Studentul de la Drept nu poate fi contactat

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Studentul de la Drept nu poate fi contactat 197

Handsfree invizibil cu microcasca “Pro” ori “Elite” sau cu microvibratii pe timpan, colier bluetooth care inlocuieste firul si telefonul si ultimul produs revolutionar aparut pe piata, “Portofelul bluetooth”. Acestea sint ultimele metode de copiat folosite de studenti pentru a promova examenele sau a-si pastra statutul de bugetari. Fiind aproape imposibil de depistat, cadrele didactice au gasit o metoda la fel de ingenioasa de a le contracara: dispozitivele care bruiaza semnalul GSM.

Facultatea de Drept a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost prima care a achizitionat cinci astfel de aparate in 2008. Pina acum au fost folosite la doua sesiuni, cea din vara anului trecut si ultima, din iarna aceasta. “La o prima vedere am observat note mai mici la anumite discipline si mai multi restantieri. Nu stim daca are o legatura stricta cu folosirea aparatelor sau pur si simplu s-a intimplat ceva cu studentii”, a declarat ec. Costel Palade, administratorul sef al facultatii.

Decizia de a cumpara aparatele a fost luata de Consiliul Facultatii in primavara anului 2008, in urma solicitarilor facute de mai multe cadre didactice. De asemenea, existau deja profesori care isi cumparasera din fonduri proprii astfel de aparate si le imprumutau si celorlalte cadre didactie. Altii au gasit o metoda mai ieftina si ingenioasa, aceea de a aduce un radio portabil in sala. “Consiliul Facultatii a considerat ca nu-i firesc ca un cadru didactic sa foloseasca surse proprii materiale. Fiind informati de aceste dispozitive usor de utilizat si destul de ieftine, am considerat ca facultatea isi poate permite o astfel de investitie, si una oportuna in acelasi timp”, a adaugat economistul.

Carticica tehnica

Aparatele nu ajuta la identificarea studentilor care folosesc dispozitive handsfree, ci doar bruiaza semnalul acestora. Astfel, telefoanele mobile ale celor din sala devin inutile. Dispozitivele au fost cumparate de la firma QuartzMatrix din Iasi cu 480 de lei bucata. Facultatea de Drept are trei amfiteatre, intr-unul fiind necesare doua dispozitive la un examen. Un dispozitiv are o raza de actiune de 12 metri, dar unde semnalul este foarte puternic aceasta poate fi redusa, fiind nevoie de mai multe aparate pentru a acoperi un intreg amfiteatru. “Acestea sint foarte micute, ramine la latitudinea profesorilor cum le folosesc, daca se plimba cu ele sau nu. De preferat este sa fie pozitionate intr-un loc stabil, pe catedra sau in spatele clasei”, a precizat administratorul sef.

Initiativa a fost bine primita de studentii care se considerau dezavantajati de cei ce foloseau handsfree-ul la examene. Acestia din urma au incercat sa acuze facultatea de iresponsabilitate, sustinind ca dispozitivele ii expun la radiatii in timpul examenelor.

“Si mai multe telefoane intr-o incapere dau o iradiere imensa. Astfel de acuzatii nu sint fondate, aparatele au certificate de garantie, declaratii de conformitate, furnizorul ne-a asigurat ca nu aduc atingere sanatatii. Eu insumi am stat in preajma tuturor aparatelor timp de mai mult de o ora, cu ele in functiune, n-am simtit nici o durere de cap dupa cum au insinuat unii”, a spus Costel Palade.

Pe linga scopul de a opri tentativele de frauda la examene, decizia Facultatii de Drept a venit si in urma articolelor din presa care prezentau cazuri de studenti ajunsi la spital cu magneti sau casti blocate in urechi. “Unii studenti de la facultatea noastra s-au prezentat la medic pentru a se extrage acele microcasti din urechi, pentru ca prin metodele cunoscute de ei nu mai puteau”, a explicat ec. Costel Palade, administratorul sef al facultatii.

Fituica din ureche

Desi acum studentii sint constienti de existenta dispozitivelor care bruiaza semnalul GSM, mai sint cei care incearca sa le pacaleasca, gindindu-se ca au noroc in sala si nu se afla in raza lor de actiune, care poate fi uneori diminuata. Dupa sesiunea de iarna, sapte alti studenti de la Facultatea de Drept s-au prezentat la Clinica O.R.L. a Spitalului de Recuperare pentru ca nu si-au putut scoate handsfree-urile din ureche.

Insa de anul trecut astfel de cazuri au scazut la jumatate, de la 20 la 10, spune prof. univ. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii O.R.L. a Spitalului “Sf. Spiridon”. “Cele mai multe cazuri le-am avut acum un an, cind au iesit pe piata. Studentii n-au stiut ca uneori acel dispozitiv se lipeste de timpan si poate fi scos doar prin spalatura auriculara. In caz ca nu se prezinta la doctor, risca sa surzeasca, asa ca nu e de glumit”, spune profesorul.

“Din cunostintele mele, aceste dispozitive de bruiat handsfree-urile nu dauneaza sanatatii studentilor”, este de parere Vasile Costinescu.

Mici probleme

Iulian, student in anul al doilea la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, invata pentru fiecare examen, insa, cind situatia o cere, apeleaza si la metoda cu handsfree. Nu a ajuns niciodata la spital din cauza dispozitivului pentru ca foloseste numai un anume tip de casti, insa, desi pare cea mai usoara metoda din punct de vedere al sigurantei, si aceasta metoda i-a creat probleme. “Cam de fiecare data am avut dificultati tehnice. Prima oara am ramas fara baterie si mi-a tiuit o casca o ora si jumatate in ureche. Apoi n-a mers microfonul, a trebuit sa risc sa trimit mesaje cu subiectele. Casca unui prieten s-a stricat. Trebuie sa ai grija de ea. Se infunda cu ceara, se poate arde, cind o cureti se poate sparge membrana care produce sunetele. Ultima oara m-am descurcat bine”, spune el. Iulian evita riscul de a ramine cu magnetul blocat in ureche folosind dispozitivul cu microcasti numit “Elite” de pe un site care se ocupa cu comercializarea cu astfel de produse. “E foarte mic, nu se vede decit daca te uiti atent si are un fir mic cu care scoti casca”, explica studentul. Produsele de pe site sint de vinzare, dar pot fi si inchiriate la pretul de 50 de lei pe zi. “Trebuie sa lasi buletinul sau alt obiect de valoare, pentru ca un dispozitiv bun poate costa si pina la 1000 de lei”, mai explica baiatul.

Urmind calea dreapta

Economistul Costel Palade spune ca si alte facultati de la “Cuza” si universitati din Iasi urmeaza sa ia exemplul celei de Drept. “Am observat in presa ca acum studentii au prins mai mult curaj de a-i denunta pe colegii lor care incearca in mod fraudulos sa promoveze examene. Si la Rectorat se vor achizitiona astfel de aparate pentru a bruia semnalul in salile de conferinte pentru a nu fi perturbata activitatea”, a declarat acesta.

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) deja are in plan achizitia de dispozitive de bruiere a semnalului GSM pentru viitoarea sesiune. “Nu am avut cazuri concrete pentru ca metoda aceasta de a copia este greu de depistat, dar am avut banuieli. De aceea pina in vara vom achizitiona cel putin cite un dispozitiv pentru fiecare facultate. Aceasta investitie se va face din fondurile proprii, insa suma de bani pe care o vom aloca nu am discutat-o inca”, a declarat conf. univ. dr. Ileana Cojocariu, purtatorul de cuvint al UMF.

Dispozitivele, care sint usor de gasit pe piata si la preturi relativ mici, urmeaza sa devina o moda in amfiteatrele facultatilor iesene. Astfel, studentii care inca vor dori sa promoveze fara a invata vor fi nevoiti sa se intoarca la metode “traditionale” de copiat.

Laura BABAN
Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top