41 de boabe de viitor
Lumea pe jar 24 aprilie 2016 Niciun comentariu la 41 de boabe de viitor 1213Viitorul ne sperie pe mulți dintre noi. Poate de aceea am încercat mereu să-l aflăm înainte de a se întîmpla și să-l schimbăm, ori măcar să ne pregătim pentru ce e mai rău. De aceea, de-a lungul vremii, au apărut tot felul de metode prin care timpul ajunge la degetul nostru mic și ne arată fiecare secret. Trebuie să știi doar cîte boabe de fasole să arunci prin aer, dacă Mercur este sau nu retrograd, să-ți pui fire de busuioc sau oglinzi sub pernă în anumite nopți, ori să știi ce-s cu desenele de pe cărțile de tarot.
Pentru a vedea cum ne este ziua sau dacă vom avea probleme ori nu în dragoste este suficient să deschidem televizorul dimineața, iar astrologul de serviciu are grijă să ne spună toate secretele viitorului. Bunicii și bunicile noastre nu erau însă la fel de norocoși ca noi. Pentru ei „datul în bobi”, un ritual ce folosea 41 de boabe de porumb, de fasole, de mazăre sau de orez răspundea la orice întrebare. Totuși, nu era bine să pui aceeași întrebare de două ori, iar bobii puteau răspunde doar prin „da” sau „nu”. Și cum nici un ritual nu are rezultat dacă nu rostești formula magică:
„41 de bobi, 41 de fraţi / Bine ştiţi, bine ghiciţi / Să alergaţi, să căutaţi / Pe unde ştiţi şi să-mi ghiciţi / Aşa cum a ştiut plugarul să vă semene / Şi voi aţi ştiut să încolţiţi, / Să creşteţi şi să vă-nmulţiţi / Aşa să-mi arătaţi / Voi patruzeci şi unu de bobi descîntaţi, / Iar de nu, să vă risipiţi cîte unul şi doi, să nu se aleagă nimic din voi.”
Apoi regulile sînt oarecum matematice. Se împart bobii în trei grupe, fără a-i număra, grupe care vor reprezenta trei linii. Se ia din fiecare grămadă cîte doi bobi pînă rămîn unul sau doi, iar cei dați la o parte se împart din nou în trei, iar ritualul se reia. Fiecare linie reprezintă cîte un aspect al vieții, cum ar fi banii, faima sau dragostea, iar un bob înseamnă da, iar doi reprezintă nu.
Însă nu toată lumea avea harul de a descifra „bobii”, iar anii și experiența contau în deslușirea răspunsului dat pe fața de masă. De aceea bătrînele erau considerate cele mai bune ghicitoare și erau adesea vizitate de fetele care doreau să afle cum le va fi viața.
Secretul cărților din șatră
Iar dacă fetele nu erau mulțumite cu cele aflate de la boabele de porumb, atunci nu trebuiau decît să aștepte prima șatră de țigani. Ghicitul în palmă sau în cărțile de tarot au reprezentat talente păstrate cu grijă de cultura țigănească pînă în prezent. Iar dacă ghicitul în palmă se bazează pe maniera în care liniile pielii se intersectează sau dacă sînt mai lungi ori mai scurte, tarotul este o artă mult mai complexă.
Istoria lor este una foarte veche, iar originea nu este foarte sigură. Antoine Court de Gebelin le-a descris în secolul al XVIII-lea în lucrarea „Monde Primitif”, iar francezul Alphonse-Louis Constant, specialist în ocultism, ne spune în „Dogmă și ritual al înaltei magii” că tarotul ar fi cartea artibuită de evrei lui Enoh, egiptenii i-ar fi atribuit-o lui Hermes Trismegistos, iar grecii lui Kadmos, unul dintre cei mai importanți eroi ai mitologiei grecești.
Chiar și așa, cititul în cărți nu-i treabă simplă. Vechile pachete se compuneau dintr-un număr diferit de cărți. Jocul florentin avea 41 de cărți de atu și 56 ne-atu, jocul din Bologna avea 62 de cărți, dar existau pachete din 12 serii de cîte 12 cărți sau din 8 serii de cîte 12. În prezent, cel mai folosit pachet este însă cel de 78 de cărți, iar acestea fac parte din cinci categorii. Din acestea doar șapte ne vor spune viitorul, iar acestea trebuie extrase cu grijă, doar după ce cărțile însele au cerut să fie extrase. O adevărată artă este și explicarea lor. Cele șapte cărți, chiar dacă au fiecare cîte un înțeles, au sens doar puse împreună. De aceea talentul celui care ghicește este scos în evindență abia cînd trebuie să prezinte întreaga poveste a ceea ce va fi să urmeze.
Universul ceștilor
Și cum datul în bobi sau cititul cărților de tarot se poate face doar la o ceașcă de ceai sau de cafea, și această mică plăcere îți poate spune ce-ți rezervă viitorul. Se crede că ghicitul în cafea își are originile în China antică, unde călugării preziceau viitorul prin interpretarea formelor lăsate de frunzele de ceai în cești. Această manieră de a ghici viitorul mai este cunoscută și ca taseografie și a fost preluată mai tîrziu și adaptată pentru cafea de către arabi și mai apoi de turci.
Însă lichidul magic nu trebuie preparat oricum, iar de cînd este așezat pe foc acesta începe să ne vorbească. Astfel, ghicitul începe încă de cînd cafeaua este în ibric, iar dacă atunci cînd începe să fiarbă putem vedea un deal, atunci înseamnă că vom ajunge în scurt timp la o înălțime financiară sau socială, pe cînd groapa înseamnă decădere. Dacă distingem în caimac o persoană culcată, atunci ne paște o boală, albinele aduc belșug, iar capul de cîine sau de lup înseamnă dușmani ce ne vor răul.
Cafeaua sau ceaiul se beau mai apoi încet, cu gîndul către lucrurile ce ne interesează. Nu trebuie grăbit procesul, dar nici nu trebuie sorbită cafeaua pînă la ultima picătură. Se întoarce apoi ceașca cu gura în jos și se așteaptă cinci minute, pentru ca viitorul să se pună în ordine. Nici cititul nu trebuie grăbit, iar fiecare formă și locul în care este așezată are o mare importanță. Astfel, fundul ceștii reprezintă starea noastră interioară, iar partea laterală dinspre toartă este familia sau casa, pe cînd partea opusă reprezintă prietenii sau societatea.
Viitorul cade din cer
Cei mai mulți dintre noi nu se încred în toate aceste tehnici „populare” și preferă să se bazeze pe un expert, pe metode științifice și pe mișcarea astrelor. Astfel, astrologii sînt cei care deschid pentru ei o fereastră spre viitor. Astrologia, considerată de comunitatea științifică o pseudoștiință, se bazează pe credința că mișcările și pozițiile corpurilor cerești influențează în mod direct viața de pe Pămînt, iar momentul nașterii unei persoane și semnul zodiacal influențează personalitatea, dar și viitorul acesteia.
Nu se cunoaște exact cînd s-a născut această practică, însă descoperirile arheologice ne arată că în secolul al XVII-lea î.Hr., în vremea lui Ammisaduqa, al zecelea rege al Primei Dinastii babiloniene, se făceau profeții cu ajutorul astrelor. Însă abia după apariția primului calendar s-a ajuns și la inventarea zodiacului, în jurul anului 500 î.Hr., ceea ce a dus mai apoi și la o personalizare a astrologiei.
Iar dacă zodiacul european pare că nu te mulțumește, poți alege zodiacul chinezesc și poți fi reprezentat de unul dintre animalele acestuia. Dacă ți se pare că nici aici nu-ți găsești locul, atunci zodiacul indian are 36 de zodii și este format și din lucruri, nu doar din ființe. Zodiacul Arboricol sau druidic include 21 de zodii, clasificate în funcție de gradul în care se află Soarele la naștere, așa că poți fi un fag, un frasin sau un plop ori altă specie de arbore. Pe lîngă acestea, dar mai puțin cunoscute, se numără și zodiacul floral, totemic, egiptean, evreiesc și chiar și unul românesc.
Și dacă nici astrele nu-ți vorbesc ori viitorul spus de ele nu-ți convine, mai ai cel puțin alte zece metode prin care poți afla ce ți se va întîmpla. Există metoda biletelor de loterie, în care se folosesc biletele Loto, sau un pendul care să răspundă prin mișcările sale cu da sau nu, dar mai există și ghicitul în cărțile de vizită sau în farfuria de ciorbă. O altă metodă este și scriptomanția, care a derivat din obiceiul „deschiderii cărții” de către preot. Astfel, în loc de cartea de cult religios, se poate deschide și romanul preferat. Este considerată relevantă prima frază, dar se poate alge paragraful și în funcție de numărul paginii, a zilei de naștere, a numărului norocos sau orice altă metodă.
Cu atîta libertate de a alege și cu atîtea metode la dispoziție, cine mai poate crede că viitorul este un mister?
Adaugă un comentariu