Magnatul care scoate oameni în stradă fără să ştie
Lumea pe jar 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Magnatul care scoate oameni în stradă fără să ştie 53George Soros este un afacerist american de origine maghiară, care s-a îmbogățit după ce s-a mutat la New York și a devenit agent la bursă. Cu toate acestea, la noi în țară este cunoscut mai degrabă datorită teoriilor conspiraționiste și prea puțin pentru faptul că a sprijinit numeroase proiecte sociale. Timp de 15 ani a investit în societatea românească peste 160 de milioane de dolari prin intermediul fundației pe care o deține la noi în țară. Astăzi, a devenit, alături de președintele Iohannis, unul dintre cele mai demonizate personaje în România.
„Un evreu ungur de 86 de ani, cu o experiență formatoare în Ungaria ocupată de Adolf Hitler”, așa se descrie afaceristul George Soros, născut și crescut în vecinătatea României, care a supraviețuit Holocaustului. Cu o avere estimată la peste 25 de miliarde de dolari, acesta nu a fost moștenitor al vreunei averi impresionante, ci s-a îmbogățit după ce a jucat la bursă, fiind un bun speculator, după ce a ajuns în Statele Unite ale Americii.
Supraviețuitor al Holocaustului
George Soros s-a născut la Budapesta în anul 1930, primind numele de György Schartz. Tatăl său, Theodor, scriitor evreu în limba esperanto (n.red. limbă artificială, formată din elemente de vocabular și de gramatică împrumutate din cele mai răspîndite limbi europene, creată cu scopul de a deveni limbă internațională), a încercat să îşi schimbe numele de familie pentru nu a atrage atenția naziștilor asupra lor. Acest lucru nu pare să fi fost de prea mare ajutor, deoarece cînd George Soros avea doar 14 ani a trebuit să colaboreze cu naziștii pentru a supraviețui Holocaustului.
Pentru început, actualul afacerist american a lucrat la consiliul evreiesc, care purta numele de Judenrat, alături de alți copii de aceeași vîrstă. Acesta a fost înființat de naziști pentru a pasa sarcina de a-i îmbarca pe evrei în trenurile care îi duceau către moarte altor evrei, dornici să mai supraviețuiască cîteva zile. În scurt timp însă, tatăl a reușit să-i găsească un loc mai sigur. Acesta a mituit un oficial din Parlamentul Ungar pentru a-i permite fiului său să lucreze alături de el. Astfel, George Soros a supraviețuit Holocaustului confiscînd proprietățile altor evrei.
După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, a emigrat cu familia în Marea Britanie, unde a studiat filosofia. A rămas pe pămînt englezesc o perioadă, unde a început o carieră ca bancher, iar în anul 1956 s-a mutat la New York, a obținut cetățenie americană și a devenit agent de bursă.
Un milion de dolari într-o zi
Ajuns în America, George Soros s-a remarcat ca un bun speculator, reușind să facă rapid o mică avere. Dintre cele mai mari cîștiguri înregistrate vreodată se numără și cel din 1992. Acesta a anticipat deprecierea lirei sterline, mizînd la bursă pe acest lucru. Astfel, într-o singură zi, afaceristul american a cîștigat peste un miliard de dolari. După acest eveniment și-a căpătat numele de „omul care a ruinat Banca Centrală a Angliei”, iar autoritățile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.
Conform topului realizat de revista Forbes, în prezent George Soros este al 23-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la aproximativ 25 de miliarde de dolari, dar nu a fost niciodată o persoană avară, preferînd să investească în societate. A deschis numeroase fundații în întreaga lume, care și-au schimbat de-a lungul timpului numele, dar sînt cunoscute sub numele de „Fundația lui Soros”, prin intermediul cărora a sponsorizat diferite proiecte sociale. Acestea au sprijinit la nivel local alte ONG-uri, scopul declarat al lor fiind același- „crearea unei societăți bazate pe libertate, responsabilitate și respect pentru diversitate”.
George Soros a creat prima fundație în România în anul 1990 și poartă nume de „O Societate Deschisă”, iar pînă în anul 2014 a investit peste 160 de milioane de dolari în diferite proiecte care au avut în vedere drepturile omului, combaterea discriminării, educația, migrația, economia. După ce a crezut că fundația a ajuns în punctul în care se poate finanța singură, George Soros și-a retras ajutorul pe care îl oferea prin fundația Open Society Institute, iar acest mecanism a fost aplicat în toate țările în care a creat fundații.
Investiții în proiecte sociale
De trei ani afaceristul american nu mai oferă fonduri către filiala locală din România, întrucît a considerat că „democrația românească este suficient dezvoltată”. Din 2014 și pînă în prezent fundația s-a finanțat din venituri proprii și a accesat fonduri europene, reușind să-i continue proiectele inițiate pe vremea cînd George Soros investea sume importante de bani. La noi, însă, afaceristul american nu a ajuns cunoscut datorită acțiunilor sale filantropice, ci numele lui a început să circule printre români după ce el a fost declarat, fără vreo dovadă clară, finanțator al protestelor. Unele publicații și posturi de știri din țara noastră au susținut că protestatarii au primit bani de la George Soros, că afaceristul își folosește influența pentru a împărți România în două și că fostul premier al țării noastre, Dacian Cioloș, ar fi de fapt fiul lui.
Nu este însă prima dată cînd în lupta dintre două puteri politice, vina este aruncată asupra lui George Soros. În anul 1999 au fost alegeri prezidențiale în Slovacia, iar o parte din presa locală i-a ținut partea lui Vladimir Meciar, apelîndu-se la diferite teorii conspiraționiste care îl aveau în centrul atenției pe afaceristul american, pentru a atrage voturi. După alegeri, George Soros a dat în judecată două ziare și o televiziune prin intermediul avocaților săi pentru afirmațiile făcute în perioada electorală, acestea fiind obligate să plătească daune morale de 25 de milioane de coroane slovace, echivalentul a aproximativ 600.000 de dolari. În ciuda eforturilor presei de a-l ajuta pe Vladimir Meciar să devină președintele Slovaciei, acesta a fost învins de către Rudolf Schuster. Avocații au constituit apărarea bazîndu-se pe faptul că în acea perioadă George Soros nu a dat nicio declarație în presă și nici nu a fost contactat de vreun jurnalist în acest sens. În toată această perioadă, afaceristul american a susținut că nu a știut ce se scrie despre el în presa slovacă.
Adaugă un comentariu