Universitățile fac economie la saltea

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitățile fac economie la saltea 7

Cazările în căminele ieșene de anul acesta pendu­lea­ză între proiecte de reabilitare și deficite de locuri. Dacă în Agronomie doar cîteva zeci de studenți sînt nevoiți să-și caute unde să stea cu chirie, numărul mediciniștilor se apropie de 600. Între condiții mai bune ori deloc, universitățile au optat momentan pentru renovare, iar ca premiu de consolare, studenților li se acordă tarife reduse dupa reevaluări la întreținere sau ocazia de a începe un job part-time la cantină. Pînă iese C5 din renovare, va trebui să fie de ajuns.

Anul acesta, în căminele studențești din Iași ș-au redus lo­cu­ri­le disponibile cu mai bine de 1200 din cauza renovării a opt că­mi­­ne din cadrul Universității „A­le­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, U­­ni­versitatea de Me­di­ci­nă si Far­ma­cie „Gr. T. Popa” (UMF) și U­ni­ver­si­tatea de Ști­in­țe A­gri­co­le și Me­di­ci­nă Ve­te­ri­na­ră „Ion Io­­nes­cu de la Brad” (USAMV).

Deși universițăile ieșene au păs­­trat, în mare parte, tarifele de ca­­zare ca­­re se practicau și pînă acum, studen­ții se decazează imediat după ce primesc dispozițiile de cazare, iar căutările pentru lo­cu­­rile scoase la vînzare abia au în­ce­­put.

C5 stă pe tușă

Spre deosebire de anul trecut, nu­­mărul locurilor de cazare oferite de UAIC a scăzut cu 562 de lo­curi, în­­trucît căminul C5 din Com­plexul Studențesc „Titu Ma­­io­res­cu” a fost scos din func­ți­u­ne din va­ra acestui an, din cauza lu­cră­ri­lor de reabilitatare. Deși, i­ni­țial, pro­iectul trebuia demarat din vară, re­abili­ta­rea va începe abia săp­tă­mî­na vi­i­toa­re și se va des­fășura pe par­cursului unui an si ju­mă­ta­te.„Acest lucru es­te cauzat de faptul că licitația s-a în­cheiat in ur­mă cu două săptămîni, cu mult mai tîr­ziu decît am pre­vă­zut”, a declarat ec. Gheorghe A­ma­ran­dei, directorul Directiei pen­tru Pro­bleme Social – Stu­den­țești (DPSS) din ca­drul UAIC.

Pentru acest an universitar UAIC a pus la dispoziția stu­den­ți­lor 5164 de locuri pentru cazare, din­tre care doar 3800 au fost ocu­pa­­te în primul tur. Pentru ocuparea lo­­curilor rămase libere, studenții mai pot depune cereri pînă pe data de 15 octombrie. „În fiecare an, si­tu­a­ția cazărilor este una dificilă. U­nii se decazează numai după cî­te­­va zi­le, din diferite motive, adesea fi­nan­ciare. Totuși, în condițiile ac­­­tua­le, conducerea universității a de­­­cis ca tarifele să rămînă aceleași ca anul trecut. Abia la 1 decembrie, vom avea situația finală a ca­ză­­rilor. Pî­nă atunci, nu avem cum să evităm fluxul de cazări și de­ca­zări din fiecare an”, a precizat di­rec­torul DPSS.

Totuși, ca să vină în ajutorul stu­­denților, conducerea u­ni­ver­si­tă­ții a hotărît să ofere și anul acesta pen­tru 20 de studenți posibilitatea de a lucra la cantina universității pa­tru ore pe zi pentru suma de 500 lei pe lună. „Nu este ceva extrem de consistent, dar sînt niste bani”, a adăugat ec. Gheorghe A­ma­ran­dei.

Condiții mai bune, locuri mai puține

Și UMF a oferit studenților pen­tru anul universitar 2010-2011, cu 600 de locuri mai puțin decît anul trecut, dintr-un total de 2200. În acest moment, toate locurile sînt ocupate. „Am primit 2800 de ce­reri, iar, dacă anul trecut re­u­șeam să fa­cem față unui astfel de nu­măr, anul acesta 600 de studenți dintre a­ceștia au rămas fără ca­zare”, a de­cla­rat ec. Daniela Dru­gus, di­rec­tor ge­neral administrativ al UMF.

Aceasta a explicat că numărul de locuri nu a fost redus din lipsa unor fonduri, ci din cauza mo­der­ni­­ză­rii căminului „1Mai B” din zona Sărărie și, mai nou, a căminului T22 din Campusul stu­den­țesc „Tu­dor Vladimirescu”, unde ca­­me­rele nu mai sînt de patru per­soa­ne, ci de două. Acestea au fost com­­partimentate, fiecare avînd cîte un grup sanitar individual. De a­­se­me­nea, în camerele din T22, re­­vop­site cu această ocazie, au fost schim­bate mobilierele și gea­mu­­ri­le, fiind dotate cu termopane și cu o nouă instalație de ca­na­li­za­re și ter­moficare, dar și cu mașini de spă­lat. „Am putea spune că a­ces­tea sînt condiții de trei stele”, a pre­ci­zat ec. Daniela Drugus.

Dacă lucrările de realibilitare la căminul „1 Mai B” s-au în­cheiat în pri­măvară, acesta nu a fost și cazul că­minului T22, unde lu­crările au fost finalizate pe 25 sep­tembrie, cu doar două zile înaintea începerii anului universitar.

„Ne-am străduit să terminăm cît mai repede, astfel că am fost cam la li­mită. În condițiile date, am vrut să e­xiste o oarecare organizare în pri­vin­ța cazărilor, astfel încît fiecare stu­dent să știe măcar ca­mera unde va locui, ca, apoi, să se instaleze și ei”, a adăugat directorul general administrativ.

Avînd în vedere că studenții au pu­tut depune online cererile de ca­za­re, în perioada 1-31 august, lo­curi libere vor mai exista în cazul în care se vor anula dispozițiile de ca­zare și, respectiv se va organiza o se­siune de recazări. „În cazul în care unii studenți se decazează, automat, pe locurile acestora vor intra din cei 600. Iar dacă, mai rămîn locuri libere chiar și atunci, studenții mai pot depune cereri pî­nă pe 15 octombrie, situația ur­mînd să se stabilizeze pe 1 decembrie”, a mai precizat ec. Daniela Dru­gus.

Înghesuială la Agronomie

La USAMV, anul acesta a existat un surplus de solicitări față de anul trecut, și anume din cele 1560 de locuri disponibile un deficit net de 55 de locuri care va fi reglat în ur­­ma definitivării situației lo­cu­ri­lor de cazare.

Situația de la USAMV a de­pins în acest an de proiectele de rea­bili­ta­re care s-au demarat sau se află în de­rulare în campusul u­ni­versității. „Tarifele au rămas a­ce­leași, însă a­vem un cămin în con­­strucții, că­mi­nul C5, iar trei sînt re­­abilitate. Din a­ces­tea, doar la unul singur am ter­mi­nat lu­cră­ri­le de reabilitare ,anul tre­cut. În rest a­nul acesta a trebuit să reali­zăm noi reparații, înainte de a caza stu­­den­ții. În plan este ca a­nul vi­i­tor să mai intre un cămin în re­a­bi­li­tare, căminul C4”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Savuță, pro­rector cu probleme social-stu­den­țești.

Tarife în avans în Tudor

Problemele principale în siste­mul de cazare de la Politehnică sînt legate de criteriile de acordare a locurilor dis­ponibile, în con­di­ți­i­le în care Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași oferă anual lo­curi de cazare tuturor studenților din anul I, ca o modalitate a u­ni­ver­si­tății de a-și atrage studenți.

„Cred că una din problemele cu care ne confruntăm e modul în ca­re se repartizează locurile de ca­za­re. Mă refer la masa de studenți res­­tanțieri care își iau ultimele e­xa­­me­ne cu doua-trei zile înainte de în­ceperea sesiunii de cazare și își cer drepturile, deși încă mai au do­uă, trei, patru restanțe. Media eu­ro­pea­nă a studenților care pri­mesc ca­zare în cadrul campu­su­ri­lor uni­ver­sităților este de 25%. Ro­mânia stă foarte bine, cu un pro­cent de 50% de studenți cazați din cei care pro­movează anul. De aceea exista acest sistem prin care pot veni la ca­zare studenți care au pro­­movat chiar și parțial anul pre­ce­dent cu cî­te­va zile în urmă și apoi cer cazare pen­tru anul ur­mă­tor”, a declarat Bogdan Budeanu, di­rector adjunct al Direcției pentru Servicii Stu­den­țești (DSS).

Numărul studenților din ce­i­lalți ani este simplu de aproximat, de­­oa­re­ce este cunoscut numărul celor care au promovat, dar nu se poa­te estima cu exactitate nu­mărul ce­lor din anul I care vor veni la ca­zare. Această fluctuație con­stantă dă, astfel, peste cap nu­mă­rul de lo­curi din ceilalți ani. Cu un cuantum de 7716 locuri de ca­za­re, cei din con­ducerea DSS spe­ră să se res­pec­te situația din anii tre­cuți în care cel pu­țin 100-150 de stu­denți renunță la drepturile de ca­zare, com­pen­sîn­du-se astfel de­fi­citele în funcție de ce­rințele fa­cul­tăților.

Tarifele nu s-au modificat de anul trecut. Sînt cuprinse între 100 și 280 de lei, tariful pentru docto­ranzi și familiști. „O diferență în ce­ea ce privește sistemul de tarifa­re es­te că nu practicăm un tarif fix, ca în celelalte campusuri, tocmai pen­tru a fi mai aproape de nevoile stu­­den­ților. La începutul anului îi ta­­­xăm cu o sumă mai mare la ca­za­re, mai ales, pentru că niciodată nu cu­noaștem dinainte cuantumul da­to­riilor la E-On, Apavital și ce­le­lalte și în funcție de costuri, re­glăm tariful de cazare pe parcurs. Astfel, în ultimii ani, aproape de fi­ecare dată studenții au fost scutiți complet de la plata tarifului pe lu­na decembrie”, a mai conchis di­rec­torul adjunct al DSS.

Alegerea de a nu imputa studenților un tarif fix pentru cheltuielile de investiții are în spate un proiect din fonduri europene a Politehnicii, care se ridică la suma de 17 milioane de euro. Astfel, sînt acoperite cheltuielile interne de reabilitare a campusului, fără a mai fi nevoie să se recurgă la fon­du­rile universității.

În ansamblu, universitățile ie­șe­ne se confruntă cu probleme vechi readuse in prim plan de în­ce­putul de an universitar. Că­mi­ne­le care intră în renovare abia după ce studenții încep să se înghesuie cu bagaje pe aleile campusurilor, tran­zacțiile tacite care au loc în a­fa­ra comisiilor de cazare și tarifele în euro practicate de studenți ră­mași pe dinafară fiind a doua față a sis­temului.

Roxana MĂCIUCĂ

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top