Universitățile ieșene își caută absolvenții pe Internet

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitățile ieșene își caută absolvenții pe Internet 76

Pentru majoritatea studenților, terminarea studiilor și obținerea statutului de „alumni” înseamnă ruperea tuturor legăturilor cu mediul universitar. Asta, deși absolvenții sînt considerați una dintre cele mai valoroase resurse ale universităților. Astfel, instituțiile de în­vă­ță­mînt superior din Iași au ajuns la concluzia că este nevoie să întărească legătura între universitate și absolvent. De aceea, instituțiile de învățămînt creează platforme online, sprijină înființarea ligilor de absolvenți și pregătesc tot felul de proiecte, pentru ca în final, să-i cheme pe studenții alumni înapoi în amfiteatru.

În universitățile de stat ieșene prin­cipala modalitate prin care se păstrează legătura cu ab­sol­venții este prin intermediul plat­for­me­lor sau grupurilor de discuții on­line. Astfel, atît la Universitatea „Ale­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC), cît și la Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), ab­solvenții își pot crea un cont de utilizator „alumni” pe site-urile ins­ti­tu­țiilor cu ajutorul căruia pot parti­ci­pa la forumuri speciale de dis­cu­ție. Tot­odată, la USAMV există o sec­țiune pe site-ul universității de­di­cată foș­tilor studenți. „Absol­ven­ții își pot crea un cont pe site-ul uni­versității, după care inte­rac­țio­nea­ză fie între ei, fie cu repre­zen­tan­ții acesteia. Această plat­for­mă este des­chisă de anul trecut. Pe lîngă aceasta, avem întîlniri pe­rio­di­ce cu ab­solvenții pe teme de agri­cultură, de promovare a noutăților în agri­cul­tură, orga­nizăm sim­po­zi­oa­ne la care iau parte aceștia”, a ex­plicat prof. univ. dr. Ioan Țenu, pro­rector respon­sabil cu activitatea educa­țională la USAMV.

Platformă între studenți și angajatori

Spre deosebire de restul uni­ver­si­tăților de stat din Iași, UAIC este singura instituție de învățămînt su­perior care a obținut finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dez­voltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru realizarea unui pro­iect dedicat absolvenților, ini­țiat în 2004. Astfel, la „Cuza”, legătura cu foștii studenți este intermediată de două entități strîns legate între ele, însă cu atribuții diferite. Prima este Fundația Alumni și se ocupă în principal de reuniuni aniversare ale absolvenților, precum și de ofe­ri­rea sprijinului pentru or­ga­ni­za­rea de cursuri festive. Totodată, Fun­da­ția este cea care în ultimii șapte ani a organizat „Marșul ab­sol­ven­ți­lor”, în colaborare cu celelalte uni­ver­sități ieșene.

A doua entitate o reprezintă Cen­trul Alumni, care s-a înființat în 2010, în urma unui alt proiect POSDRU cu finanțare europeană, „Managementul comunicării cu alumni pentru instituții de învă­ță­mânt superior din România”. Pro­iectul urmărește ajustarea ofertei edu­caționale din universități cu ce­rin­țele de pe piața muncii, aju­tîn­du-i astfel pe absolvenți să-și găsească mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat. Studenții și absolvenții de la UAIC au putut participa la întîlniri și vizite „la diverse companii precum Anti­bi­o­ti­ce sau Continental. În același timp, s-au întîlnit cu persoane care au poziții cheie în companiile de top”, a declarat Diana Chihaia, reprezentant al Centrului Alumni de la UAIC. Majoritatea eveni­men­te­lor au loc la începutul și la sfîr­și­tul anului.

Tot în cadrul proiectului a fost creată și o platformă online de co­mu­nicare cu absolvenții (portal.comunicare-alumni.ro), al­că­tuită din forumuri de discuții, blo­guri sau calendare pentru eve­ni­mente. Aici se pot înscrie pe lîngă angajatori, și profesori, alumni și studenți care fac parte din uni­ver­si­tățile implicat în proiect, și anu­me UAIC, Universitatea de Vest din Timișoara, și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

481 hc 2

Majoritatea site-urilor universităților au secțiuni dedicate celor care au terminat facultatea.

Deși proiectul s-a încheiat în oc­tombrie anul trecut, Centrul Alum­ni a mai organizat întîlniri între absolvenți și angajatori, avînd în paralel colaborări cu asociații stu­dențești precum AIESEC. „IDEACT, de exemplu, a fost un proiect interesant, pentru că a implicat profesori de-ai noștri de la UAIC și absolvenți în special de la FEAA, care au avut o discuție despre cum s-ar putea dezvolta cultura alumni în universitatea noastră și cum promovează ei faptul că sînt ab­solvenți UAIC” a adăugat Diana Chi­­haia. De asemenea, repre­zen­tan­ții Centrului Alumni spun că una dintre cele mai mari realizări o re­prezintă baza de date cu ab­sol­ven­ții. Deși o parte dintre in­for­ma­ții erau deja adunate la Fundația Alumni, la acestea s-a adăugat și alte baze de date create de Centrul de Informare Profesională, Orien­ta­re în Carieră și Plasament sau de asociațiile studențești. „Puse cap la cap, avem peste 7.000 de intrări în baza aceasta de date, dar încă mai periem la ea. Mai sînt chestiuni de scos sau adăugat”, a completat Dia­na Chihaia.

Medicina nu își găsește alumnii

O altă modalitate prin care alumni rămîn conectați la universități este înscrierea în organizațiile de absolvenți. De exemplu, la TUIAȘI există trei astfel de ligi.

O altă modalitate prin care alumni rămîn conectați de uni­ver­si­tăți este înscrierea în organizațiile de absolvenți. De exemplu, la TUIAȘI există trei astfel de ligi: Aso­ciația Studenților și Absol­ven­ți­lor Electroniști, Asociația Stu­den­ți­lor Absolvenților de la Facultății de Construcții de Mașini și Aso­cia­ția Studenților și Absolvenților Fa­cul­tății de Construcții și Instalații. „Fie­care facultate își gestionează aceas­tă problemă în felul în care consideră că este necesar. Sînt site-uri, sînt asociații ale absolvenților. Deci există astfel de organizații, iar ac­tivitatea lor depinde de tradiția facultății respective”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Se­ghe­din, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI. Astfel de aso­ciații de absolvenți se mai regăsesc și la Universitatea de Arte „George Enescu”, precum și la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice de la UAIC.

Doar în cazul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) nu există nici o sec­țiu­ne special dedicată pentru alum­ni  pe site-ul instituției, iar absolvenții nu au format încă o astfel de aso­cia­ție, deși în Articolul 8 din Carta Universității este menționat că UMF ar sprijini astfel de ligi. To­tuși, în cadrul seriei de inițiative lansate de UMF în 2013, „2020 – 20 de proiecte, un viitor”, este prevăzut un proiect cu o investiție de 1 milion de euro în acest sens. Astfel, „Casa Buțureanu” care se află în apro­pie­rea universității va găzdui sediul Fundației Alumni „Vladimir Bu­țu­rea­nu”, urmărindu-se atît păs­tra­rea legăturii cu absolvenții, cît și for­marea unor grupuri de discuție între studenți și alumni.

Chiar dacă universitățile de stat ieșene înțeleg diferit modul în care trebuie păstrată relația cu ab­sol­ven­ții lor, toate instutuțiile de în­vă­ță­mînt sînt de acord că această le­gă­tura trebuie întărită. De asemenea, acestea au recunoscut că inițiativa nu mai trebuie să vină dintr-o sin­gu­ră parte și că astfel amîndouă au doar de cîștigat.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top