Fiecare ciudăţenie îşi are propriul muzeu
Lumea pe jar 15 mai 2017 Niciun comentariu la Fiecare ciudăţenie îşi are propriul muzeu 50
Există muzee în care expozițiile sînt compuse din solnițe, zgărzi de cîine sau chiar din cartofi prăjiți și burgeri. Toate acestea, dar și altele, au făcut posibilă apariția unor săli pline cu ciudățenii, deloc convenționale pentru un loc care se vrea a fi cultural. În loc de tablouri cu Mona Lisa, poți descoperi imaginația bizară din spatele artei secundare, într-un muzeu care a adunat, intenţionat, cele mai urîte picturi din lume. Alte galerii s-au transformat mai degrabă în bazare unde poţi să găseşti pantofi, lenjerie intimă purtată sau chiar toalete, de diferite forme şi culori, bătute în pietre preţioase sau suflate cu aur. Dacă în trecut muzeele erau văzute ca nişte locuri în care poţi să găseşti diverse obiecte de artă, culturale, care arătau istoria unei civilizaţii, astăzi, unele dintre ele au devenit un soi de temple în care oamenii îşi pot aduce orice lucru le trece prin cap deoarece poţi să fii sigur că undeva sigur s-a inventat un muzeu pentru el.
Din prea multă pasiune, unele obiecte se pot transforma în exponate de artă. Un arheolog a adunat în 30 de ani, peste 20.000 de solnițe de sare și de piper, dintre care unele se pare că ar data din secolul al XV-lea. Muzeul Solnițelor din Tennesse găzduiește și cea mai mare colecție a rîșnitelor de piper, cu forme de banană sau de păpușă. O altă colecție de lucruri mărunte se află în Oklahoma și anume, Muzeul Brichetelor, cu peste 20.000 de exemplare, cu benzină sau gaz, în diferite forme – inimă, om, minge. Sînt și muzee pentru amatorii alimentelor fast-food, unde poți învăța despre istoria cîrnaților de porc, a tăițeilor japonezi sau a salamului italian. Muzeul burgerilor din Florida, Statele Unite ale Americii, are o colecție de 500 de astfel de preparate diferite, adunată în 23 de ani, aici găsindu-se și ceasuri, calendare sau prosoape.
Din anul 2008, belgienii s-au gîndit să dedice un muzeu cartofilor prăjiți, unde poți afla toate secretele acestui aliment și al sosurilor care se pun peste el. De asemenea, există și temple dedicate dulciurilor, cum ar fi Muzeul Ciocolatei, deschis din anul 1993, în Germania. Clădirea arată ca un castel, în care se găsesc fîntîni de ciocolată și arbori de cacao, iar muzeografa îți va povesti despre cultura ciocolatei din întreaga lume. Un astfel de muzeu au și spaniolii, în Barcelona, care prezintă drumul ciocolatei din America de Sud pînă în Europa. Biletul de intrare este făcut din ciocolată, iar pe el este imprimat steagul țării din care vine vizitatorul și mesajul „Bine ai venit” în limba natală, după care primești o băutură mayașă din cacao. Printre statuetele de ciocolată există una a lui Don Quijote, luptîndu – se cu morile de vînt, una a lui Messi, celebrul fotbalist argentinian, sau ale personajelor din desenele animate, cum ar fi Tom și Jerry, Asterix și Obelix. Pe lîngă statu-ete, sînt realizate machete ale clădirilor din Barcelona, cum ar fi biserica „Sagrada Familia” sau Arcul de Triumf. Tot aici vei învăța că au crescut cîndva bani în copaci, deoarece strămoșii mayași foloseau boabele de cacao ca monede. Vizitatorii spun că cel mai impresioant exponant de aici este cutia care conține 90.090 de bomboane de ciocolată, construită în 2002 la Chicago.
Arta născută din emoții
Unii fondatori ai muzeelor s-au inspirat din trăirile emoționale atunci cînd le-au creat, gîndindu-se că și sentimentele au nevoie de un loc în care să fie păstrate. Probabil că așa au procedat și cei care au des-chis în anul 2010 Muzeul Relațiilor Eșuate, mai întîi în Zagreb, capitala Croației, și apoi în Los Angeles. Directorul Elana Stojkovski spunea că: „Au existat un el şi o ea, Olinka Vištica şi Dražen Grubišić care, cînd s-au despărţit, n-au ştiut ce să facă cu lucrurile luate împreună. Pentru că doreau să scape de ele într-un mod creativ, au decis să facă un muzeu”. Astfel s-a inițiat un loc în care oamenii să-și doneze, anonim, materiale care le amintesc de fosta relație, în scopul de a trece mai ușor peste decepția emoțională. Clădirea are opt camere, în care sînt expuse peste 250 de obiecte, reînnoite complet odată la doi ani, iar fiecare exponat are scrisă pe un bilețel povestea proprietarului, tradusă în opt limbi, în variantă audio și tipărită. Aici găsești scrisori, jucării de pluș, rochii de mireasă sau chiar hîrtie igienică. Conform indicațiilor, o femeie a donat bluza purtată în ziua în care soțul a părăsit-o, un bărbat a adus toporul cu care a distrus mobila fostei iubite, iar cineva a lăsat dopul șampaniei ce a băut-o în ziua în care a aflat că viitorul soț o înșela. Cunoscut și ca Muzeul inimilor frînte, aici se adună zilnic peste 100 de vizitatori, în 2011 primind premiul Kenneth Hudson pentru „cel mai inovativ muzeu”.
Un olandez l-a iubit atît de mult pe Tom, motanul său galben, încît a deschis în 1990 Cabinetul Pisicilor din Amsterdam, un muzeu în memoria lui. Pereții sînt plini cu desene, postere și cu lucrări semnate de pictori celebri, cum ar fi Picasso. Totodată, vizitatorii pot admira cele cinci pisici reale care locuiesc acolo. Locuitorii din Kuching, care se traduce „orașul pisicilor”, au pus bazele Muzeului Pisicii ca simbol al recunoștinței pentru aceste feline. Vizitatorii pot admira peste 2000 de statuete – pisici sau exponate mumificate din Egipt, dar și celebrele jucării Hello Kitty. Chiar dacă nu pisicile sînt tema Muzeului Ermitaj din Moscova, aici ar fi, în prezent, peste 70 de feline. Se spune că regina Elisabeta a Rusiei a adus pisici în palat pentru a îndepărta rozătoarele, iar administratorul din prezent le adoptă pe cele fără stăpîn, ele locuind în subsolul clădirii.
Din orori în „frumuseți noi”
Lucrurile din sfera intimă au devenit subiectul unor galerii atît din America, cît și din Europa. Astfel, Muzeul Menstruației din Washington prezintă istoria absorbantelor și a ritualurilor practicate de femeile în această perioadă, începînd din Antichitate, iar Muzeul Chiloților are peste 140 de articole colecționate din secolul al XX-lea, directorul considerînd că prin această expunere se arată evoluția femeii în societate, care nu își mai ascund lenjeria intimă ca altădată. În categoria celor mai neobișnuite muzee se încadrează și Muzeul Internațional al Toaletelor, înființat în 1979, în capitala Indiei, New Delhi. Exponatele urmăresc istoria toaletelor încă din anul 3000 î. Hr. și modul în care a evoluat designul lor, iar printre numeroasele closete şi mobiliere de baie, se găsește o replică a toaletei regelui Ludovic al XIII-lea și hîrtie igienică din 1800. Obiectivul acestei expoziții este îmbunătățirea igienei, această idee abordînd-o și un fost instalator, care după ce s-a pensionat, a făcut din garajul lui un muzeu cu 1000 de capace de toalete, fiecare cu model diferit.
Amsterdam poate fi considerată capitala muzeelor atipice, aici fi-ind numeroase galerii cu piane, brînză, marijuana, tatuaje. Doi profesori de anatonomie din Amsterdam au pus bazele Muzeului Vrolik, ce găzuiește figurine cu anomalii, schelete și cranii, fetuși cu malformații în borcane cu formol și organe afectate de purtarea corsetului din secolul al XIX-lea. Industria pompelor funebre l-a inspirat pe un american să deschidă Muzeul Național de Istorie a Funerariilor în orașul texan Houston. Într-un spațiu de 4.000 de metri pătrați, sînt expuse sicrie cu forme de pește, avion, sau pasăre; există și reconstituirea unui atelier de coșciuge din anul 1900, expozițiile avînd teme diverse, precum ritualul de înmormîntare a papilor sau arta îmbălsămării cadavrelor din Războiul Civil. În Barcelona se află Muzeul Trăsurilor Funerare, unde turiștii pot vizita gratuit colecția de 12 exponate, care au fost utilizate în secolul al XIX –lea.
Nici țara noastră nu este străină de astfel de expoziții. În județul Gorj a fost inaugurat în 2012 Muzeul Crucilor, unic în Europa, unele avînd o vechime de peste 130 de ani. La Harghita, Muzeul pălăriilor din paie adăpostește 150 de articole. Aici s-ar afla cea mai mare pălărie din lume care poate fi purtată, aceasta avînd doi metri. La începutul acestei luni, s-a deschis în București Muzeul Kitschului, unde sînt aproximativ 200 de obiecte, printre care mileuri, celebrul bibelou – pește de pe televizor, carpete cu Răpirea din Serai, dar şi alte lucruri pe care bunicile noastre le adunau cu grijă şi le lăsau la vedere, transformînd, cîteodată, propria sufragerie într-un mic muzeu.
Antonela TĂNĂSELEA
Adaugă un comentariu