Roboții care ne vor lua locul, construiți în Japonia
Lumea pe jar 22 martie 2015 Niciun comentariu la Roboții care ne vor lua locul, construiți în Japonia 148Cuvîntul „robot” este de origine slavă și se poate traduce ca muncă sau clacă și, de asemenea, are sensul de „rob”- persoană luată în captivitate și folosită la munci grele. Deși primii roboți au apărut deja de cîțiva ani buni, pasiunea pentru roboţii umanoizi pare să cîştige teren pe zi ce trece. De la cel care îţi rezolvă unele treburi simple, execută comenzi şi programe pe care i le dai, şi pînă la cel care stă de vorbă cu persoanele singuratice, roboţii umanoizi se perfecţionează şi se diversifică.
Fără îndoială, roboții fac parte acum din viața noastră. Ei ne ajută la sarcinile casnice, contribuie la modernizarea medicinei, descoperă constelații tot mai îndepărtate. Era computerelor în care puteau realiza doar activități de rutină, bazate pe reguli explicite, s-a încheiat. Acum, algoritmii numerelor mari pătrund rapid în domenii legate de recunoașterea unor modele și computerele pot înlocui foarte bine oamenii în mai multe sarcini cognitive care nu sînt neapărat de rutină. În plus, roboții avansați dispun de simțuri multiple și o dexteritate îmbunătățită, ceea ce le permite să realizeze mai ușor activități manuale. Acest lucru este foarte probabil să schimbe modul de lucru în mai multe industrii și ocupații.
Roboțelul cu emoții
Cea mai recentă lansare pe piața humanoizilor a avut loc în februarie 2015 în Japonia.
Robotul umanoid, cu numele Pepper, se vinde în magazinele SoftBank din Tokio, iar prețul său este de 198.000 yeni, aproximativ 1.900 de dolari. Din 2014, clienții au putut să interacționeze cu robotul și să-i testeze abilitățile. Pepper a fost creat pentru SoftBank, gigantul lumii în domeniul telecomunicației din Japonia, şi pentru Aldebaran, o companie de robotică din Franţa. Acesta are 120 cm înălţime şi o tabletă pe piept. Vocea sa se asemăna cu cea a unui copil și, în principiu, Pepper poate vorbi despre orice. Potrivit directorului general SoftBank, Masayoshi Son, acesta e primul robot care poate citi emoţiile oamenilor, ştie să facă glume, să danseze şi să cînte rap. El analizează expresiile faciale, tonul vocii umane şi gesturile noastre, iar apoi reacţionează automat folosindu-se de algoritmi și inteligență artificială conectată la Internet. Pentru şeful companiei, roboţii vor avea un rol important în educație, medicină şi entertainment, nu numai în industrie. Masayoshi Son a dat un exemplu concret, spunînd că un robot poate fi cu adevărat important pentru a supraveghea copiii lăsați singuri acasă, dar și în momentul în care are loc un cutremur.
Roboţelul are în zona gurii două camere HD și mai are o serie de senzori în ochi pentru a măsura profunzimea de cîmp vizual. Pe cap are patru difuzoare şi o parte din senzorii de atingere, senzori ce se pot găsi şi pe mîinile sale. Pepper comunică liber doar în limba japoneză, iar în franceză și engleză știe doar cîteva replici, cu toate că inventatorii lui menționează că acesta poate vorbi 17 limbi. Începînd cu vara anului 2015, Pepper va fi vîndut și pe piața americană deoarece mai multe companii din Statele Unite au trimis deja trei-patru sute de cereri.
Frați de microschemă
Pînă acum au fost creați o mulțime de androizi, roboți de bucătărie sau roboți experimentali pentru a înlocui omul în medii periculoase sau inaccesibile. Cu toate acestea, pentru realizarea lor trebuiau rezolvate multe probleme. În anul 2000 a apărut ASIMO (Honda) care, inițial, era capabil doar să se miște. Treptat, producătorii l-au înzestrat cu capacitatea de a recunoaște gesturilor, direcția de mișcare, diferențierea limbilor sau recunoașterea fețelor.
Umanoizii pot fi identificați prin cîteva trăsături specifice, de exemplu HRP-3 Promet MK-II, creat de japonezi, are un metru, cîntărește între 60-68 kg, poate mînui șurubelnițele și funcționează pentru două ore. Cei de la Toyota Partner Robot au creat un robot „talentat”, care poate transporta și folosi diverse obiecte, se poate deplasa numai pe suprafețe plane, iar cel mai important lucru este că știe să cînte la vioară. Acesta are o înălțime de 1,2 metri și cîntărește 35 kg, iar viteza cu care se poate mișca este de șapte kilometri pe oră.
Înapoi în viitor
De asemenea, japonezii au creat cel mai uman robot, un robot „femeie”, numit Repliee Q1Expo. Acoperită cu silicon flexibil în loc de piele și dotată cu un număr mare de senzori și motoare, aceasta poate să se miște, iar uneori pare că respiră. Cu puțin timp în urmă și Institutul Național de Știință și Tehnologii Industriale Avansate din Japonia a creat o altă „femeie”- HRP 4C sau Ucroa. Ea are un aspect mai uman și rolul său este de a face demonstrații de modă.
Avînd în vedere progresele recente înregistrate în toate domeniile constitutive ale roboticii, ea nu mai poate fi considerată science fiction, ci reprezintă o realitate pe care o purtăm cu noi în buzunare. Dintotdeauna roboții cu inteligență artificială oferă speranțe mari pentru viitor, dar cu acestea vin și unele temeri mari. Dincolo de tehnică, știință sau societate, roboții de azi reprezintă o problemă majoră pe plan economic și financiar ca urmare a revoluției industriale. În anul 1958, matematicianul John von Neumann vorbea despre faptul că accelerarea progresului tehnico-științific poate schimba lumea în așa fel încît aceasta după cum o știm noi nu va mai exista. Și legea lui Moore estimează că în cel mult trei decenii computerele vor depăși puterea de calcul a creierului uman care poate realiza 1014 operații pe secundă.
Acceptăm tehnologia, modernizarea și robotizarea pentru că ne fac viața mai ușoară sau pentru că se creează noi posibilități de relaxare și divertisment. Totuși, purtați de valul industrializării, nu sesizăm în ce măsură creierul uman se pune pe „trîndăvit”. În era cînd viața este concentrată asupra unei tablete sau smartphone ne întrebăm, ușor pierduți, cine pe cine conduce de fapt.
În urmă cu șapte ani am vizionat desenul animat „Wall-E”, un film care ne trimite în anul 2700 cînd Pământul este acoperit de gunoaie în urma activității iraționale a umanității. Oamenii au plecat de pe Terra lăsînd în urmă o armată de roboţi a căror sarcină era să facă planeta locuibilă. În această avalanșă a robotizării, filmul este totodată povestea unei umanități care îşi pierde identitatea şi echilibrul, iar eroii principali, Wall-e şi Eve, încearcă să salveze planeta. Astăzi, urmărind progresul oamenilor de știință ne întrebăm dacă vom ajunge la o realitate asemănătoare celor de la Disney sau ne vom bucura de visul protagoniștilor Wall-e și Eve de a trăi pe Pămîntul populat de umanitate și nu de umanoizi.
Adaugă un comentariu