Un studiu despre emoţii realizat la „Cuza”, publicat în Marea Britanie
Honoris fără Causa 15 mai 2017 Niciun comentariu la Un studiu despre emoţii realizat la „Cuza”, publicat în Marea Britanie 73O echipă formată din cercetători români de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și olandezi de la Universitatea Groningen din Olanda au realizat un studiu despre cum reacționează ființa umană la emoțiile și comportamentele celor din jur. Subiecții au fost studenții de la universitatea ieșeană și cea din olandă, iar rezultatele au arătat că atunci cînd văd fețe furioase la persoanele din jur olandezii tind să devină dominanți, în timp ce românii se consideră supuși. Studiul, publicat în revista British Journal of Psychology, considerată a fi una dintre cele mai bune reviste de profil la nivel internațional, a scos în evidență, spun cercetătorii, faptul că la tinerele generații de români încă se mai resimt influențele comuniste, deși s-au născut la aproape un deceniu de la Revoluție.
O echipă de cercetători de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), condusă de lect. univ. dr. Violeta Enea, a realizat un studiu despre cum este influențat comportamentul ființei umane de emoțiile celor din jur. „Behavioural responses to facial and postural expressions of emotion: An interpersonal circumplex approach”, care a fost efectuat în colaborare cu cercetătoarea Marije ann het Rot de la Universitatea Groningen din Olanda, a analizat cum reacționează românii și olandezii atunci cînd aceștia văd persoane vesele, triste sau furioase. Lect. univ. dr. Violeta Enea susține că acest studiu este unic la nivel internațional datorită algoritmului de colectare a datelor, iar din acest motiv rezultatele nu pot fi comparate cu cele ale altor cercetări realizate anterior.
45 de minute pentru fiecare subiect
Cele două echipe, cea română și cea olandeză, au lucrat separat la strîngerea datelor, iar rezultatele au fost comparate abia după finalizarea cercetărilor. Studiul a fost realizat inițial de universitatea din Olanda, iar cercetătorii de la UAIC l-au aprofundat. „Cercetarea a avut două obiective: de a replica cercetarea realizată de Marije ann het Rot, care viza răspunsurile comportamentale la expresiile emoționale faciale și de a extinde studiul și asupra răspunsurilor comportamentale la expresiile emoționale posturale”, a declarat lect. univ. dr. Violeta Enea. Aplicarea experimentelor de la UAIC a durat un semestru.
101 de studenți, cu vîrste cuprinse între 20 și 31 de ani, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației au fost subiecții studiului realizat la UAIC. Analizarea comportamentului lor a durat aproximativ 45 de minute și a cuprins două etape. În primă fază, studenților români li s-au arătat pe un monitor expresii faciale de fericire, furie, tristețe și teamă (cu o intensitate diferită a emoției – 20%, 40%, 60% și 100%), iar mai apoi, într-un interval de maximum cinci secunde, aceștia au fost întrebați „cum te-ai comporta față de persoana pe care tocmai ai văzut-o?”. Subiecții au trebuit să răspundă apăsînd cu un click pe un grafic care apărea pe ecran după imaginea cu expresia facială, fiind nevoiți să aleagă una dintre cele patru axe intercalate: neîncrezător-supus, încrezător-dominant, cald-prietenos, respectiv rece-neprietenos. Pentru orice răspuns, calculatorul genera automat un număr cuprins în intervalul -100 și 100, 0 reprezentînd o atitudine neutră și aflîndu-se în centru grilei. Cea de-a doua etapă s-a desfășurat după același șablon, numai că imaginile cu expresiile faciale au fost înlocuite cu posturi care exprimau una dintre cele patru emoții. „Cercetările au implicat o întreagă echipă formată din cadre didactice universitare și studenți. Țin să remarc implicarea a două studente masterande, Sorina Iancu și Steluța Taftă, în desfășurarea experimentelor”, a menționat lect. univ. dr. Violeta Enea.
Rezultatele studiului au arătat că oamenii tind să răspundă printr-un comportament agreabil-dominant față de oamenii cu expresii faciale și posturale fericite, iar în cazul expresiilor de furie sau teamă, studenții au răspuns neprietenos. „Cu cît intensitatea expresiei de fericire era mai mare (100%), cu atît mai mult participanții considerau că se vor implica în interacțiunea cu persoana respectivă și vor fi mai prietenoși. În cazul reacțiilor la expresiile faciale de teamă cu o intensitate mică (20%), exista o tendință de implicare, dar cînd intensitatea fricii era de 100%, răspunsul era o atitudine prevăzătoare”, a menționat lect. univ. dr. Violeta Enea. În ceea ce privește răspunsurile comportamentale față de oamenii cu expresii faciale triste, ele au fost neutre, dar au răspuns într-un mod agreabil față de persoanele a căror postură exprima tristețe.
Patru tipuri de emoții
Rezultatele studiului au arătat că răspunsurile românilor și ale olandezilor au fost asemănătoare, lect. univ. dr. Violeta Enea spunînd că singurele diferențe sînt cauzate de apartenența culturală a participanților. Spre exemplu, atît studenții de la Universitatea din Groningen, cît și cei de la UAIC, au răspuns în timpul cercetărilor că s-ar comporta din ce în ce mai neprietenos la expresiile faciale din ce în ce mai furioase, dar, în timp ce olandezii au considerat că ar fi dominanți față de oamenii cu astfel de expresii faciale, participanții români s-au declarat supuși.
Cercetătoarea care a condus echipa de la UAIC a precizat că studiile anterioare au indicat că victoria este asociată cu comportamentul dominant și înfrîngerea cu comportamentul supus, astfel încît participanții români anticipează că nu vor ieși învingători dintr-o confruntare cu o persoană cu fața furioasă. „Una din explicațiile posibile pentru acest comportament ar putea consta în faptul că românii sînt mai preocupați cu menținerea ierarhiilor sociale decît participanții olandezi, ceea ce are legătură cu trecutul comunist al românilor, obișnuiți să fie obedienți pe vremea aceea”, a menționat lect. univ. dr. Violeta Enea. Într-un studiu realizat de către un grup de oamenii de știință americani, în România la 10 ani după căderea comunismului, s-a constatat că încă existau urme puternice ale ideologiei și că unele dintre ele sînt transmise tinerelor generații. Aceștia au afirmat că intenționează să investigheze aspectul în cercetările viitoare, înainte de a face o generalizare despre întreaga populație a României.
Adaugă un comentariu