Îndurare pentru proscriși

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Îndurare pentru proscriși 0

În timp ce lucra la albumul „E­xile”, Theo Hutchcraft, solistul tru­pei de synthpop Hurts, a citit de trei ori ro­manul ficțional al lui Cormac Mc­Car­thy, „Drumul”. Povestea apo­ca­liptică înșiruită în paginile cărții pa­re să se regăsească în versurile și în bă­tă­­ile instrumentelor pornite ca dintr-un tun, din piesele celui de-al doilea al­bum al britanicilor.

Cîntecul cu același nume ca și romanul, „The Road” (n.r. „Drumul”), anunță încă de la primele note o bă­tă­lie a tempoului prin vocea șoptită a so­listului urmărită de cîteva zgîndă­riri de chitară. Treptat, ritmul se in­ten­sifică, iar instrumentele izbucnesc ca dintr-o împușcătură de pistol, pentru ca e­co­ul lor să fie înghițit de valul unui cor. Tot o suită de vocalize îm­po­dobește și piesa „Blind” (n.r. „Orb”), prin care Hutch­­­­craft mărt­u­risește că mai de­gra­bă și-ar scoate ochii („Cut out my eyes and leave me blind”), de­cît să o vadă pe ea în­drăgostită de alt­cineva. Rit­mul me­lodiei îmbie la as­cultare, căci versurile repetitive și nu foarte ample rostesc povestea fără nici un ocoliș.

Toate titlurile sînt laconice, însă printr-un cuvînt sau două scrijelesc exact laitmotivul pieselor. La fel cum în „Mercy” (n.r.: „Milă”) se cere, ob­sesiv, îndurare, și în „The Crow” (n.r.: „Corbul”) strofele sînt cîntate sub bă­tăile nesfîrșite ale aripilor ne­gre. Linia melodică a celei din urmă seamănă cu jocul instrumental din piesa lui Ga­ry Jules, „Mad World”. Și cîn­tecul ca­re deschide albumul, „Exile”, amin­teș­te de partiturile celor de la Muse, în special prin vocea so­lis­tu­lui în care se simte intonația speci­fică notelor î­nalte. Ultima melodie, însă, „Help” (n.r.: „Ajutor”), ui­meș­te printr-o armo­nie a instrumen­telor. Ecoul unui pian, ascuțimea cor­zilor și vocile co­rului se intensifică treptat, pînă cînd, în final, explo­dea­ză. Per­cuția și chitara întă­rîtă flacăra pînă se stinge, în aceleași acorduri care au por­nit-o. În fiecare pie­­să se simt notele sum­bre de pe por­tativ, fără nici o li­că­rire de seninătate.

Ascultînd albumul, rămîi cu vă­lul de mătase neagră ca de doliu. Ca și cum ai fi fost izgonit de sub soa­rele verii, în umbra încețoșată a aripilor u­nor corbi.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top