Stat de drept, dar fără drepturi

Informare Niciun comentariu la Stat de drept, dar fără drepturi 1

Oricît de mult ne-ar plăcea să credem altfel, România mai are mult de lucru pînă să ajungă la un nivel decent sau măcar mai puțin condamnabil al democrației pe care o ridicăm cu fiecare ocazie în slăvi. Piesa de teatru „Blonda, chiorul și piticul” ar fi putut foarte bine să fie interzisă difuzării în sălile de spec­tacol, dacă un întreg scandal me­diatic nu ar fi urmat acestei idei.

Șefa sălii Dalles (locul unde piesa a fost montată), Iustina Cor­nel, i-ar fi spus regizorului piesei, Ștefanis Lupu, că „eu sunt pusă de ei, cu spec­tacolul asta m-ați terminat”, du­pă cum citează www.adevarul.ro.

Astfel, acesta ar fi trebuit să schimbe atît numele piesei, cît și pe actorul din rolul chiorului în comedie, care ar fi semănat cu pre­șe­din­tele țării. Decizia ei vine probabil dintr-un exces de zel, întrucît a avut ulterior două declarații contrastante: „dacă aș fi avut ceva conotație po­li­tică sau aș fi primit vreun telefon de undeva, în cele două săptămîni cît a fost pe afiș, nu aș fi retras afișele?”. Iar apoi a precizat că singurul motiv pentru care „Blonda, chiorul și piticul” a fost scoasă din repertoriu este de natură economică, la premieră fi­ind vîndute doar 13 bilete (www.rea­litatea.net, 22 mai).

Situația politică pe care piesa ar fi dorit să o satirizeze ar fi fost una demnă de cenzură, dacă este să calcu­lăm după reacția presupusei blonde din poveste, Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului. Aceasta a scris pe blo­gul personal (www.elenaudrea.ro, 20 mai) că „regizorul piesei «Blon­da, chiorul și piticul», Ștefanis Lupu, simțea nevoia să se afirme. Personal, mărturisesc că nu am auzit de dumnealui și nu i-am văzut nici o piesă de teatru. Nu am auzit nici să fie elogiat de colegii săi sau de lumea culturală”.

Acesta s-a apărat zicînd că titlul ales este doar o strategie de marketing, iar piesa este o satiră a socie­tă­ții, nicidecum ceva politic (www.re­a­litatea.net, 22 mai).

Parțial, pentru a nu acutiza criza de imagine prin care trece, parțial pen­tru a șterge eventualele urmări ale unui act de cenzură neconsti­tu­țio­nal, actorii au fost chemați să susțină spectacolul la Cotroceni, www.jurnalul.ro considerînd că „reacția lui Traian Băsescu nu este surprinzătoare, ca suprem patriarh al cetățenilor patriei, deci și asupra li­ber­tății manifestărilor artistice ale acestora. A îngăduit din partea sa acest gest de bunăvoință, comis cu larghețea regilor medievali sau a se­cretarilor de partid, invitația fiind lansată de către purtătorul său de cu­vînt Valeriu Turcan, într-o intervenție telefonică la Antena 3”.

Faptul în sine de a interzice apa­riția unei piese de teatru satirice este cu siguranță unul condamnabil pentru Iustina Cornel. Mai ales că a făcut-o de frica unei destituiri po­li­ti­ce, care probabil va veni pînă la ur­mă. Însă doar pentru gestul inițial.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top