Ce ascunde partea întunecată a Internetului
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 9 decembrie 2013 Niciun comentariu la Ce ascunde partea întunecată a Internetului 1513Nu tot ce se găsește pe Undernet e malefic.
Cu toții știm ce înseamnă să-ți pierzi vremea pe Internet sărind de la o pagină la alta și navigînd pe tot felul de culoare aparent nesfîrșite. Impresia este că excursia prin nodurile Web-ului este una cu infinite alternative și nu se va termina niciodată. Însă dacă mai există și ceva „dincolo” de paginile indexate de Google? Poate o lume întunecată, poate un univers de posibilități? Ce se regăsește pe Deep Web avînd în vedere că tot Web-ul cunoscut face cît 60 de pagini de pe cel ascuns? Deepnet-ul nu-i doar locul de unde poți să-ți cumperi cîteva kilograme de marijuana sau un AK 47, ci și locul în care poți să înveți tot felul de lucruri. De exemplu, cum să-ți construiești o bombă doar cu lucruri de uz casnic.
The Deep Web, Hidden Web, Undernet, Deepnet sau Invisible Web este tot un serviciu de Internet, însă paginile și resursele care se găsesc pe acest web ascuns nu sînt indexate de către motoarele de căutare precum Google, Yahoo sau Bing. Potrivit unor informații statistice, Web-ul este de 550 ori mai extins decît știm noi. De partea „cealaltă”, întunecată, își duc existența virtuală hackeri, oameni de știință, traficanți de droguri, astronomi, asasini, fizicieni, revoluționari, oficiali, teroriști, răpitori, sociologi, etc. Departe de ochii vigilenți ai guvernelor și a altor instituții de control care au instalate tot felul de sisteme de urmărire, pe Undernet acești oameni întreprind tot felul de acțiuni ilegale sau sînt pe cale de a revoluționa ramuri ale științei.
Ceapa lui Tor
Că să pătrunzi pe partea nevăzută a Internetului ai nevoie de ceva mai mult decît un browser clasic și o căutare pe Google. Cele mai populare softuri prin care îl poți accesa Deep Web-ul sînt Freenet, I2p, JonDonym sau Tor. Ultimul din urmă are drept logo o ceapă, pentru că fix așa și funcționează, după principiul straturilor. Altfel spus, atunci cînd încerci să accesezi o informație de pe o pagină, cererea trece mai întîi prin alte noduri răspîndite prin toată lumea pînă ajunge la informația căutată. De aceea, nu-i o idee foarte strălucită să folosești torenți pe Undernet, întrcucît scopul este să rămîi nedepistat.
Acum este destul de simplu să instalezi Tor, însă inainte aveai nevoie de mai multe aplicații ca să poți avea acces la Hidden Web. Viteza cu care Tor face căutările este mai mică decît în cazul programelor obișnuite. El funcționează mai eficient atunci cînd există mai mulți utilizatori activi care să poată fi „noduri” pentru alții. Desigur, Tor nu este perfect și are problemele lui, atunci cînd vine vorba de rulat Java sau Flash, însă nu asta contează, ci ce anume poți ajunge să accesezi prin intermediul lui. Una dintre paginile introductive este The Hidden Wiki, care oferă adresele celor mai populare site-uri specializate pe știri, finanțare, forumuri, bloguri, Wikileaks, Droguri, Arme, Violuri, sau chiar grupuri de asasini.
Ar mai fi de menționat că adresele nu funcționează la fel precum cele de pe Web-ul de la suprafață. De exemplu, ca să intri pe TorChan, (un fel de 4chan de unde poți afla din primele teme de discuție cum să faci pe cineva să leșine fără să folosești forța brută, ci doar cu ceea ce găsești prin casă) trebuie să introduci adresa http://zw3crggtadila2sg.onion/imageboard/. Pe Undernetul accesat prin Tor, toate adresele se termină în „.onion”. Pe Undernet, popular este și site-ul Silk Road (http://silkroad6ownowfk.onion), cunoscut de asemenea și ca „eBayul drogurilor”, unde anual, conform Forbes, se vînd produse în valoare de 22 de milioane de dolari. Interesant e că luna trecută FBI-ul îl arestase pe Ross William Ulbricht, fondatorul site-ului, acuzîndu-l de crimă și trafic de narcotice. Totuși, la patru zile după ce a fost închis, Silk Road era din nou online, ținut de data asta în priză de către un fost administrator ce folosește același pseudonim ca cel al fondatorului, „Dead Pirate Roberts”.
Tor integrează și servicii de messenger și file hosting, îți oferă accesul la resurse de finanțare, schimburi de informație, date despre securitate, toate filmele, muzica și cărțile pe care ți le poți imagina, acces pe diferite piețe de droguri, la grupări care se ocupă cu prostituția, la produse de pe piața neagră sau la pornografie infantilă. Toate acestea sub protecția anonimatului. Iar dacă sapi și mai adînc, poți da peste lucruri sadice sau macabre, precum experimente din Cel de-al Doilea Război Mondial. Există chiar și campionate de luptă pînă la moarte organizate pe Deep Web, în care se implică tot felul de foști boxeori sau campioni UFC și se învîrt sume de șapte cifre. La extrem, poți da peste lupte între oameni și animale.
În ceea ce privește partea financiară, pentru tranzacțiile cu droguri sau arme de foc se folosește Bitcoinul, moneda de schimb al Internetului. De exemplu, pe Silk Road, 10g de Cannabis costă aproximativ 2 bitcoins. Pentru crearea unui pașaport european fals, am dat peste o ofertă cu 20 de bitcoins, adică în jur de 1000 de euro. Iar pentru o sumă asemănătoare, mă pot alege și cu un pistol din Germania, fără serie de înmatriculare, însă după cum garantează vînzătorul, „foarte eficient în rezolvarea oricărei probleme”. Interesant este și „C’thulhu” – care nu știu însă cît de viabil este –, dar care îmi cere doar un nume, un oraș, o poză, și alte informații concrete pentru a-i face felul cui doresc. Prețul este de 6.000 de dolari, din care jumătate trebuie plătiți în avans, iar jumătate la sfîrșitul celor 2-4 săptămîni în care cei din spatele site-ului își vor onora contractul.
Pe Web-ul ascuns se poate aprinde lumina
Totuși, nu tot ce se găsește pe Undernet e malefic, iar unele comunități precum cele de iranieni îl folosesc ca pe un mijloc de comunicare. Asta deoarece, la ei în țară, Internetul de suprafață este ținut sub o lupă foarte vigilentă de către guvern, care este în stare să dea pedepse aspre tuturor celor care i se opun în vreun mod. De asemenea, operațiunea Wikileaks care a fost în prima linie a buletinelor de știri acum ceva vreme, a existat ascuns de foarte mult timp.
Pe multitudinea de forumuri și bloguri sînt numeroși specialiști care țin cursuri online despre programare sau alte teme educative. Mai sînt și site-uri pe care poți găsi cu ușurință sute de gigabiți cu cărți, sau materiale media pe care nu poți găsi chiar atît de ușor pe torrenții Internetului de suprafață.
În concluzie, The Deep Web nu e nici bun, nici rău. Este un instrument puternic ca ciocanul lui Thor (din filmul cu același nume). Cert este că Undernet-ul este singura și ultima resursă prin care putem rămîne anonimi pe Web, iar accesul la toată informația care există acolo ne „costă” un bilet la un spectacol al lumii în care sinistrul coexistă cu excepționalul. Depinde de noi de care dintre aceste dimensiuni sîntem interesați.
Adaugă un comentariu