Sezonul psihedelic s-a încheiat
Ascultă de (la) noi 2 decembrie 2014 Niciun comentariu la Sezonul psihedelic s-a încheiat 16
Apariția ultimului album Pink Floyd, la 20 de ani după „The Division Bell”, a stîrnit un întreg spectru de reacții, de la bucuria și entuziasmul copilului care prea mult și-a așteptat jucăria dorită pînă la dezamăgire totală. La fel ca toate discurile formației de pînă acum, „The Endless River” este o călătorie psihedelică, de data asta chiar prin trecutul grupului și către sfîrșitul acestuia. Dacă în 1977 descopeream brutalitatea capitalismului prin alegoria orwelliană a claselor sociale ca diferite animale și în 1979 dărîmam zidul dintre depresia introvertită și societatea din jur, vîslașul care pornește acum de-a lungul rîului are ocazia să-și amintească de sunete și momente Pink Floyd care-i vor suna pure și profunde, ca la prima ascultare, în flashback-uri aproape narcotice.
Cine se aștepta la un nou album-concept de genul „Animals” (unde oricum era mîna lui Roger Waters) sau măcar la un „A Momentary Lapse of Reason” nu prea a înțeles nimic din muzică și din viață. „The Endless River” e exact ce-și propune să fie, o ultimă suflare a unui uriaș obosit, un lung cîntec de rămas-bun al grupului care știe că „asta a fost” și un tribut adus lui Richard Wright, clăparul care s-a stins din viață acum șase ani și unul dintre principalii responsabili pentru inconfundabilul sunet psihedelic al formației.
„The Endless River” te duce prin tot ce-a fost și-a mai rămas din Pink Floyd, și cu urechile potrivite poți retrăi frînturi din „The Wall”, „Shine on You Crazy Diamond” sau „The Division Bell”.
Și ca să dea senzația de rîu nesfîrșit și poate de circularitate, albumul începe și se încheie în aceeași notă, amintind cumva, deși nu cred că a fost intenția lui Gilmour, de „The Wall” și de faptul că lipind ultimele secunde ale melodiei de închidere cu primele secunde ale intro-ului descopereai propoziția „Isn’t this where we came in?”. În 1994, după ce a văzut reclama la British Telecom, în care cercetătorul Stepher Hawking vorbea despre importanța dialogului în dezvoltarea omenirii, David Gilmour a decis să folosească vocea și discursul fizicianului în structura melodiei „Keep Talking”. Acum, după 20 de ani, aceleași cuvinte, parcă și mai pregnante, apar pe „Talkin’ Hawkin’”. Albumul se încheie cu o bijuterie.
„Louder than Words”, parcă continuarea veselă a „Lost for Words” de acum 20 de ani, te face să-ți fie dor de Richard Wright fără să-l fi cunoscut și să vrei să te întinzi și tu pe fundul acum secat al Mării Aral, dar plutind pe rîul nesfîrșit.
Adaugă un comentariu