Transformarea în dr. Dolittle durează șase ani
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 24 octombrie 2017 Niciun comentariu la Transformarea în dr. Dolittle durează șase ani 65Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași ascunde, în spatele statuilor și tablourilor aranjate frumos în clădirea principală, holuri labirintice în care oamenii, cu lacrimi în ochi și batistele în mîini, stau la cozile clinicilor pentru ca pisica, hamsterul sau chiar broasca țestoasă să ajungă să le fie tratată. Cele cinci clinici în care medicii cu experiență învață studenții să vindece necuvîntătoarele nu formează, contrar aparențelor, un spital veterinar propriu-zis, ci un spațiu în care cîștigul se împarte pe din două – în experiență cîștigată și în zile sau, în cazul pisicilor, vieți de trăit.
La intrarea pe hol, în fața Clinicii Medicale, nu mai este loc să te așezi. Un bărbat cu o pisică, o femeie cu un cățeluș înfofolit într-o pătură mare, căruia i se vede doar capul cu urechile ciulite și un băiat cu o cușcă așezată jos așteaptă vorbind – nu între ei, ci fiecare cu animalul pe care l-a adus. Ușile se închid și deschid într-un joc continuu și, dacă nu ești de-al „casei”, n-ai de unde să știi cine-i doctor, doctorand, asistent sau student aflat în practică.
Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a fost înființată în 1961, dar în actuala structură, cu cele cinci clinici funcționale pe care le pun la dispoziție, funcționează din anul 1967. Acestea din urmă sînt organizate pe specialități, clinica cu cel mai mare flux de pacienți fiind chiar Clinica Medicală. Pe lîngă aceasta, facultatea mai dispune și de o Clinică de Chirurgie, una de Obstetrică, una de Parazitologie, o Clinică de Boli infecțioase și de două servicii separate care deservesc clinicile – Serviciul Clinic și Serviciul de Radiologie.
Practică în trei trepte
De pacienții celor cinci clinici se ocupă atît cadrele didactice – asistenții și șefii de lucrări, cît și doctoranzii și studenții din anii IV, V și VI de studiu. „Procesul de învățămînt în facultate este separat și putem spune că este împărțit aproximativ 50% în activități de curs și 50% în activități practice. Aceste activități practice se desfășoară, în anii de studiu I, II și III, în laboratoare de specialitate, conform disciplinelor – Laboratorul de Biochimie, Biofizică, Anatomie sau Fiziologie, iar din anul IV se desfășoară în toate cele cinci clinici”, a menționat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară și titular al disciplinelor Patologie și Clinică Medicală. Conform acestuia, practicii din laboratore și clinici i se mai adaugă și stagii practice de patru săptămîni pe an, pe care studenții trebuie să le urmeze în ferme sau cabinete veterinare. Aceste patru săptămîni de practică se desfășoară în deplasare, în afara facultății, conform unui program strategic impus de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară. „Studenții sînt trimiși organizat, în subgrupe de cîte 12. Avem un centru de practică la Vatra Dornei, unde li se asigură cazarea și unde medicii veterinari din zonă lucrează cu ei, în general demarînd acțiuni sanitar veterinare specifice precum cele de prevenire a bolilor majore la animale – recoltări de sînge pentru depistarea de noi boli și vaccinări împotriva bolilor majore.” Deși studenții vin, în urma săptămînilor de practică, cu caracterizări de la medicii veterinari cu care au lucrat și cu anumite calificative, pe care le primesc în urma raportării activităților lor la un barem, realizat anterior, notele finale sînt decise de către profesorii din facultate. Avînd un număr de șase credite pe an, cele patru săptămîni de practică sînt obligatorii, precum și practica din clinici. „Dacă un student lipsește de la trei ședințe de lucru din clinici, nu este primit în examen. Are posibilitatea să refacă însă – în Serviciul de Urgențe”, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.
În prezent, Facultatea de Medicină Veterinară dispune de un Serviciu de Urgențe, al cărui program este 24/24. Pentru că serviciul de noapte se face însă pe bază de voluntariat prin rotație, în rîndul studenților și doctoranzilor, „iar, în urma unei analize realizate de către noi, numărul cazurilor s-a dovedit a fi din ce în ce mai scăzut, voiam să punem problema ca acest serviciu să fie lichidat”. În timpul zilei, de serviciu în clinici sînt cadrele didactice care au ore, la momentele respective, cu studenții, toate consultațiile petrecîndu-se în timpul practicii studenților din anii IV, V și VI. „Dacă este de serviciu un cadru didactic mai tînăr și apare un caz mai complicat, mă apelează pe mine și îi transmit ce analize suplimentare sînt necesare. Asta fac și medicii din teritoriu – cînd întîlnesc cazuri pe care ei nu le pot rezolva, ajung la noi; de aceea aici ajung, din păcate, mai mult cazurile urgente. În astfel de situații, și investigațiile pe care le facem noi sînt mai scumpe”, a menționat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.
Tarife reduse pentru creșterea numărului de cazuri
În ceea ce privește tarifele, prețurile percepute de clinici pentru consultații nu sînt foarte ridicate, unul dintre motive fiind faptul că nicio clinică nu asigură medicația, taxele fiind percepute numai pe manoperă. „Proprietarii achită manopera în clinică, iar medicamentele le cumpără ei singuri de la farmacie, conform rețetei.” Dacă taxa de înregistrare pentru Serviciul de Triaj este de 5 lei, tarifele generale de consultații diferă – pentru mamifere prețul este de 15 lei, pentru păsări 5, pentru reptile 4, iar pentru pești 3 lei, prețul fiecărei intervenții fiind și el diferit, de la caz la caz, în funcție de nevoi. „Încercăm să păstrăm niște tarife cît mai reduse, pentru a atrage cît mai multe cazuri.” Facultatea de Medicină Veterinară este membră a Asociației Europene a Facultăților de Medicină Veterinară, asociație care impune membrilor să respecte anumite standarde pentru asigurarea calității învățămîntului superior. „Unul dintre indicatorii calității este numărul cazurilor clinice care ne trec prin facultate anual, raportat la numărul studenților din ultimul an.”
Tot studenții din ultimii ani sînt și cei vizați de companiile angajatoare din străinătate, care îi recrutează pe aceștia încă din timpul facultății, pentru a munci în afara țării după absolvire. „În momentul angajării, ei semnează un contract care îi obligă să lucreze pentru compania respectivă o perioadă de doi ani. Am constatat că există și nemulțumiri – companiile îi recrutează și, odată ajunși acolo, le oferă anumite condiții – însă atunci cînd le sînt retrase costurile care acoperă transportul și cazarea, sumele cu care medicii rămîn sînt modice”, a menționat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan. Acesta a mai adăugat și faptul că, în ciuda acestui lucru, studenții preferă să se angajeze și, majoritatea, după terminarea serviciului la companie, merg și fac voluntariat în alte cabinete veterinare, pentru a avea la perioada terminării contractului recomandările medicilor străini, care să-i ajute să se angajeze din nou.
Cu maimuța și tigrul, de la circ, la facultate
În prezent, cei mai mulți pacienți ai clinicilor sînt animale mici, animalele mari împuținîndu-se, de la an la an, în condițiile în care, conform spuselor reprezentanților facultății, transportul este costisitor, iar străbaterea orașului este dificilă, existînd numeroase restricții pentru mașinile mari, în care animalele ar putea fi transportate. „Uneori vin proprietarii cu ele, însă doar cei care ne cunosc sau care știu de serviciile noastre; înainte de deplasare ne sună și încercăm să-i ajutăm cu recomandări.” În rîndul animalelor mici, cei mai întîlniți pacienți sînt cîinii și pisicile, deși au existat cazuri cînd proprietarii au venit la facultate cu hamsterii, sau cu broaștele țestoase, clinicile dispunînd chiar de un specialist care se ocupă de patologia exotică. „Am avut, la un moment dat, o maimuțică de la circul de la Bîrlad și un tigru, în stare foarte gravă, care din păcate a murit. Anul trecut am avut un cal de la un circ care era în vizită prin Iași; l-am spitalizat cîteva zile, l-am tratat și a plecat sănătos să-și continue activitatea în alt oraș”, a menționat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.
Problema cea mai delicată cu care clinicile Facultății de Medicină Veterinară ieșene se confruntă este abandonul animalelor – fie găsite accidentate și aduse pentru spitalizare, fie abandonate în urma internării lor. Conform profesorului, „uneori oamenii vin cu animale accidentate chiar de ei, personal, și nu recunosc. Unii sînt de bună credință și participă la achitarea tarifelor, dar unii le lasă aici și pleacă.” Deși soluția, în astfel de situații, este eutanasia, reprezentanții spun că niciodată nu au recurs la ea, pentru că „lucrăm cu sute de studenți și, după ce un astfel de animăluț trece prin mîinile tuturor, de fiecare dată se găsește unul să-l adopte”.
Adaugă un comentariu