Cel mai progresist Papă

Lumea pe jar, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Cel mai progresist Papă 132

Primul Papă iezuit din istorie este și primul care a refuzat să se mute în apartamentul papal și a preferat să locuiască într-o cameră de hotel din apropierea Basilicii San Pietro. Papa Francisc I este cunoscut pentru felul său umil de a trăi, revista Time numindu-l chiar Persoana anului 2013, pentru cît de influent a fost în doar cîteva luni de mandat. Dar Francisc n-a vrut dintotdeauna să devină preot, ci a învățat chimie și filosofie, profesînd în ambele domenii, și a dus o viață normală pînă la hirotonisire. Ba chiar, pentru a-și plăti taxele de la seminar, a trebuit să lucreze ca bodyguard la un bar din Buenos Aires.

Papa Francisc sau, pe numele său, Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în capitala Argentinei, Buenos Aires, în 1936. A devenit membru al Societății lui Isus, adică a ordinului iezuiților, în 1958, dar fost hirotonisit ca preot abia la vîrsta de 33 de ani, după ce a absolvit seminarul iezuit.

Deoarece s-a decis să fie preot atît de tîrziu, Bergoglio a avut parte de o viață laică normală pînă la absolvire. Printre meseriile pe care le-a practicat se numără și cea de bodyguard la un bar din Buenos Aires. A lucrat acolo pentru a-și plăti taxele școlare.

Este pasionat de tango

În biografia „The Great Reformer”, scrisă de Austen Ivereigh, Anna Colonna, o prietenă din tinerețea lui Jorge, povestește despre cum Papa se îmbrăca într-un costum elegant și invita mai multe fete la un tango. Bergoglio chiar declara în 2010 că „tangoul vine din inimă”. Astfel, atunci cînd a împlinit 78 de ani, zeci de mii de oameni s-au adunat în piața San Pietro și au dansat dansul național al Argentinei ca un cadou pentru Papă.

În cartea din 2010, „El Jesuita”, cardinalul Borgoglio a citat versul „what the heck, everything’s the same, and there in hell we’ll all see each other anyway” din „Cambalache” a lui Enrique Santos Discépolo, pentru a „deplînge relativismul contemporan”. Este licențiat în filosofie din 1960 și a predat literatură și psihologie la cîteva colegii din Argentina înainte de hirotonisire. Nu a abandonat cariera în învățămînt totuși, ci a continuat-o ca rector al Facultății de Teologie și Filosofie din San Miguel între 1980-1986. Pe lîngă licența în Filosofie, are și un master în Chimie, chiar predînd această materie în școli în tinerețe.

În 1998, după ce a slujit timp de șase ani ca episcop auxiliar de Buenos Aires, a fost numit arhiepiscop de Buenos Aires. Cîteva luni mai tîrziu, i-au fost extinse îndatoririle episcopale și asupra creștinilor de rit bizantin de pe teritoriul Argentinei, inclusiv asupra membrilor Bisericii Române Unite cu Roma. Cît timp a fost arhiepiscop, Bergoglio se deplasa prin oraș cu autobuzul și prefera să-și gătească singur mîncarea. Se pare că printre felurile sale favorite se găsește și paella.

Jorge Mario Bergoglio a fost numit cardinal în 2001 de către Papa Ioan Paul al II-lea, primul Papă care a vizitat România, acum 20 de ani. Acel moment a marcat prima vizită oficială a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă de la Marea Schismă din 1054.

Bergoglio a fost ales Papă pe 13 martie 2013, la doar două săptămîni după retragerea din funcție a Papei Benedict al XVI-lea, din ziua de 28 februarie a aceluiași an. A luat numele de Francisc în memoria lui Francisc de Assisi, deși îi fusese sugerat numele Adrian, pentru a continua șirul întrerupt la Adrian al VI-lea, în 1523. La puțin timp după ce a fost ales, Francisc a mers la Castel Gandolfo, acolo unde se afla Benedict al XVI-lea. Este primul Papă iezuit din istorie, primul de pe un continent american și, de asemenea, primul Papă în funcție care se întîlnește cu predecesorul său.

Viața umilă pe care a început-o pe vremea cînd era episcop de Buenos Aires a continuat și după alegerea Sa ca Papă. La trei zile după întrevederea cu Papa Emerit Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a făcut un tur al apartamentului papal, însă a decis că este mult prea mare pentru nevoile sale, așa că a refuzat să se mute acolo. În schimb, și-a păstrat camera 201 de la Casa Santa Marta, hotelul unde sînt cazați cardinalii în mod obișnuit, din apropierea pieței San Pietro.

A văzut România din Logan

În vizita sa în România, sub deviza „Să mergem împreună!”, Papa Francisc I a luat cu el și stilul său simplu de viață, promovînd, prin comportamentul său, umilința și crezul pe care l-a exprimat într-un discurs din primele luni de mandat: „mai bine aș vedea Biserica Catolică o biserică săracă, pentru săraci”. Astfel, deși i-a fost pusă la dispoziție o mașină Mercedes standard de la Serviciul de Protecție și Pază, Papa a ales să călătorească cu un Logan albastru.

Pe 31 mai, Papa s-a întîlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu mai mulți oficiali, printre care și prim-ministrul Viorica Dăncilă. Apoi a mers la Palatul Patriarhal pentru o întrevedere cu Patriarhul Daniel, urmată de un discurs în fața Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. După-amiaza, a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în Catedrala Mîntuirii Neamului, iar seara a oficiat liturghia din Catedrala Catolică Sfîntul Iosif.

Sîmbătă, 1 iunie, Papa a vizitat Sanctuarul Marian din Șumuleu-Ciuc, după care a plecat spre Iași, oprindu-se la Catedrala „Sfînta Maria Regină”. Întîlnirea de la Iași a avut loc în fața Palatului Culturii, iar atunci Papa a ținut un discurs și s-a plimbat printre oameni cu papamobilul.

Beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri de pe Cîmpia Libertății de la Blaj a avut loc duminică, în ultima zi a vizitei oficiale. Atunci, Papa Francisc a stat pe un tron realizat din gratiile și din lemnul închisorilor comuniste de la Sighet și Gherla, acolo unde au fost întemnițați și torturați opozanții regimului.

***

Papa Francisc este prezent în mediul online, avînd atît un cont de Twitter, unde este urmărit de peste 18 milioane de utilizatori, cît și un cont de Instagram, cu mai mult de șase milioane de urmăritori. La plecarea din România, a scris un tweet în limba română folosind același hashtag pe care l-a promovat în toate călătoriile sale, #ApostolicJourney: „Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României care, în decursul istoriei, și-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței. #ApostolicJourney”.

Galerie foto – vizita de la Iași, 1 iunie:

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top