Universitățile ieșene își caută absolvenții pe Internet
Honoris fără Causa 6 aprilie 2014 Niciun comentariu la Universitățile ieșene își caută absolvenții pe Internet 76Pentru majoritatea studenților, terminarea studiilor și obținerea statutului de „alumni” înseamnă ruperea tuturor legăturilor cu mediul universitar. Asta, deși absolvenții sînt considerați una dintre cele mai valoroase resurse ale universităților. Astfel, instituțiile de învățămînt superior din Iași au ajuns la concluzia că este nevoie să întărească legătura între universitate și absolvent. De aceea, instituțiile de învățămînt creează platforme online, sprijină înființarea ligilor de absolvenți și pregătesc tot felul de proiecte, pentru ca în final, să-i cheme pe studenții alumni înapoi în amfiteatru.
În universitățile de stat ieșene principala modalitate prin care se păstrează legătura cu absolvenții este prin intermediul platformelor sau grupurilor de discuții online. Astfel, atît la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cît și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), absolvenții își pot crea un cont de utilizator „alumni” pe site-urile instituțiilor cu ajutorul căruia pot participa la forumuri speciale de discuție. Totodată, la USAMV există o secțiune pe site-ul universității dedicată foștilor studenți. „Absolvenții își pot crea un cont pe site-ul universității, după care interacționează fie între ei, fie cu reprezentanții acesteia. Această platformă este deschisă de anul trecut. Pe lîngă aceasta, avem întîlniri periodice cu absolvenții pe teme de agricultură, de promovare a noutăților în agricultură, organizăm simpozioane la care iau parte aceștia”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector responsabil cu activitatea educațională la USAMV.
Platformă între studenți și angajatori
Spre deosebire de restul universităților de stat din Iași, UAIC este singura instituție de învățămînt superior care a obținut finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru realizarea unui proiect dedicat absolvenților, inițiat în 2004. Astfel, la „Cuza”, legătura cu foștii studenți este intermediată de două entități strîns legate între ele, însă cu atribuții diferite. Prima este Fundația Alumni și se ocupă în principal de reuniuni aniversare ale absolvenților, precum și de oferirea sprijinului pentru organizarea de cursuri festive. Totodată, Fundația este cea care în ultimii șapte ani a organizat „Marșul absolvenților”, în colaborare cu celelalte universități ieșene.
A doua entitate o reprezintă Centrul Alumni, care s-a înființat în 2010, în urma unui alt proiect POSDRU cu finanțare europeană, „Managementul comunicării cu alumni pentru instituții de învățământ superior din România”. Proiectul urmărește ajustarea ofertei educaționale din universități cu cerințele de pe piața muncii, ajutîndu-i astfel pe absolvenți să-și găsească mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat. Studenții și absolvenții de la UAIC au putut participa la întîlniri și vizite „la diverse companii precum Antibiotice sau Continental. În același timp, s-au întîlnit cu persoane care au poziții cheie în companiile de top”, a declarat Diana Chihaia, reprezentant al Centrului Alumni de la UAIC. Majoritatea evenimentelor au loc la începutul și la sfîrșitul anului.
Tot în cadrul proiectului a fost creată și o platformă online de comunicare cu absolvenții (portal.comunicare-alumni.ro), alcătuită din forumuri de discuții, bloguri sau calendare pentru evenimente. Aici se pot înscrie pe lîngă angajatori, și profesori, alumni și studenți care fac parte din universitățile implicat în proiect, și anume UAIC, Universitatea de Vest din Timișoara, și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Deși proiectul s-a încheiat în octombrie anul trecut, Centrul Alumni a mai organizat întîlniri între absolvenți și angajatori, avînd în paralel colaborări cu asociații studențești precum AIESEC. „IDEACT, de exemplu, a fost un proiect interesant, pentru că a implicat profesori de-ai noștri de la UAIC și absolvenți în special de la FEAA, care au avut o discuție despre cum s-ar putea dezvolta cultura alumni în universitatea noastră și cum promovează ei faptul că sînt absolvenți UAIC” a adăugat Diana Chihaia. De asemenea, reprezentanții Centrului Alumni spun că una dintre cele mai mari realizări o reprezintă baza de date cu absolvenții. Deși o parte dintre informații erau deja adunate la Fundația Alumni, la acestea s-a adăugat și alte baze de date create de Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră și Plasament sau de asociațiile studențești. „Puse cap la cap, avem peste 7.000 de intrări în baza aceasta de date, dar încă mai periem la ea. Mai sînt chestiuni de scos sau adăugat”, a completat Diana Chihaia.
Medicina nu își găsește alumnii
O altă modalitate prin care alumni rămîn conectați la universități este înscrierea în organizațiile de absolvenți. De exemplu, la TUIAȘI există trei astfel de ligi.
O altă modalitate prin care alumni rămîn conectați de universități este înscrierea în organizațiile de absolvenți. De exemplu, la TUIAȘI există trei astfel de ligi: Asociația Studenților și Absolvenților Electroniști, Asociația Studenților Absolvenților de la Facultății de Construcții de Mașini și Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații. „Fiecare facultate își gestionează această problemă în felul în care consideră că este necesar. Sînt site-uri, sînt asociații ale absolvenților. Deci există astfel de organizații, iar activitatea lor depinde de tradiția facultății respective”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI. Astfel de asociații de absolvenți se mai regăsesc și la Universitatea de Arte „George Enescu”, precum și la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice de la UAIC.
Doar în cazul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) nu există nici o secțiune special dedicată pentru alumni pe site-ul instituției, iar absolvenții nu au format încă o astfel de asociație, deși în Articolul 8 din Carta Universității este menționat că UMF ar sprijini astfel de ligi. Totuși, în cadrul seriei de inițiative lansate de UMF în 2013, „2020 – 20 de proiecte, un viitor”, este prevăzut un proiect cu o investiție de 1 milion de euro în acest sens. Astfel, „Casa Buțureanu” care se află în apropierea universității va găzdui sediul Fundației Alumni „Vladimir Buțureanu”, urmărindu-se atît păstrarea legăturii cu absolvenții, cît și formarea unor grupuri de discuție între studenți și alumni.
Chiar dacă universitățile de stat ieșene înțeleg diferit modul în care trebuie păstrată relația cu absolvenții lor, toate instutuțiile de învățămînt sînt de acord că această legătura trebuie întărită. De asemenea, acestea au recunoscut că inițiativa nu mai trebuie să vină dintr-o singură parte și că astfel amîndouă au doar de cîștigat.
Adaugă un comentariu