Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” înjumătățește sporul de performanță al angajaților
Honoris fără Causa 20 martie 2013 Niciun comentariu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” înjumătățește sporul de performanță al angajaților 34
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași trece printr-un moment financiar dificil. Angajații acesteia, de la personal didactic la auxiliar, și-au găsit veniturile diminuate pe fluturașii de salariu pentru luna februarie cu aproximativ 15%. Aceste procente au fost retrase dintr-un spor de performanță de 30% oferit de către instituția de învățămînt superior din fonduri proprii încă din preajma anului 2008. Conducerea universității îndeamnă la calm, iar profesorii susțin faptul că nu au fost anunțați la timp de reducerea veniturilor. Marți, 19 martie, de la ora 11.30, va avea loc o întîlnire oficială între sindicat și o comisie paritară pentru a se încerca o rezolvare amiabilă a dezbaterii. „Cuza” devine astfel prima universitate în care se resimt cu adevărat efectele subfinanțării cronice ale învățămîntului superior.
Etapele scăderii veniturilor
Fondurile Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au scăzut în mod constant din anul 2008 încoace, atît în ceea ce privește finanțarea de bază venită de la bugetul de stat cît și fondurile proprii obținute în principal din taxele achitate de studenți pentru a putea urma cursurile instituției de învățămînt superior. În mod concret, în 2008, la UAIC învățau aproximativ 42.000 de tineri la toate formele de învățămînt, iar finanțarea medie pe student echivalent era de 3.500 de lei pe an. Existau 1.800 de norme didactice, 900 de profesori și 900 de persoane angajate ca personal auxiliar, finanțarea de bază consta în 100 de milioane de lei, iar veniturile din taxe erau aproape de 70 de milioane. În schimb, în anul universitar 2012-2013, situația financiară s-a schimbat complet. Dacă numărul normelor, al cadrelor didactice și al personalului auxiliar angajat a rămas neschimbat, veniturile instituției de învățămînt superior au scăzut considerabil. Pentru cei 26.000 de tineri cîți sînt înscriși în acest an, universitatea primește, în medie, 2.200 de lei pe student echivalent, cu aproape 30% mai puțin decît în 2008, din finanțarea de bază s-au primit doar 70 de milioane de lei, cu 30 de milioane în minus. În același timp, veniturile din taxe au ajuns aproximativ 22 de milioane de lei, de trei ori mai mici decît în 2008.
„Ținînd cont de toate aceste numere, universitatea noastră primește lunar cîte 6,5 milioane de lei ca finanțare de bază și 2 milioane sînt obținuți din venituri proprii. Însă în decembrie am avut de plătit 11 milioane de lei, iar în ianuarie 10, doar pe salarii, fără nimic altceva. De aceea am dorit instituirea unui plafon ca fiecare facultate sau departament să se încadreze cu salariile în 80% din fondurile disponibile”, a declarat ing. Bogdan Eduard Pleșcan, directorul general administrativ al UAIC.
Universitatea „Cuza” a fost singura care instituție de învățămînt care a oferit acest spor de performanță. Pentru a realiza însă menținerea plafonului, întîi a fost tăiat jumătate din sporul de performanță de 30% acordat compensatoriu de universitate din fonduri proprii. Iar dacă aceste scăderi de venituri nu vor fi îndeajuns, de luna viitoare există posibilitatea să fie tăiate și celelalte 15%. „Acum nu trebuie să ne gîndim «vai e salariu mic eu vin doar să dau cu prezența și nu fac nimic». Nu trebuie dușmănie, oamenii trebuie înțeleși. Micșorarea majorărilor nu face nimănui plăcere, dar sîntem într-o lume reală în care nu judecăm după sentimente, ci după validități. Cînd am reîntregit salariile, din veniturile universității, personalul nu ne-a întrebat atunci de ce am făcut compensarea. În momentul în care puneam realitatea în oglindă rezultă că instituția noastră are veniturile diminuate din motive care țin de consecințele unei crize îndelungate care au dus la micșorarea fondurilor. A mai avut loc și o scădere demografică puternică cît și un nivel scăzut de promovare la bacalaureat. Dacă mai ține cont și de scăderile alocațiilor bugetare, ajungem la o ecuație simplă. 8,5 milioane de lei venituri și 11 milioane de lei cheltuieli doar din salarii”, a completat ing. Bogdan Eduard Pleșcan.
În umbra plafonului
Însă această decizie nu a redus doar cei 15% din sporul de performanță. Într-o instituție de învățămînt superior, salariile cadrelor didactice sînt cuprinse în două valori, una minimă și una maximă, în care fiecare universitate își poate stabili propriile remunerații, atîta vreme cît se încadrează între sumele respective. În cazul UAIC, pentru a nu depăși plafonul impus, cîteva dintre facultăți au fost nevoite să reducă remunerațiile pînă la nivelul minim. Încadrarea între valori se realizează în funcție de vechime și variază de la o funcție didactică la alta. Spre exemplu, un profesor universitar cu vechime între 20 și 25 de ani poate primi între 3.282 de lei lună, maximul de la treapta respectivă fiind de 6.239. Iar un asistent universitar cu o vechime de sub trei ani ar putea cîștiga pînă la 1.859 de lei pe lună cel mult și cel puțin 1.419 de lei.
În ceea ce privește problemele financiare ale universității, rectorul instituției de învățămînt superior, prof. univ. dr. Vasile Ișan susține faptul că aceste dificultăți nu au apărut „peste noapte”, ci ele există încă de la mijlocul anului trecut, cînd banii din veniturile proprii au început să se subțieze. „Am făcut un efort financiar prin soldul pe care l-am avut disponibil în anii anterior și am menținut cheltuielile de personal. În 2012 era deja o problemă mare, dar am încercat oricum să continuăm. Dacă ajustăm la inflație, nici jumătate din bugetul din 2008 nu îl avem acum. Noi am urmărit lună de lună situația. După care am zis că nu trebuie să îi afectăm prea mult pe oameni și trebuie să le atragem atenția că dacă nu luăm măsuri de încadrare în plafoane stricte, adică maximum 80% din veniturile înregistrate ale facultăților pentru salarii, n-o să putem niciodată să ieșim la liman”, a declarat rectorul.
Dar dacă din veniturile de bază un cadru didactic pierde între 500 și 800 de lei, problema facultăților este și aceea că nu mai dispun de fonduri pentru a achita plata cu ora. „Fiecare facultate are patul lui Procust cînd vine vorba de finanțare. În momentul în care salariul și celelalte cheltuieli din facultate intră în patul ăsta, restul este pentru orele cu plata. Ei, există facultăți cum este a mea (n. red.: Facultatea de Chimie) în care se iese din patul lui Procust cu salariile și cheltuielile facultății. Deci să se mai plătească și ore suplimentare? Nici nu se pune problema. Nu doar de tot, ci definitiv. Dacă plafonul nu se modifică de la o lună la alta, așa cum salariile nu s-au încadrat luna asta, nu se vor încadra nici luna viitoare și tot nu vor fi bani pentru plata cu ora”, a declarat conf. univ. dr. Cătălin Lungu, liderul sindicatului UNIO de la UAIC și cadru didactic la Facultatea de Chimie. Acesta adaugă faptul că principala nemulțumire a cadrelor didactice se referă la felul în care au descoperit despre faptul că salariile vor fi reduse. „Eu auzisem zvonuri încă de pe 20 februarie dar nu mi s-a spus clar nici dacă și nici cum vor fi scăzute. Ca să nu mai spun că, de fapt, am aflat în martie, de pe fluturașul de salariu, că în februarie avem venitul diminuat cu 15%, or legea spune că trebuia să fim anunțați cu 15 zile înainte. Asta reproșăm noi universității, lipsa comunicării”, a adăugat conf. univ. dr. Cătălin Lungu.
În urma ședinței sindicale care a avut loc joi în Sala Senatului, cadrele didactice și personalul auxiliar al UAIC au discutat despre demararea protestelor conform contractului colectiv de muncă dar și despre înaintarea în instanță a universității. În cazul în care marți, în cadrul întîlnirii cu reprezentanții din conducerea instituției de învățămînt superior, nu se va ajunge la o soluție de rezolvare amiabilă a conflictului, membrii s-au hotărît să realizeze un referendum la nivelul întregii structuri pentru a se vota următorul curs de acțiune. „Dacă ei doresc să facă proteste spontane e alegerea lor, dar sindicatul nu îi poate susține legal. Am și avertizat liderii să nu cumva să se implice că e caz penal. Oricum, ordonanța 84/2012 (n.red.: privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013) spune foarte clar că nivelul salariului din 2013 trebuie să fie cel de la 31 decembrie 20012. Iar nouă nu ni s-au tăiat doar sporuri ci și din salariu, prin încadrare. Eu am pierdut 500 de lei de la încadrare și între 400-600 de lei din plata cu ora. Este un minim și un maxim și ne joacă cum vor între valorile alea. O să facem acțiuni judecătorești în funcție de doleanțele oamenilor ca acest joc să nu mai existe”, a adăugat liderul sindicatului UNIO.
În schimb, ing. Bogdan Eduard Pleșcan afirmă că discuțiile privind respectarea plafoanelor se poartă în Consiliul de Administrație al UAIC încă din iarna trecută și „nu se poate vorbi” despre o neinformare „rău voită” a personalului. „Să lăsăm ipocriziile deoparte. Vreme de cîteva luni, din toamnă, discursul rectorului transmitea nevoia de stabilitate, de încadrarea în venituri. Vreme de vreo două luni de zile li s-a spus, «încadrați-vă în plafoane!». Oamenii nu au vrut să creadă ce aud. La Biologie spre exemplu de o lună de zile au fost ședințe, supărări, că ei nu vor să facă plafonări. Dacă acești fideli membri ai organizației UAIC stimează această instituție știu că universitatea nu are nici un fel de implicare în faptul că nu a dat banii pe care nu i-a primit și nu îi are”, a precizat acesta.
***
În săptămînile care vin, la Universitatea „Cuza” urmează o perioadă de nesiguranță. O perioadă care, împinsă din spate de o subfinanțare continuă a învățămîntului superior, se poate prelungi și se poate extinde și în cazul altor instituții din țară. „Astăzi s-a întîmplat la noi, dar oricînd se poate întîmpla și la alte universități. Trebuie să fim uniți mai mult decît niciodată”, a conchis conf. univ. dr. Cătălin Lungu.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu