Povești de speriat pînă și adulții
Lumea pe jar 2 decembrie 2013 2 comentarii la Povești de speriat pînă și adulții 6669Fenomenul creepypasta a dat naștere la tot felul de creaturi bizare.
Internetul poate fi ușor descris drept un „vest sălbatic” virtual, în care orice este permis iar regulile sînt inexistente. Cu așa o lume fără reguli se pot naște tot felul de povești care fie minunează, fie trimit un fior pe șina spinării, oricui le citește. Deja știm că 4chan a devenit simbolul acestui oraș plin de nelegiuții, dar focul de tabără în jurul căruia se spun aceste istorisiri a luat și el un nume – Creepypasta.
Termenul de creepypasta aparține unui jargon și este folosit pentru a desemna acele povești de groază care circulă și se distribuie pe diferite forumuri, platforme de socializare și site-uri, prin comanda „copy-paste”, iau forma unor e-mailuri sau ale unor postări de tip blog. În jurul acestei practici a început să se dezvolte prin anul 2009 o adevărată comunitate. Atunci povestea „Candle Cove” a început să se răspîndească pe Internet, mai întîi sub forma unor mesaje transmise de la un utilizator la altul. Pe parcurs au fost create și pagini speciale pe care oricine poate posta un scenariu horror. Una dintre primele a fost creepypasta.org, care s-a închis în 2010. În același an i-a locul creepypasta.net, dar nici aceasta nu a rezistat. Singura care mai există astăzi este creepypasta.com. Momentan nu este activă, dar administratorii o folosesc ca o arhivă pentru ficțiunile scrise de autori anonimi. Da, oricine poate să posteze pe Internet o creepypasta, iar unii chiar au început să folosească imagini manipulate sau clipuri ce copiază stilul filmului „The Blair Witch Project” sau „Paranormal Activity” pentru a conferi veridicitate poveștilor.
Lumînarea ce-a aprins hîrtia
Modul în care s-a născut comunitatea este la fel de bizar ca poveștile în sine. Totul a pornit de la o emisiune americană pentru copii, „Candle Cove”, realizată în anii `70. Aceasta spunea povestea aventurilor unei fetițe și ale unor păpuși pirați pe insula cu același nume ca al serialului. Controversa a pornit însă de la felul în care era transmisă la televizor. A apărut vorba pe internet că imaginea era statică și nu puteai să vezi aproape nimic. Singurii care înțelegeau ceva din episoade erau copii. Astfel, mai multi internauți au început să speculeze că a fost vorba de fapt despre un experiment realizat de Administrația Spațială Americană pentru a testa un nou tip de semnal. Unul pe care doar creierele în dezvoltarea puteau să-l prindă, iar guvernul voia să-l folosească ca să influențeze, de mică, populația diferitelor țări.
Aceste teorii ale conspirației s-au extins ca un incediu într-o pădure prin spațiul virtual și au dat naștere poveștilor creepypasta. Cel dintîi internaut care a scris astfel de ficțiuni a fost Kris Straub, un creator de benzi desenate care a scris prima creepypasta cu tema „Candle Cove”. El a conceput-o drept o glumă care redă o discuție imaginară purtată pe un forum între mai mulți utilizatori care-și aduceau aminte de acest serial. Cum discuția se tot adîncea, ei au început să descopere că anumite detalii se repetau, iar amintirile acoperite parcă de un văl de negură începeau să-i lege într-un final enigmatic și înfricoșător. Povestea lui Straub a fost preluată și modificată de mai multe ori, însă numele său a început să dispară și el din toată comunitatea. Tot ce a mai rămas este termenul de creepypasta.
Monștrii copiați și lipiți
Astăzi, fenomenul online a devenit mai bine cunoscut datorită influenței care o are asupra diferitelor medii de divertisment, de la televiziune pînă la jocuri online, în special datorită diferitelor creaturi cărora le-au dat naștere aceste povești. La mometul actual cel mai cunoscut personaj creat de această comunitate este Slenderman, o creatură fără față și cu pielea palidă, înaltă, îmbrăcată la costum și cu zeci de tentacule care-i ies din spate.
Monstrul a fost creat după modelul creaturilor mistice sau fantastice, care cică ar exista, deși nimeni nu a putut dovedi pînă în prezent acest lucru. Pe Internet, locul lui Bigfoot, Chupacabra sau al creaturii din lacul Loch Ness a fost luat de alte ființe înfiorătoare, dar care par înrudite cu aceștia. Slenderman, de exemplu, are următoarea poveste. Este o creatură ce preferă să urmărească copiii și să-i atragă cu diferite cadouri sau alte șiretlicuri, după care îi răpește, ducîndu-i într-un loc de unde nimeni nu-i mai găsește. Dacă îl vede un adult, acesta ori dispare, ori atacă persoana respectivă, dacă nu se simte în siguranță. Frații Grimm au închipuit în scrierile lor cîteva astfel de creaturi care fac același lucru, iar prin anii `90 circula o legendă urbană despre o creatură cu ochi roșii care răpea copii.
Pe lîngă Slenderman, mai sînt alte două personaje care momentan formează treimea creepypasta. The Rake și Jeff the Killer. Primul arată precum un om, dar care are gheare imense și stă aplecat, precum un vînător ce-și urmărește prada. Atacă doar cînd este observat și nici atunci în mod direct, ci așteaptă ca victima să adoarmă și, timp de cîteva nopți, o privește de la capătul patului.
Jeff the Killer, pe de altă parte, nu este un personaj supranatural, ci un criminal în serie care a înnebunit după ce și-a ucis familia. Chiar și înainte de acest incident era un adolescent cu probleme, dar în seara în care și-a tăiat buza și sprîncenele, nimeni din casa lui nu i-a putut scăpa. După aceea, a dispărut fără urmă.
I-am menționat doar pe aceștia trei deoarece aceste personaje nu rezistă prea multă vreme în comunitate. Ele rămîn populare pentru o perioadă, dar după aceea sînt fie uitate, fie înlocuite cu altele.
Ce-a apărut după
Fenomenul creepypasta s-a extins atît de mult, încît personajele închipuite au început să călătorească și prin alte medii virtuale. În mediul online, de exemplu, cineva a creat un joc al cărui antagonist este personajul Slenderman. În acest joc, utilizatorul trebuie să fugă printr-o pădure și adune indicii despre monstru. De asemenea, comunitatea indie a tot făcut în ultimii ani scurtmetraje în care apar diferite personaje sau ficțiuni creepypasta.
Pe site-ul youtube.com, de exemplu, pot fi găsite liste întregi cu videoclipuri despre The Rake, un presupus Jeff the Killer sau mici filmulețe despre Slenderman.
De asemenea, luîndu-se după modelul „Candle Cove”, multe povești creepypasta schimbă anumite elemente din serialele pentru copii, spre exemplu„Spongebob Square Pants” sau „Pokemon”. După ce unele personaje sînt omorîte sau înnebunesc, acestea par să ascundă secrete malefice sau pare că unele episoade au fost omise pentru ca să nu fie dezvăluite. Nici celebra mascotă Disney n-a scăpat cu bine. Una din povești îl închipuie pe Mickey contemplînd sinuciderea. Partea bizară este că unele clipuri care au un episod timpuriu, de pe vremea cînd animația era încă pe la începuturi iar șoricelul poate fi văzut cu un ștreang.
Pe Youtube cineva numit Mr. Creepypasta a început să adune poveștile și să le „recite”.
Pe Youtube cineva denumit Mr. Creepypasta a început să adune tot felul de astfel de povești și să realizeze clipuri în care le narează, după modelul unui audiobook. Popularitatea acestuia a crescut de-a lungul timpului, fiind pomenit de mai mulți colegi de-ai săi.
În prezent are peste 300.000 de abonați pe Youtube și 80 de mii de fani pe Facebook. El a fost și unul dintre responsabilii care au răspîndit poveștile creepypasta pe platformele de socializare, fie prin simpla distribuire, fie sub forma unor meme.
Deși creepypasta.com mai există doar ca arhivă, creepypasta.wiki.com începe încetul cu încetul să-i fure această poziție. Are în jur de 14.500 de pagini, fiecare cu cîte o poveste, o poză sau un clip realizate în spiritul creepypasta.
Site-ul a început să impună anumite reguli pentru realizator unor astfel de ficțiuni, și anume să fie cît de cît originale, să conțină poze sau alte dovezi prin care să să păcălească cititorii, să fie scrise corect gramatical și, nu în ultimul rînd, să fie înspăimîntătoare.
2 comentarii
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!