Cîte vieți mai are Terra?

Lumea pe jar Niciun comentariu la Cîte vieți mai are Terra? 48
Sfarsitul Lumii

Sfîrșitul lumii se amînă de pe o zi pe alta. Abia ce am trecut de unul în luna septembrie cînd Pămîntul ar fi trebuit să fie lovit de un asteroid. Astfel de teorii apar ori de cîte ori se întîmplă un fenomen mai puțin obișnuit, cum ar fi eclipsa parțială de Soare care a avut loc în primăvară, pe 20 martie, iar speculațiile apărute susțineau că o civilizație extraterestră va coloniza planeta și că este un semn pentru a doua venire pe Pământ a lui Iisus Hristos. Presupuneri asemănătoare au circulat și anul trecut, cînd Marte, Soarele și Terra s-au aliniat, avînd loc o eclipsă de lună foarte puternică, numită „Luna sîngerie”.

Fiecare religie își are propriile po­vești care seamănă în mare mă­su­ră între ele. Fie că este numit Ar­ma­geddon, Apocalipsă sau Olam Haba, sfîrșitul e văzut cu aceeași ochi: a doua venire pe Pămînt a Me­siei care îi va salva pe cei vrednici de la osîndă. Astfel a și fost în anul 2000 cînd întreaga lume îl aștepta pe Iisus Hristos care ar fi trebuit să ne salveze de un potop determinat de topirea ghețarilor.

Alarmă falsă

Pe 21 mai 2011, la 7000 de ani de la Potopul Biblic, un număr mare de adepți ai teroriei lui Harold Camping au așteptat sfîrșitul lu­mii. După profeția eșuată din șase sep­tem­brie 1994, pastorul de 89 de ani a reușit să adune suficienți partizani ai concepției sale și să o răs­pîn­deas­că. Spre exemplu, un pensionar din New York, Robert Fitzpatrick, a umplut vagoanele metrourilor și in­teriorul autobuzelor din New York cu mesaje apocaliptice în care a investit 140.000 de dolari: „Cu­tre­mur global! Cel mai mare din toate timpurile. Ziua Judecatii de Apoi: 21 mai!”. Chiar dacă s-a înșelat pen­tru a doua oară, prezicătorul și-a gă­sit totuși propriul sfîrșit în anul 2012.

Dacă socoteala matematică a lui Harold Camping nu a corespuns cu realitatea, întregul glob a crezut în calculele exacte ale calendarelor ma­yașe. Interpretarea inscripțiilor gă­si­te pe continentul american au con­cluzionat că lumea va fi distrusă de un obiect interplanetar. În­tre­ru­perea bruscă a celui mai exact calen­dar la încheierea celui de-al 13-lea ciclu temporar în manieră biblică, a determinat specialiștii să creadă că data de 21 decembrie 2012 mar­chea­ză finalul omenirii. Însă nu toți au susținut această părere. Da­vid Stuart, specialist în hieroglife ma­yașe la o universitate din Texas (SUA), afirmă că civilizația ma­ya­șă era pregătită să înregistreze mii de ani și că nu credeau că în acea zi va veni sfîrșitul. De îndată ce a mai trecut o Apocalipsă, alte pre­­dic­ții au și început să apară. Mem­brii Frăției Sabia lui Dumnezeu sînt convinși că Armageddonul va veni în 2017, mărturisire pe care le-ar fi fă­cut-o Arhanghelul Gavriil. În a­ce­lași timp, ei susțin că vor fi singurii supraviețuitori, iar sarcina lor va fi repopularea planetei.

nostradamus

Un final similar îl regăsim într-o legendă a mitologiei nordice care a prezis sfîrșitul pe 22 februarie 2014. Atunci, după cum pre­zi­cerile vikingilor, Pămîntul trebuia să se despice în două, iar cei din sub­teran să fie eliberați, conduși de Hel, zeița și conducătoarea tă­rî­mu­lui morții. Din centrul galaxiei s-ar fi înălțat un nor de acid, iar totul ar fi fost distrus.
Povestea străveche mai spune că Ragnorak (soarta zeilor) va fi de­cisă în urma unei lupte între mai mulți zei: Thor, Loki, Odin, Freyr, şi Hermóðr. După uciderea lui O­din de către Fennir, celelalte zeităţi cre­atoare își vor găsi sfîrșitul, iar în­tre­gul Pămînt se va prăbuși în ma­re. Ultimii doi supraviețuitori, sin­gurii care nu au fost atinși de vraj­bă și lăcomie, vor repopula pla­neta.

Știință sau intuiție?

Profețiile nu au fost me­reu la nivelul spe­cu­la­ți­i­lor. Unele dintre ele s-au în­de­plinit, iar altele par că ur­mea­ză destinul ghicit de unii acum sute de ani.

Michel de Nostredame, consi­de­rat cel mai enigmatic profet al tre­cutului, indică anul 3797 ca fiind cel al sfîrșitului, relatînd pînă la acea dată evenimentele care se vor întîmpla. Prezicerile sale sînt re­alizate sub formă de catrene, nu­mi­te Centurii. Scrise într-un limbaj crip­tic pentru a nu putea fi în­țe­le­se de ceilalți profeți, ele au fost publi­ca­te începînd cu anul 1555, pînă în 1557. Cele mai multe dintre prezi­ce­rile sale s-au împlinit deja, printre ele numărîndu-se domnia lui Na­po­leon, al Doilea Război Mondial, as­censiunea lui Hitler, asasinarea pre­ședintelui american John F. Ke­nnedy, aselenizarea, dar și atentatul de la 11 septembrie 2001. Pro­oro­ci­ri­le sale fac referire și la cel de-al Treilea Război Mondial care va du­ra 27 de ani, iar Antihristul va ve­ni din Orientul Mijlociu.

Astfel de predicții au convins un număr mare de credincioși, însă nu și scepticii. Aceștia se în­cred în do­ve­zile ști­in­ți­fi­ce, chiar dacă NASA a mai greșit în trecut. O cercetare pe care o fac de mai bine de 50 de ani a dus la descoperirea conform că­re­ia un asteroid ar putea lovi Pă­mân­tul pe 16 martie 2880. În urma cer­ce­tărilor efectuate, s-a constatat că efectul pe care îl va avea impactul va fi asemănător unei bombe de 44.800 megatone. Asteroidul care a­menință planeta în viitor are un di­ametru de un kilometru și o vi­te­ză de 15 kilometri pe secundă în di­recția Terrei. Chiar dacă posibili­ta­tea acestui impact nu este foarte mare, iar planeta noastră a mai fost lovită de asteroizi, ciocnirea cu un corp ceresc de asemenea dimensiuni ar provoca un dezastru a­se­mă­nă­tor celui de acum 65 de milioane de ani, cînd au dispărut dinozaurii.

Un chi­nez pe nume Lu Zhenghai, cuprins de teama unui final apocaliptic, a urmat exemplul lui Noe și a început în anul 2010 să con­stru­iască o arcă. Acesta a investit 160.000 de dolari pentru a clădi un vas de 21 de metri lungime, 15,5 lățime si o înălțime de 5,6 metri. Sfîrșitul din 2012 pentru care s-a pregătit chi­ne­zul nu a mai venit, însă Lu Zhen­ghai a folosit arca pe post de feribot pentru a plimba turiștii.

Pînă cînd vor trece cîteva mi­li­ar­­­de de ani pentru ca Pămîntul să nu mai poată susține viața, cea mai plauzibilă variantă de sfîrșit al lu­mii este apariția celui de-al Treilea Răz­boi Mondial. Ideea conform căreia propria agresivitate ne va aduce sfîr­șitul este susținută și de savantul Stephen Hawking. „Agre­si­vi­ta­tea ar fi putut să crească șansele la supraviețuire pe vremea cînd oa­me­nii trăiau în peșteri, să ajute la pro­curarea unei cantități mai mari de hrană, la cîștigarea unui teritoriu mai vast sau la găsirea unui par­te­ner pentru reproducere, însă acum amenință să ne distrugă pe toți”, sus­ține omul de știință. Acesta cre­de că dispariția civilizației va fi pro­du­să de un război nuclear, iar că sal­­varea rasei umane ar fi posibilă doar prin colonizarea unor alte pla­nete.

Planuri de rezervă

Frica de apocalipsă i-a motivat pe unii să își construiască a­de­vă­ra­te fortărețe de apărare, iar pe alții să re­curgă la gesturi neașteptate. Un chi­nez pe nume Lu Zhenghai, cuprins de teama unui final apocaliptic, a urmat exemplul lui Noe și a început în anul 2010 să con­stru­iască o arcă. Acesta a investit 160.000 de dolari pentru a clădi un vas de 21 de metri lungime, 15,5 lățime si o înălțime de 5,6 metri. Sfîrșitul din 2012 pentru care s-a pregătit chi­ne­zul nu a mai venit, însă Lu Zhen­ghai a folosit arca pe post de feribot pentru a plimba turiștii.

Pentru cei care nu au început încă să lucreze la strategia de a­pă­ra­re într-o situație apocaliptică, nu e prea tîrziu. Internetul oferă sfaturi de la cele mai bune locuri în care să te retragi ori cele mai utile obiecte de supraviețuire, pînă la metode prin care să scapi de sfîrșitul lu­mii. De parcă dacă Pămîntul s-ar dezin­tegra ai rămîne neatins într-un bun­căr, plutind în univers.

Oamenii cred că sfîrșitul lumii va aduce o catastrofă care va eradica rasa umană dintr-o suflare, iar Mesia le va fi călăuză spre Ceruri. Însă viziunea lor despre A­po­ca­lip­să pare să fie una greșită pentru că sfîr­șitul lumii e mai de grabă pre­zent de ani buni și continuă.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top