Universitățile ieșene au pus în raft proiectele de investiții
Honoris fără Causa 21 martie 2012 Niciun comentariu la Universitățile ieșene au pus în raft proiectele de investiții 4Instituțiile de învățămînt superior din Iași depind de fondurile europene și de cele oferite de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) pentru a-și duce la capăt proiectele de investiții. „Campionii” celor mai îndrăznețe planuri sînt Universitatea Tehnică „Gheorghe Ascahi” (UTI), care a început construcțiile la un bazin olimpic acum 21 de ani, și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), care reconsolidează corpul A din anul 1996. Proiectele acestea nu s-au finalizat nici pînă în prezent din lipsa fondurilor, iar instituțiile de învățămînt superior nu se pot susține din sursele proprii. Cu aceste probleme se confruntă toate universitățile ieșene, deși sînt unele care au reușit să ducă planurile la capăt. Și la timp.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI), proiectul cu cea mai lungă perioadă de implementare este acela care vizează construirea unui bazin de înot de dimensiuni olimpice. Investiția a început în urmă cu 21 de ani, dar nici în ziua de astăzi nu s-au acoperit cheltuielile totale. „Universitatea nu poate susține acest proiect, este vorba de sume foarte mari, mai avem nevoie de încă trei milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Plus că acum au apărut și anumite probleme juridice, cineva are vreo 500-1000 de metri de pămînt sub bazin pe care i-a cîștigat în instanță și îi vrea înapoi. Însă dificultatea majoră este cea a banilor, dacă ne vin, am putea să îl terminăm mai repede decît ne așteptăm”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director adjunct al Departamentului de Servicii Studențești (DSS) la UTI.
La Politehnică se mai află în derulare proiectul „Reabilitarea și Modernizarea campusului Tudor Vladimirescu”, pornit în anul 2007, cu finanțare din fonduri structurale, care are o valoare de aproximativ 15,5 milioane de euro. Acest plan, spre deosebire de cel al bazinului olimpic, se menține în grafic, în prezent universitatea avînd doar un singur proiect de investiții din cinci propuse la care încă se mai lucrează. „În cadrul punctului trei din listă «Module cogenerative pentru energie electrică și termică», care este în derulare, se va achiziționa o centrală termică în valoare de trei milioane de lei, care va alimenta campusul cu energie termică și va fi independentă de CET. Estimăm că lucrările se vor finaliza în luna mai a anului viitor”, a adăugat ing. Bogdan Budeanu. Printre obiectivele deja finalizate se numără reabilitarea termică la nivelul fațadelor, acoperișului și pardoselii a 12 cămine din campus, crearea de rețele termice și electrice exterioare, modernizarea a două terenuri de sport și funcționarea cantinei.
Pentru a susține financiar aceste proiecte, conducerea UTI nu a apelat la credite bancare, pînă în prezent reușind să acopere cheltuielile din surse proprii. „La noi nu a fost cazul, dar multe universități, tot din cauza proiectelor europene, au apelat la credite bancare. Noi ne-am protejat destul de bine și nu am împrumutat, cu toate că a căra un proiect de acest tip în spate este destul de greu”, a mai precizat directorul adjunct al DSS.
„Cuza” nu a rămas în „perioadă de veghe”
Dacă la UTI proiectele sînt în grafic – cu excepția bazinului olimpic –, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), acestea întîrzie din cauza lipsei de fonduri. „Căminul studențesc C5 este încă în stadiu de construcție și nici nu știm cînd va fi finalizat, proiectul avînd o valoare de 15 milioane de lei. Depindem de minister pentru alocarea acestor bani”, a declarat ing. Adrian Neagu, director general administrativ al USAMV. Totodată, începînd cu luna iulie a anului trecut, la universitate au început lucrările pentru un fitotron (n.r.: instalație specială de mari dimensiuni în care se cultivă plante sub lumină, temperatură, umiditate, dirijate în scopuri experimentale). Aceasta face parte din proiectul „Institut de Cercetări pentru Agricultură și Mediu Iași” și are ca termen de finalizare vara anului 2013, finanțarea obținîndu-se din fonduri structurale în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.
Pe de altă parte, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) întîmpină dificultăți nu doar de ordin financiar. La instituția de învățămînt superior, în momentul de față, din cele 30 de proiecte aflate în derulare, trei sînt prioritare: reabilitarea căminului C5, modernizarea serei din Grădina Botanică și consolidarea laturii de vest a Corpului A. Aici problemele apar „din cauză că se creează un disconfort pentru studenți, care nu pot sta în căminul C5, deoarece nu este gata, sau pentru că nu ne încadrăm în condițiile de securitate împotriva cutremurului în ceea ce privește Corpul A al universității. Sigur că este și nevoie de sume mult mai mari decît cele pe care le vom primi”, a declarat ing. Bogdan Pleșcan, directorul general administrativ de la UAIC.
În ceea ce privește refacerea principalului corp al universității, aceasta a început în 1996 și pînă în prezent nici măcar o treime din clădire nu a fost reabilitată. Despre aceasta, rectorul UAIC, Vasile Ișan, a declarat că „lucrările de reabilitare sînt foarte costisitoare pentru că e un monument istoric și ca atare fondurile proprii și cele de la minister sînt cu totul insuficiente pentru a le desfășura în timpul necesar”.
Proiectul de reconsolidare al căminului din Campusul „Titu Maiorescu”, care cuprinde și mansardarea acestuia, va fi finalizat pînă la începutul noului an universitar, urmînd ca tot din toamnă să se înceapă lucrările la un nou cămin pentru studenții Facultății de Teologie. „La nivel de investiții nu sîntem așadar chiar în perioadă de veghe sau în totalitate căzuți sub tăvălugul crizei economice. Ca aspect general, însă, lucrările de investiții în universitate sînt cam la un sfert din valoarea pe care o aveau în perioada 2004-2009. Ne vom gîndi care ar fi o variantă potrivită pentru a crește ritmul lucrărilor, dar nu se pune problema să apelăm la împrumuturi bancare”, a completat Vasile Ișan.
Mai mult spațiu pentru „Arte”
Întîrzieri ale proiectelor din cauza lipsei de fonduri s-au înregistrat și la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE). Planul prin care se vizează extinderea bazei materiale a universității a început în 2008 și primul tronson inclus în plan ar fi trebuit să fie gata la doi ani de la implementare. Este vorba despre reabilitarea imobilului din strada Cuza Vodă (unde se află în prezent rectoratul universității), clădire care a fost preluată de instituția de învățămînt superior printr-un protocol semnat cu Episcopia Catolică. Însă acesta a fost dat în folosință abia la începutul anului 2012 „din motive de finanțare, în condițiile în care ministerul a făcut eforturi substanțiale pentru a susține proiectul; dar nici universitatea nu a apelat la alte mijloace de substituire a acestor fonduri”, a declarat ing. Dumitru Spătaru, director general administrativ la UAGE. Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 40 milioane de lei fără TVA, jumătate din sumă fiind asigurată de Banca Mondială, iar cealaltă jumătate de MECTS.
Nu toate lucrările sînt însă în întîrziere. În cazul celui de-al treilea tronson (imobilul din strada Horia nr. 7-9, clădirea fostului rectorat), la care se lucrează în prezent, finanțarea a fost obținută în toamna trecută. „Anul acesta, la sfîrșitul lunii mai, ar trebui să fie gata, avem toate condițiile ca să se respecte termenul pentru că avem și finanțarea de la minister, iar Banca Mondială și-a făcut deja treaba. Cu atît mai mult cu cît atunci cînd se lucrează cu finanțări externe, este mai multă rigurozitate în privința onorării termenelor”, a adăugat ing. Dumitru Spătaru.
Proiecte derulate pe cont propriu
Dintre toate universitățile ieșene, conducerea UAGE susține că instituția de învățămînt superior suferă de cel mai mare deficit în ceea ce privește numărul spațiilor destinate predării. Prin urmare, aceasta a mai înaintat la minister un proiect care vizează transformarea depozitului de la Facultatea de Design și Arte Plastice în sală de cursuri.
Altfel se prezintă însă situația la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), unde, în momentul de față, proiectele de investiții nu se bazează pe sprijin financiar european. Dacă la Arte există o contribuție consistentă în acest sens din partea instituțiilor de finanțare străine, la UMF proiectele sînt începute din venituri proprii și completate cu surse de la MECTS. Obiectivele principale pe care le urmăresc aceste planuri sînt consolidarea corpului unde se desfășoară activitatea Facultății de Bioinginerie Medicală și a Corpului B al universității, unde finanțarea are valoarea de aproximativ patru milioane de lei. „Pentru Ingineria Medicală avem o finanțare de 7milioane de lei și sperăm ca lucrările să fie gata pînă la sfîrșitul anului. De asemenea, lucrările la corpul principal al facultății, un alt obiectiv de-al nostru, s-au oprit anul trecut, dar vrem să le continuăm și să le și finalizăm”, a declarat ec. Daniela Druguș, director general administrativ al UMF.
La Medicină nu există, în momentul de față, nici certitudinea unui buget pentru proiectele de investiții și, „avînd în vedere că nici pînă în prezent nu avem contracte instituționale semnate, normal că situația este grea, pentru că nu știm pe ce fonduri să ne susținem. Universitățile trăiesc deocamdată din veniturile proprii, gestionîndu-și-le cît mai bine cu putință”, a adăugat ec. Daniela Druguș.
***
Indiferent de motivul pentru care proiectele de investiții zac în rafturile universităților ieșene, acestea pot fi terminate doar dacă instituțiile de învățămînt superior găsesc fonduri proprii. În acest sens, ing. Dumitru Spătaru a explicat demersul universităților prin faptul că „ne zbatem să obținem fonduri, dintr-o căciulă trebuie să trăiască toată lumea, or, în ceea ce privește finanțarea, cererea este mai mare decît oferta și nu reușim fiecare să ne susținem proiectele. «Zbatere» este un cuvînt potrivit pentru ce facem noi, universitățile”. Însă pînă cînd brațele ministerului se vor deschide într-atît de tare încît să cuprindă toate proiectele propuse, instituțiile de învățămînt superior au șanse mai mari să se susțină singure.
Cristina BABII
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu