Studenții vor putea avea burse mai mari decît salariul minim pe economie
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 20 martie 2017 Niciun comentariu la Studenții vor putea avea burse mai mari decît salariul minim pe economie 394
Universităţile din Iaşi au stabilit săptămîna aceasta cuantumurile burselor care se vor acorda studenţilor după ce Guvernul a decis mărirea cu 50% a fondului de burse. Prin Ordinul de Ministru nr. 3392/2017, Ministerul Educației a stabilit noi criterii generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii din învăţămîntul superior de stat şi învăţămîntul cu frecvenţă. 30% dintre fondurile alocate vor fi destinate burselor sociale, care vor trebui să fie mai mici decît cele de merit. Din acest semestru, nicio bursă nu va fi mai mică de 578 de lei pe lună. O altă noutate în acest an este că studenţii care au depus deja cerere pentru bursa socială, care au şi bursă de merit, nu vor trebui neapărat să aleagă între cele două, deoarece, în cazul în care universitățile vor avea suficiente fonduri, acestea se vor putea cumula.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), valoarea minimă a bursei va fi de 580 de lei. Acest cuantum îl va avea și bursa socială, acordată celor care îndeplinesc criteriile stabilite de instituția de învățămînt superior. În ceea ce privește celelalte burse acordate studenților, cea de performanță și de performanță științifică vor fi de 1.000 de lei, cea de merit va fi de 730 de lei, cea de studiu integrală va fi de 630 de lei, iar bursa de studiu parțială de 580 de lei.
UAIC este singura instituție de învățămînt superior din Iași care oferă unor doctoranzi care sînt la buget, dar nu au bursă de la minister, o bursă din fonduri proprii. Astfel, dacă Ministerul Educației a decis creșterea burselor doctoranzilor cu 400 de lei la nivelul tuturor universităților din țară, ajungînd la 1.450 în primii doi ani de cercetare și la 1.680 de lei în cel de-al treilea, conducerea UAIC a hotărît ca bursele oferite din fonduri proprii să crească și ele. „Bursa doctorală, cea din venituri proprii, va avea valoarea de 1.050 lei, în creștere faţă de 850 lei cît a fost pînă acum. Toate bursele se vor acorda conform regulamentului UAIC, iar facultăţile vor decide de la ce notă vor acorda aceste sume”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.
Studenţii care provin din mediul rural vor primi şi ei o bursă specială în valoare de 580 de lei. Cei care vor dori să primească aceşti bani sînt obligaţi să respecte clauzele unui contract semnat pe propria răspundere cu universitatea la care studiază şi Inspectoratul Şcolar Judeţean de unde provin. Una dintre clauzele obligatorii din contract este ca studentul care solicită această bursă să urmeze un modul pedagogic pentru ca atunci cînd va termina facultatea să se întoarcă în locul natal şi să predea o perioadă de timp echivalentă cu cea în care a beneficiat de bursa în cauză. Suma oferită pentru astfel de burse diferă de la o universitate la alta, în funcţie de fondurile care rămîn disponibile.
Bursele se vor putea cumula
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) aproximativ 30% dintre studenţi vor primi burse cuprinse între 458 și 1.200 de lei. Pentru bursa de performanţă se va acorda cea mai mare sumă şi anume 1.200 de lei şi se va da prin concurs. Fiecare facultate va stabili modul prin care se va desfăşura concursul. Valoarea maximă a burselor de merit va fi de 1.092 de lei şi se vor oferi crescător, în funcţie de medie, care va fi stabilită tot la nivelul facultăților, cea mai mică valoare fiind 459 de lei. O condiţie esenţială, stabilită de către TUIAŞI, va fi ca studenţii ce doresc să ia bursă să nu aibă media mai mică de 7 şi să fie integralişti.
Deoarece MEN a hotărît ca bursa socială să fie mai mică faţă de cea de merit, conducerea universităţii a decis ca valoarea acesteia din din urmă să fie de 458 de lei, cu un leu mai puţin decît cea de merit. În funcţie de fondurile proprii ale universităţii, aceasta va putea fi de maximum 578 de lei dacă studenţii suferă de boli cronice, provin din centrele de plasament sau sînt orfani de ambii părinţi. Doctoranzii vor primi și ei, după prevederile MEN, 1.450 de lei în primii doi ani de studiu, urmînd ca în anul al III-lea aceştia să primească 1.680 de lei.
Studenţii care provin din mediul rural şi vor dori să ia bursa în cauză vor primi suma de 459 de lei. „Bursele se pot cumula în limita fondului disponibil dacă rămîn bani şi dacă se încadrează facultăţile. Noi tindem mai mult spre bursele de performanţă deoarece credem că aşa îi ajutăm şi pe studenţii care le vor primi, dar şi pe ceilalţi ca să tragă tare şi să înveţe pentru a obţine rezultate mai bune şi astfel să ia burse mai mari”, a declarat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan, prorector responsabil de relaţiile cu studenţii la TUIASI. Acesta a mai precizat că aproximativ 27% dintre studenţii înscrişi la TUIAŞI provin din mediul rural.
La Agronomie, studenţii iau bani pentru munca din campus
Conducerea Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) a stabilit ca cele mai mari burse pe care le va oferi să fie de 1.200 de lei – pentru performanţă academică şi pentru performanţă ştiinţifică. „Bursa de performanţă academică se acordă studenților care au două semestre la rînd media 10, cea de performanţă ştiinţifică doar în condiţiile în care un student publică, din cercetări proprii, o lucrare ca prim autor într-o revistă științifică recunoscută internațional sau are minimum două certificate de brevet”, a menţionat conf. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumnii de la USAMV Iaşi. Acesta a mai adăugat că bursa de merit este împărţită în trei categorii, denumite „merit unu”, „merit doi” şi „merit trei”.
„Merit unu” va avea valoarea de 750 de lei şi se va acorda studenţilor care vor avea note cuprinse între 9.50 şi 9.99, în timp ce „merit doi” va fi de 650 de lei, iar notele pentru a o obţine vor fi cuprinse între 9 şi 9.49. Studenţii care vor avea mediile între 8 şi 8.99 se vor încadra pentru „merit trei” şi vor primi suma de 600 de lei.
Bursa socială va avea aceeaşi valoare, de 600 de lei, iar pentru bursele ocazionale care se acordă pentru îmbrăcăminte, în cazurile sociale, ca sprijin în eventualitatea unui deces sau dacă o studentă devine mamă, studentul va primi suma de 580 de lei. „În universitate avem şi bursele de campus, pe care le acordăm pe baza unui program stabilit, cinci ore pe săptămînă, în care studentul trebuie să presteze anumite servicii în campus, bibliotecă, cantină, fermele didactice, laboratoare de cercetare, spaţii verzi sau administraţia căminului. Această bursă va fi în cuantum de 500 de lei”, a mai precizat conf. univ. dr. Vasile Stoleru.
Atît Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, cît şi Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iaşi, nu au stabilit încă valoarea burselor din acest an. „La noi încă se lucrează la regulamentul de burse şi nu este finalizat. Acesta este în discuţie, este pus pe ordinea de zi la Consiliul de Administraţie, iar miercuri, 22 martie, va fi aprobat şi validat în Senat”, a declarat prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, rector al UNAGE Iaşi.
Adaugă un comentariu