Criminalii în serie mor înainte de a se naște
Lumea pe jar 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Criminalii în serie mor înainte de a se naște 128Motivele pentru care ucid se împart în patru categorii: viziuni, misiuni personale, hedonistice și nevoia de putere sau de control.
De obicei, cînd apar la buletinele de știri, sînt acele persoane pe care vecinii le descriu ca fiind liniștite și prietenoase. Fiecare dintre ele au însă cîte un secret ascuns mai bine decît un fulg de zăpadă pierdut prin tundra înghețată. Sînt inteligenți și își calculează cu mare atenție fiecare pas înainte de a acționa. Cîteodată păstrează suveniruri, îndeplinesc tot felul de ritualuri sau trimit scrisori către presă și poliție cu scopul de a stîrni atenția și de a se face cunoscuți. Pentru ei, regulile sociale urmează un alt tipar. Iar atunci cînd zidurile propriilor fantazii îi copleșesc, nu mai ies in casă ca niște oameni, ci ca niște ucigași în serie.
În cărțile de criminalistică ale FBI –ului (Federal Bureau of Investigations), un ucigaș în serie este descris ca fiind persoana ce comite o serie de două sau mai multe crime, cu o pauză între ele. Motivația principală a acestora este de a obține o satisfacție la nivel psihologic, victimele avînd adesea ceva comun, cum ar fi ocupația, culoarea pielii, orientarea sexuală sau vîrsta.
De asemenea, aceștia se pricep în a se ascunde și de regulă sînt ultimele persoane la care te-ai aștepta să găsești un cuțit ascuns la brîu. În peste jumătate din cazuri, ei au avut parte de o copilărie marcată de abuzuri emoționale, fizice sau sexuale, săvărșite de către un membru al familiei. Astfel, fără să fi cunoscut o relație armonioasă în familie, criminalii își crează de mici o nouă realitate în care aceștia simt că pot evada. Potrivit psihologilor, ei își transformă realitatea într-o fantezie, unde concepte precum binele și răul sau empatia față de cei din jur se dezvoltă deformat. Iar în cele din urmă, diferența dintre vis și realitate este separată în capul acestora doar de către un fir de ață.
Sînt desigur și excepții de la reguli, iar persoane cu o viață de succes încalcă premeditat prima poruncă, așa cum este și cazul jurnalistului macedonian Vlado Taneski. După 20 de ani în care și-a construit o carieră prolifică de ziarist fiind specializat pe crime, Taneski a căzut de cealaltă baricadă, fiind arestat în 2008 pentru că a omorît trei femei. Acesta a fost prins după ce în articolele sale existau informații despre respectivele crime de care numai polițiștii aveau cum să le cunoască, cum ar fi că victimele erau găsite imobilizate cu cablul de la telefonul fix.
Cardinalele răului
După aceleași manuale ale FBI-ului, motivele pentru care criminalii în serie ies să ucidă se împart în patru categorii: viziuni, misiuni personale, hedonistice și nevoia de putere sau de control. Ucigașii din prima categorie sînt și cei mai vulnerabili din punct de vedere psihic, aceștia spunînd de cele mai multe ori că Diavolul sau alte entități de acest gen sînt cele care i-au comandat să iasă la „vînat”. De exemplu, David Berkowitz, sau „Son of Sam” (n.r.: Fiul lui Sam) după cum mai este acesta cunoscut, crede că un demon, ascuns în corpul cîinelui vecinului său i-a ordonat să comită mai multe crime. Acesta a ucis în vara lui 1976 șase persoane și a rănit alte șapte, băgînd spaima în inimile locuitorilor din New York. Cazul său a devenit foarte cunoscut după ce în anul respectiv a trimis mai multe scrisori la poliție și către presă, în care amenința că valul său de omoruri abia începe, însă a fost prins la scurt timp după aceea. Ca răspuns la popularitatea pe care o cîștigase, oficialii din New York au schimbat legea și au introdus un set de reguli, fiind recunoscute ca „Legile fiului lui Sam” ce le permiteau să-i rețină toate cîștigurile generate de Berkowitz prin vînzarea poveștii sale către editori. Astfel, criminalii nu se mai puteau îmbogăți din popularitatea crimelor săvîrșite. Puțin mai tîrziu, legi asemănătoare au fost fondate și de către restul statelor.
Cît despre ucigașii în serie ce se cred că au o misiune, aceștia vor de regulă „să scape lumea” de o anumită categorie de persoane, cum ar fi homosexualii, prostituatele sau persoanele ce aparțin unei religii diferite. Din categoria motivelor hedonistice fac parte majoritatea psihopaților. Pentru ei, scopul crimei este unul cît se poate de simplu și de primar. Și anume, să-și provoace o plăcere la care ajung doar atunci cînd iau viața cuiva.
Iar în final, despre cei care caută puterea și controlul, criminaliștii americani spun că de cele mai multe ori au fost abuzați în copilărie și au crescut cu un sentiment de neputință. Acești criminali în serie își abuzează de multe ori sexual victimele, pentru ei fiind un ritual prin care-și afirmă dominația. Aici se încadrează și Ted Bundy, unul dintre cei mai cunoscuți și brutali criminali americani. Bărbatului nu-i era frică să iasă la vînat în spații publice în toiul zilei, avînd numeroase modalități prin care reușea să cîștige încrederea cuiva. Deseori acesta își învelea brațul într-un ghips fals, și ruga tinerele să-l ajute să care ceva pînă la mașină. Aici, acesta scotea o bară din oțel ascunsă prin autovehicul, și le lovea cu ea după cap.
După ce a reușit să evadeze din pușcărie de două ori, Ted Bundy a fost prins în 1978 în Florida, unde a primit trei sentințe cu moartea. Aici, acesta a mărturisit că a decapitat mai multe dintre victimile sale cu un fierăstrău, păstrînd capetele ca pe niște trofee în casa sa. De asemenea, obișnuia să viziteze corpurile fără viață alături de care petrecea numeroase ore, le machia și realiza acte de necrofilie pînă ce descompunerea cadavrelor îl forța să plece.
Spintecătorul
Primul ucigaș în serie al vremurilor moderne este probabil și cel mai cunoscut din toate timpurile. Locuitorii din zona de est a Londrei din 1888 erau obișnuiți cu violența, iar condițiile în care trăiau reflecta că trăiau într-una dintre cele mai sărace zone. Deși condițiile erau deja vitrege, în iarna anului respectiv o serie de crime au fost atît de brutale încît au atras atenția întregii lumi. „Semnăturile” pe care le-a lăsat pe corpurile găsite aproape fără organe i-au dat și un nume: Jack Spintecătorul.
În cele trei luni cît a fost activ, londonezul a ucis cel puțin cinci femei pe care după ce le golea de sînge, cu o precizie aproape chirurgicală le extrăgea organele pe care le păstra ca trofee. După ce își strangula victimele, bărbatul își completa ritualul ce însemna să ciopîrțească gîturile victimelor sale pînă aproape de decapitare. Tot orașul a fost cuprins de frică și măcinat de suspiciuni cum că vecinul lor ar putea fi asasinul. Deși polițiștii au avut numeroși suspecți, aceștia nu au reușit niciodată să-l prindă, închizînd cazul în 1892. Astăzi, mai sînt criminaliști, care-și spun „Ripperologiști”, ce înceară să-i descopere identitatea lui Jack, umbra sa dăinuind peste paginile a zeci de cărți, filme, sau chiar persoane care încearcă să-l copieze.
Mulți sînt de părere că apariția ucigașilor în serie se datorează vremurilor în care trăim, a industriei media parșive sau a schimbării paradigmei sociale spre care ne împinge tehnologia. Însă, astfel de criminali au existat aproape dintotdeauna. Și dacă e să smulgem putreziciunea din pămînt, ne vom da seama că de cele mai multe ori, ucigașii cresc asemeni victimelor care ajung să le facă, doar că pe interior.
Modus Operandi reprezintă tot procesul pe care ucigașul l-a dus la îndeplinirea unei crime, plecînd de la ademenirea victimei, pînă la modul în care scapă de cadavru.
Acum doi ani, un canadian a încercat să imite crimele din serialul de televiziune „Dexter”.
Cele mai multe victime le-a comis columbianul Luis Garavito, care deși a fost condamnat pentru 138, este suspectat că ucis peste 400 de persoane.
Adaugă un comentariu