Tîrgul de licențe. Episodul I: Piața
Honoris fără Causa 28 februarie 2010 Niciun comentariu la Tîrgul de licențe. Episodul I: Piața 17Studenții „moderni” nu-și mai scriu singuri licențele, ci le cumpără. Nota poate crește considerabil, odată cu suma scoasă din portofel. Iar profesorii coordonatori și comisiile de evaluare nu par a-și da seama cînd o lucrare este sau nu redactată de cel care o prezintă. Astfel, de cele mai multe ori cei care au făcut o tranzacție bună, sînt notați cu zece. Tocmai din această cauză, în următoarele trei numere din Opinia Veche vă vom prezenta mecanismele uneia din cele mai profitabile afaceri din mediul universitar. Ne-am propus să cercetăm piața, să prezentăm situația din facultăți și să găsim posibile soluții care să ducă la „falimentarea” sistemului care nu mai face diferența dintre două tipuri de studenți: cei care au muncit și cei care au plătit.
Să fii absolvent licențiat te poate costa între 40 și 1500 de lei. Dacă nu ai văzut afișele lipite prin cămine, atunci pe Internet ai din plin de unde alege. Nu contează nici specializarea, ci doar timpul în care ai nevoie de lucrare. În cazul în care ai uitat că susținerea este abia peste o săptămînă, poți cere chiar și un material Power Point, desigur, contracost. Dacă ești mai „silitor” și vii cu o propunere de temă, poți apela chiar la profesorii coordonatori. Aceștia au învățat între timp că pe lîngă sfaturi, pot face bani și din serviciul de livrare la domiciliu.
Pentru studenții care nu au chef să-și scrie lucrarea de licență și pentru cei care au intrat în criză de timp există o sumedenie de posibilități de a nu-și amîna absolvirea. Piața oferă metode „de trecere” pentru toate buzunarele.
Oferta online: cea mai rapidă
Pe OKazii.ro, cel mai mare portal de licitații online gratuite din România, poți cumpăra o lucrare de licență aproape mai ieftin decît te costă s-o listezi: 40 de lei, de exemplu, pentru lucrarea în jurnalism „Mass-media și manipularea opiniei publice în România”, „prezentată la Universitatea de Vest din Timișoara, secția de Jurnalism, promoția 2009”. După cum este lăudată de licitator, lucrarea este completă, cu diacritice, note de subsol, are 72 de pagini și poate fi modificată, întrucît este trimisă cumpărătorului în format Word. Altă lucrare în jurnalism, tot „de nota 10”, poate costa și 300 de lei. Aceasta se numește „Adevărul și deontologia jurnalistică”.
Astfel, deși ambele au aceleași recomandări, singurul „criteriu de selecție” în cazul acesta rămîne prețul. Iar oferta pentru studenții navigatori neinspirați nu se termină aici. Site-uri precum www.lucrarelicenta.ro, www.comandalicente.ro, www.lucrari-de-licenta.ro sau www.lucraridediploma.net pun la dispoziția studentului leneș o întreagă echipă care se ocupă de această sarcină. Unele dintre aceste platforme oferă și bon fiscal pentru un astfel de „produs” comandat. De pe site-ul cu interfața cea mai prietenoasă, www.lucraridediploma.net, poți comanda o lucrare din Marketing, Management, Finanțe, asigurări, bănci și burse de valori și Contabilitate.
În aproximativ trei săptămîni, pentru un preț minim de 180 de euro, echipa redactează lucrarea de licență sau dizertația. Pentru cei care își dau seama prea tîrziu că nu sînt în stare să-și scrie singuri licența, termenul de trei săptămîni poate fi redus, dar contra cost. Și eventualele analize sau studii de caz presupun cost suplimentar.
Deși domeniile din care poți solicita lucrări la comandă, originale, sînt limitate, site-ul dispune și de o colecție de 5.575 de lucrări de diplomă deja publicate, din domenii precum: Drept, Psihologie, Jurnalism, Politehnică, Științe Economice, Informatică, Medicină, Matematică, Litere, Geografie, Educație Fizică și Sport, Biologie – Chimie, Istorie, Tehnici Militare, chiar și Oceanografie sau Teatru. La două lucrări comandate se face un discount de 20%, respectiv 25% pentru trei lucrări și 30% pentru patru licențe.
Neîncrezătorii pot cere pentru o anumită lucrare, înainte de a o comanda, cuprinsul sau alte informații legate de aceasta. Prețul celei mai ieftine lucrări este de 90 de lei, însă una „mai stufoasă” poate costa și peste 200 de lei. Lucrările se livrează în format digital (pe un CD sau prin e-mail) iar, pentru 15 lei în plus, solicitantul primește și un exemplar listat. Pe lîngă serviciile de vînzare de licențe și de redactare de lucrări la comandă, astfel de echipe precum cea de la www.lucraridediploma.net îndeplinesc și servicii de actualizare a lucrărilor mai vechi, elaborarea de prezentări în format digital (PowerPoint) – „o prezentare de 20 de slide-uri se poate executa în 24 de ore și costă 30 de euro”, listarea unei lucrări (alb-negru sau color) sau tehnoredactarea la preț de 3.5 lei pagina. Chiar dacă nu le cauți, newsletterele de sezon despre acestea îți aglomerează căsuța de mesaje.
Și rețeaua de socializare Facebook vine în întîmpinarea celor care văd în lucrarea de finalizare a studiilor un chin prelungit. Prietenii „Teze Licență” sau „Licențe Loredana” și-au făcut profiluri serioase pentru a-și promova serviciile: „Realizăm teze de licență și de an în decurs de zece zile! Efectuăm lucrări bine documentate, axate pe o gamă largă de informații actuale! Calitate și corectitudine!”. Hi5 și Twitter vin cu o paletă mult mai bogată de binevoitori, care postează în culori atractive etapele de vînzare – cumpărare, ce trebuie parcurse. La o simplă căutare după cuvîntul „licență” am identificat 24 de rezultate.
Baza de date a blogului lucraridelicenta.blogspot.com a fost actualizată în luna ianuarie a acestui an cu încă 1.500 de titluri, platforma oferind și posibilitatea neplății în avans. Programele Messenger și Skype îi ajută pe micii afaceriști să-și promoveze lucrările, adresele de contact și tarifele: „Eu am început cu un mass pe mess (n.r.: Yahoo! Messenger) că fac licențe. Am rămas surprins cîte persoane au fost interesate”, a spus Radu, un novice în domeniu. Alegerea temei, a cuprinsului și negociatul prețului se realizează de cele mai multe ori în fața monitorului.
Rețeaua din cămine: cea mai bine pusă la punct
Studenții deja licențiați și nu foarte familiari cu Internetul au un rol foarte important în această rețea. Anunțurile „coboară” de pe online direct pe stîlpi, aviziere și băile din căminele din Copou și Tudor Vladimirescu. Tastarea numărului de telefon potrivit îți înlocuiește un semestru de muncă: „Realizez lucrări de licență, disertații. Acord seriozitate. Prețuri studențești. Lucrările sunt UNICATE. Parte aplicativă, studii de caz, chestionare. Relații la telefon…”
Claudia redactează o licență în aproximativ o lună, pentru realizarea aceteia avînd nevoie de subiect și de indicațiile de redactare. De asemenea, „lista de sugestii a profesorului coordonator pentru realizarea licenței facilitează procesul.” „Pentru licențele la comandă, deci nou nouțe și pe baza recomandărilor profesorilor clienților, eventual și a listei bibliografice, prețul e în jurul sumei de 100 de euro”, explică Claudia. Însă acesta este negociabil și diferă în funcție de număr de pagini, complexitate, urgență și volum. De asemenea, fata face o reducere la comenzile mai mari (mai multe licențe).
„Dacă de exemplu tu te hotărăști că vrei o licență și mai ai trei prieteni care vor și ei cîte una, atunci ai un discount de 30 de euro, deci 10 euro pentru fiecare licență”, spune Claudia. La cerere, fata eliberează și factură fiscală pentru produs. Printr-un mesaj pe internet, fata ne-a explicat și ce competențe are în domeniul economic, dovedind că lucrările făcute de ea sînt de calitate: „Am realizat pînă acum cu succes 50 de proiecte de licență. Am o agenție de turism tour-operatoare, am lucrat în domeniul bancar și în asigurări și mă pregătesc să devin membru CECCAR (n.r.: Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România)”.
Și Ana are propria afacere. Deși a terminat Economia, din cînd în cînd mai e solicitată să facă lucrări la drept sau teologie. Ea are două pachete de servicii, „observă că sînt organizată, doar am terminat FEAA.” Cel mai ieftin este cel în care studentul interesat își face singur aranjarea în pagină, diacriticele, detaliile de tehnoredactare, „eu îți dau conținutul brut, aranjat cît de cît, ca să știi măcar de unde să începi cu aranjarea. Aici prețul variază între 600 și 800 de lei.” Al doilea pachet conține lucrarea în faza în care trebuie doar listată, însă prețul se dublează, un astfel de proiect ajungînd chiar și la 1400 lei: „dacă vrei și power pointul te poți duce și în 1500 la o disertație. Factorul care decide în ce limită te duci la preț e în cît timp o vrei.”
Mai mult decît atît, Ana face lucrarea pe bucăți, o reface după ce studentul merge cu ea la profesor și astfel „avantajul clientului aici e ca proful vede ca ești interesat și se prinde greu că e cumpărată lucrarea.”
Pe piața specialiștilor în redactarea licențelor, concurența este din ce în ce mai acerbă. Atacurile între cei care practică prețuri mai mici și cei cu etichetă de lux nu încetează să apară: „nu oricine apelează la mine. Pot spune că am o clientelă selectă. Au fost unii care s-au interesat dar cînd au auzit prețul s-au lăsat păgubași. Eu prefer să fac o lucrare bună și scumpă decît două ieftine și proaste”, a mai afirmat Ana.
Marian a intrat și el în breaslă, de cînd a primit un comision de 100 de lei pentru că a găsit un client pentru altcineva și de obicei intermedia tot procesul. „Nu garantez 10! Media mea e de 8,50 și le spun asta clienților mei. Am două lucrări anunțate de pe acum pentru vară.” Dacă studenții scapă de chinul realizării acestori lucrări, nu înseamnă că aceia care le fac în mod „serios”, cum ei înșiși țin să sublinieze de fiecare dată, nu suferă: „am stat și cîte două-trei nopți nedormit. Recordul meu personal este de 54 de ore în care nu m-am ridicat de la calculator. Cred că 500 lei am dat doar pe țigări, Red Bull și Cola.”
Din declarațiile întreprinzătorilor acestor afaceri, cert este că după două luni și jumătate, fiecare cîștigă aproximativ 4500 de lei.
Afacerile profesorilor: cele mai de încredere
Norocoși sînt și cei care studiază un domeniu mai sărac în cărți de specialitate în limba română sau au profesori cărora le sînt utile articole străine pentru lucrări științifice. În acest caz, întregul proiect de licență îl reprezintă o traducere de cîteva pagini sau a unor capitole. „Cu Google Translate am făcut un fel de referat și i l-am predat profesorului. L-a corectat și el puțin pentru că-i trebuia la un simpozion științific și așa am scăpat ușor de lucrarea de diplomă”, a menționat Lucian de la Electronică. Cei neîncrezători în calitatea lucrării făcute de un alt student sau de proaspeți absolvenți pot apela la persoanele cele mai avizate din domeniu: profesorii. Nici aceștia din urmă nu se dau la o parte cînd vine vorba de comercializarea licențelor, însă prețurile pot ajunge și pînă la cîteva sute de euro.
Elementul-cheie în tot procesul de contactare, trimitere a materialului și a banilor este intermediarul: „Profesorul de la marketing face licențe și le face bine, le dă copertate. Dacă te hotărăști, îmi zici, pentru că eu îl anunț”, a explicat Cătălina, preparator universitar. Cadrele didactice nu doar vînd licențe, ci și redactează lucrări la comandă, în schimbul unor sume considerabile. „Mihai a predat la SNSPA și anul ăsta, ca și anul trecut face tezele la cei de la comunicare de acolo. Ia în jur de 200 – 250 de euro. A fost și pe la ministerul Culturii, acum e la Institutul de Administrație Publică. A lucrat și prin Pro TV și prin Antenă, oricum ai lucrare bună, informațiile, îți dai seama că nu sînt luate de pe referate.ro”, a spus Ionela, studentă la Comunicare și Relații Publice.
În astfel de condiții, unii profesori ajung să-și noteze propriile lucrări, pe care le-au redactat și apoi le predau studenților. Astfel, Umberto Eco ar trebui să-și actualizeze volumul: „Cum se face (rost de) o teză de licență.”
Diana IABRAȘU
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu