Ultimii patru ani din jurnalul de învățămînt al Universității „Cuza“
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 7 martie 2016 Niciun comentariu la Ultimii patru ani din jurnalul de învățămînt al Universității „Cuza“ 22
La finalul celui de-al doilea mandat în care prof. univ. dr. Vasile Işan a stat la cîrma Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), acesta şi-a prezentat şi ultimul raport de activitate, care prezintă o situaţie detaliată, din toate punctele de vedere, a universităţii. Numărul aflat în scădere al studenţilor, continua creştere a programelor de masterat sau cele mai importante și bine finanțate proiecte din universitate sînt surprinse în această ierarhizare a ultimilor patru ani, cît a durat cel de-al doilea mandat, din februarie 2012, pînă în februarie 2016. Raportul a fost prezentat în ultima şedinţă a fostului Senat universitar, care și-a desfășurat activitatea în același interval, pe data de 18 februarie, şi a fost făcut public la finalul lunii trecute.
Universitatea a suferit financiar în ultimii patru ani, în special în ceea ce privește veniturile din surse proprii. Dacă în 2012, universitatea aduna aproape 38 de milioane de lei, în 2016 suma aceasta a ajuns aproape la jumătate, la doar aproximativ 22,4 milioane. La polul opus, a crescut substanțial suma primită de la minister sub formă de finanțare de bază. În 2012, UAIC primea un pic mai mult de 77 de milioane, în timp ce în 2015 suma a ajuns pînă la 112, crescînd cu aproape 50%.
Cu 2.000 de studenți mai puțin
Printre cei mai importanţi factori care au influenţat activitatea universității în decursul ultimilor patru ani sînt micşorarea cifrelor de şcolarizare, rata de promovabilitate ridicată şi numărul mare de programe de licenţă sau de masterat propuse de UAIC. Dacă în 2014 Facultatea de Litere era cea care atrăgea cinci candidaţi care să se lupte pentru un loc, departamentul de Limbi moderne aplicate fiind cel mai căutat din universitate, în anul în curs, studenţii s-au înghesuit către Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, către Comunicare şi relaţii publice, candidînd şase pentru un singur loc.
Dacă numărul programelor de studiu acreditate la zi pentru ciclul de licență, din anul 2012 pînă în anul 2015, a stagnat, înregistrîndu-se 81 astfel de discipline, la începutul anului universitar în curs, acesta a scăzut cu șapte, acum fiind 74. De cealaltă parte, programele de masterat erau 158 pînă în anul 2014, iar în ultimul au mai fost înființate încă 18, studenții avînd acum posibilitatea să se înscrie la unul dintre cele 176 de programe disponibile pentru cea de-a doua treaptă a învățămîntului superior.
Numărul studenților UAIC a crescut din 2008 în 2012, după cum este specificat în raportul de activitate depus pentru primul mandat de către prof. univ. dr. Vasile Ișan, cu 2.000, ajungînd în 2012 la 26.611. Însă în ultimul mandat, așa cum s-a întîmplat în cazul majorității instituțiilor de învățămînt superior din țară, numărul acesta a scăzut, ajungînd la o valoare apropiată cu cea din 2008, aproximativ 24.450 de tineri. Numărul studenţilor înscriși la ciclurile de studii este, în prezent, față de anul 2012, mai mic, acesta scăzînd cu un procent de 11% la studenţii înscrişi la ciclul de licenţă şi cu unul de 16% la programele de masterat.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în numărul studenţilor înscrişi la formele de învăţămînt la distanţă (ID) şi la frecvenţă redusă (FR), procentul studenţilor înscrişi pentru ID şi FR micşorîndu-se, faţă de anul 2012, cu aproape jumătate, 45,3%. În ceea ce priveşte numărul studenţilor înscrişi la buget sau la taxă, în 2016 s-a înregistrat o creştere a numărului de studenţi la buget, cu un procent de 3,4%, şi o scădere a numărului celor nevoiţi să plătească taxe, un procent de 35,5%.
Chiar dacă numărul studenţilor s-a micşorat, la nivelul pregătirii lor poate fi constatată însă o evoluţie în ceea ce privește rata de promovare a examenelor la studiile de licenţă. Aceasta a crescut constant din anul 2012, în prezent ajungînd de la 44% la 56%, la formele de învăţămînt la zi, şi de la 22% la 39%, la formele de învăţămînt la distanţă.
Împărţite în profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi universitari, cadrele didactice ale universităţii s-au împuţinat şi ele, treptat, în ultimii patru ani. Numărul profesorilor, din anul 2012, a scăzut cu aproximativ 100, pe fondul pensionărilor impuse de către Legea Educației Naționale, în timp ce numărul lectorilor s-a micşorat şi el cu aproximativ 200 de persoane.
Fizica, cea mai „harnică” la cercetare
Situația proiectelor de cercetare, pe durata ultimilor patru ani, detaliată în raportul de activitate, poate părea, la o primă vedere, invers proporțională. Deși numărul proiectelor de cercetare, finanțate de la nivel național, a crescut de la 81 la 90, veniturile alocate activităților desfășurate în cadrul acestora s-au micșorat pînă aproape de jumătate, scăzînd de la aproximativ 17.000 de lei la 10.000 de lei. Locul întîi în topul facultăților din universitate cărora le-au fost acordate fonduri pentru cercetare a fost ocupat, detașat, de Facultatea de Fizică.
Chiar dacă numărul studenţilor s-a micşorat, la nivelul pregătirii lor poate fi constatată însă o evoluţie în ceea ce privește rata de promovare a examenelor la studiile de licenţă. Aceasta a crescut constant din anul 2012, în prezent ajungînd de la 44% la 56%, la formele de învăţămînt la zi, şi de la 22% la 39%, la formele de învăţămînt la distanţă.
Revistele universității au rămas în număr de 49 în ultimii patru ani, în timp ce titlurile publicate la Editura UAIC au variat de la 220 la 235. În ceea ce privește proiectele europene de educație și formare, în perioada mandatului încheiat totalul finanțării proiectelor europene Erasmus+, Erasmus Mundus și SEE, desfășurate la nivel instituțional de UAIC, a fost de aproximativ 22.000 de euro. Cea mai mare parte a finanțării, în valoare de 12.000 de euro, s-a îndreptat către cele patru proiecte Erasmus Mundus, în care s-au derulat 429 de stagii în afara țării, cei mai mulți membri ai comunității academice implicați în proiecte preferînd ca țară gazdă Franța.
Acordurile și parteneriatele internaționale inter-instituționale erau, în anul 2012, în număr de 77, semnate cu 30 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia. La momentul actual, numărul acestor acorduri active a crescut, acum fiind de 104, în semestrul trecut încheindu-se chiar un acord cu o rețea de 70 de instituții de învățămînt superior din Brazilia, numită Grupo Coimbra de Universidades Brasileiras.
Servicii pentru studenți
La capitolul „Servicii pentru studenți”, în document este menționată, în primul rînd, întîlnirea cu studenții reprezentanți la nivelul Consorțiului Universitaria, care a avut ca rezultat elaborarea unui regulament de mobilități interne pentru studenți, care să fie aplicat între cele cinci universități membre: UAIC, Universitatea din București, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Bursele, un alt serviciu pentru studenți analizat în raport, sînt împărțite în două categorii: burse pentru activitatea în campus și burse din finanțarea complementară, oferită de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Cele dîntîi, finanțate din veniturile proprii ale facultăților și universității, au fost, în semestrul întîi, 727, iar cele din categoria a doua, dacă în anul 2012 erau aproximativ 4.000, numărul lor, în anul în curs, a crescut cu aproximativ 1.000.
În primul an al mandatului, a fost acordată o singură bursă pentru performanţă, pentru ca apoi, în anul 2013, aceasta să nu mai fie acordată deloc. În anul 2015, însă, UAIC a acordat, din finanţarea complementară acordată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, două burse pentru performanţă şi pentru locurile obţinute de către studenţi la olimpiade.
Astfel, deşi numărul studenţilor a tot scăzut în cel de-al doilea mandat al prof. univ. dr. Vasile Işan, pregătirea tinerilor înscrişi la UAIC a dat roade, acest lucru observîndu-se atît din creşterea ratei de promovare la examene, cît şi din rezultatele acestora obţinute la competiţiile universitare.
Adaugă un comentariu