studenților, motivul fiind acela că grupele de studiu din domeniul artistic sînt mici, avînd între 15 și 25 de membri fiecare, și este foarte ușor pentru îndrumătorii seriei de candidați la licență să verifice dacă există unele fragmente de text preluate”, a declarat prof. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector responsabil cu relațiile internaționale, imaginea universității și problemele studențești. În cazul în care se identifică un caz de plagiat, profesorul coordonator este supus unei cercetări efectuate de Comisia de Etică a UNAGE și primește sancțiuni în funcție de gravitatea aspectelor constatate.
În situația în care există suspiciuni cu privire la o lucrare de licență care ar fi plagiată, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), aceasta este analizată de Comisia de Etică, care poate propune sancțiuni în funcție de fiecare teză. În prezent, softul anti-plagiat existent la UMF funcționează doar la nivelul Școlii Doctorale. „În anul universitar 2016-2017, UMF Iaşi a achiziționat programul propriu de verificare anti-plagiat, actualizat în perioada 2017-2018, verificarea fiind realizată înainte prin sistemul disponibil pe platforma Registrului Educațional Integrat al Ministerului Educației Naționale. La nivelul universității nu au fost identificate pînă în prezent cazuri de plagiat ale lucrărilor de licență, disertație sau doctorat”, a declarat prof. univ. dr. Beatrice Gabriela Ioan, prorector responsabil cu strategia instituțională.
Conform reprezentanților universităților ieșene, în fiecare an, numărul lucrărilor cu coeficient de similitudine ridicat este de sub 1%. Există și situații în care universitățile nu întîlnesc deloc cazuri de licență plagiate, cum ar fi la UMF sau UNAGE, unde sistemul de recunoaștere a plagiatului a fost implementat cu doi sau trei ani în urmă.
de Ioana DOLEANU
de Diana NECHITA
Sursa foto: www.gettingsmart.com
Adaugă un comentariu