Taxele de școlarizare la Medicină, plătite cu împrumuturi de la bănci
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 10 octombrie 2016 Niciun comentariu la Taxele de școlarizare la Medicină, plătite cu împrumuturi de la bănci 222
Dacă pînă acum studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” erau nevoiți să ceară bani părinților cînd ajungeau sub linia locurilor la buget, pentru a nu-și abandona studiile, începînd cu anul în curs, aceștia vor putea realiza un împrumut bancar în urma unui parteneriat încheiat de universitate cu BRD. Acesta a fost gîndit astfel încît să se muleze pe necesitatea studentului de a-și plăti taxa de studiu și poate fi personalizat, în funcție de nevoile acestuia. Împrumutul este flexibil și poate fi accesat atît de studenții care au intrat pe locurile cu taxă de la început, cît și de cei care au ajuns pe acestea, după ce, în trecut, au fost la buget. Decizia realizării acestui proiect a fost, conform reprezentanților instituției, urmare a faptului că în ultimii ani mai mulți studenți și-au abandonat studiile, din cauza faptului că nu au avut bani să-și plătească taxele mari de școlarizare. Oricare ar fi, în final, valoarea creditului, noutatea pentru student este că-l va putea restitui numai atunci cînd va avea propriile sale venituri, de medic rezident, practicant în sistemul medical românesc, cu un venit mediu lunar de peste 2.000 de lei.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a devenit miercuri, 28 septembrie, singura universitate din țară care a demarat un proiect ce vine în ajutorul studenților și care preîntîmpină eventualele renunțări la studiu, din cauza faptului că aceștia nu au resursele financiare pentru a-și plăti taxele de studiu. Astfel, reprezentanții instituției de învățămînt superior și ai BRD-ului au semnat în cadrul unei conferințe de presă un parteneriat care va sta la baza liniei de finanțare a studiilor de licență a studenților înmatriculați la taxă, numită „Student la UMF Iași”.
Primul proiect de susținere financiară al studenților
Conform reprezentanților UMF, proiectul este urmarea identificării unei probleme, anume a faptului că, doar în anul anterior, s-a constatat că 30 de studenți au renunțat la studii din cauză că nu au reușit să își plătească taxele de școlarizare, fie pentru că au intrat direct pe locurile la taxă sau au pierdut locul obținut la buget. „UMF și-a propus identificarea acestei soluții care să servească cel mai bine atingerii scopului propus: susținerea financiară a studenților actuali și a potențialilor studenți pentru finalizarea studiilor. Linia de finanțare pentru studii este, de altfel, o soluție financiară tradițională pentru spațiul vest-european și nord-atlantic, dar neexplorată în mod real în România, în ciuda prevederilor legale din Legea Educației Naționale”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.
În momentul care s-a dorit alegerea unei bănci partenere pentru derularea acestui proiect, s-a făcut un studiu de piață, s-a constatat că niciuna dintre ofertele existente la momentul respectiv pe piață nu corespundeau cerințelor căutate de UMF, mai precis, în special acea perioadă de grație care îi scutește pe studenți de plata ratelor pe parcursul studiilor.
Astfel, dacă un student aflat în primul an la UMF dorește să acceseze o finanțare pentru toți cei șase ani de studiu, durata creditului va fi de zece ani. El va primi în fiecare an de studiu (din totalul de șase), cîte 6.000 de lei, echivalentul taxei de școlarizare pe un an de zile, bani care vor intra direct în contul universității. Conform unei estimări realizate cu dobînzile valabile luna trecută, reprezentanții BRD au estimat că, pentru un credit total în valoare de 36.000 de lei, studentul nu va plăti nicio rată timp de șase ani cît este la facultate, ci va începe să înapoieze banii în rate de cîte 860 de lei cînd va deveni rezident și va avea un salariu mediu de 2.400 de lei. Suma totală ce va trebui să fie returnată, în acest calcul estimativ valabil pentru anul acesta, este de 48.684 de lei. Dobînzile pot varia la finalul celor șase ani de studiu pentru cei care decid să se împrumute. „Cel mai important avantaj pentru student este că i se acordă o perioadă de grație în rambursare pe toată durata anilor de studiu, indiferent de durata lor (patru, cinci sau șase ani)”, a mai adăugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Credit studențesc personalizat
Deși conform reprezentanților instituției, în momentul care s-a dorit alegerea unei bănci partenere pentru derularea acestui proiect, s-a făcut un studiu de piață, s-a constatat că niciuna dintre ofertele existente la momentul respectiv pe piață nu corespundeau cerințelor căutate de UMF, mai precis, în special acea perioadă de grație care îi scutește pe studenți de plata ratelor pe parcursul studiilor. „S-a văzut, într-adevăr, că mai există bănci deschise unor astfel de parteneriate, însă ele nu aveau această flexibilitate de a jongla cu perioada de rambursare a împrumutului. Dat fiind faptul că la UMF competiția între studenți este foarte mare, există posibilitatea ca un student să aibă ghinionul și, chiar și o singură dată, acesta să cadă sub linia care face diferența dintre studenții înmatriculați la buget și cei la taxă. Atunci, el va avea nevoie de 6.000 de lei și va putea merge să acceseze creditul, chiar și pe un singur an. Dacă situația se va mai repeta, va putea merge să îl acceseze din nou”, a explicat Ivona Burduja, purtătorul de cuvînt al UMF Iași.
Prin urmare, studenții nu trebuie să acceseze creditul în anul I și să intre în posesia întregilor sume puse la dispoziția lor. Conform liniei de finanțare care poate fi personalizată la nivel de student, aceștia pot accesa, anual, în funcție de mediile obținute, sumele de care au nevoie. La finalul celor șase ani de studii, ei sînt obligați, însă, prin contract, să tragă linie și să vadă cît anume datorează băncii și să returneze în patru ani banii înapoi conform dobînzii stabilite în contract.
Printre condițiile generale prevăzute în proiectul liniei de finanțare se numără și faptul că, deși titularul finanțării va fi studentul, analiza condițiilor pentru finanțare se va realiza în baza veniturilor de care dispun părinții. Prezența acestora, în calitate de co-împrumutați, este obligatorie.
Astfel, dacă în cazul liniilor de studiu de 180 și 240 de credite este necesară prezența unui singur părinte, în cazul studenților ale căror studii se desfășoară pe o durată de cinci sau șase ani, este necesară prezența ambilor părinți. O altă condiție prevăzută în contract și considerată a fi avantajoasă este posibilitatea studenților să achite oricînd banii restanți băncii, fără să fie nevoiți să plătească comisioane suplimentare, cum se întîmplă în cazul multora dintre creditele standard oferite de către instituțiile bancare.
Miercuri, în cadrul aceleiași conferințe de presă, reprezentanții BRD au precizat că sînt deschiși să extindă acest program de susținere financiară și la alte universități din țară, cu precădere, la cele de medicină și farmacie, cu aceleași oferte particularizate, în funcție de nevoile fiecărui student.
Adaugă un comentariu