Un madrigal pentru sirene
Ascultă de (la) noi 6 iunie 2017 Niciun comentariu la Un madrigal pentru sirene 14alt-J e genul de trupă de care-i posibil să mai fi auzit dacă nu ești tipul ăla de persoană care ascultă doar doi-trei artiști mai cunoscuți, pe-ale căror cîntece le știe pe dinafară, și care alege ca pe restul să-i ignore. Băieții din band s-au întîlnit la Universitatea din Leeds prin 2007 și-atunci s-au gîndit să se-apuce de-un proiect muzical împreună. Și-așa a ieșit ∆ (alt-J).
Abordînd un stil non-conformist, membrii trupei au făcut dificilă, sau mai degrabă imposibilă, încadrarea lor într-un gen muzical anume. O să-i găsești categorisiți pe diferite site-uri cîntînd ba pop, ba folk sau indie rock. Iar dacă te uiți după numele trupei, o să rămîi înțepenit în fața unei litere grecești, ∆ (delta), și-o să te întrebi, simplu – de ce? Ei bine, numele trupei se pronunță „alt-J” pentru că, prin combinația de taste „alt+J” pe-un Mac, apare simbolul ∆, care-ar sugera, spun ei, ideea de schimbare.
„There was a wayward lad crept out one morning/ The ground to be his bed, the sky his awning” – încep al treilea și cel mai scurt album al lor, „Relaxer”, cei patru membri ai trupei. Ca și cînd ai asculta un vechi madrigal (n.r. scurtă compoziție în versuri, cultivată mai ales în societatea medievală și conținînd elogii galante la adresa unei femei) englez, te faci comod și-ți iei o figură boemă, privind melancolic cerul și gîndindu-te la cei 3WW (three worn words) care dosesc, în dedesbutul lor, un „te iubesc” uzat.
Totuși, „Relaxer” nu pare a fi cel mai nimerit nume pentru album, care oscilează cînd spre partea de rock, cînd pe cea de folk, și care este peticit cu referințe obscure, pe care cineva din afara trupei nu le-ar putea înțelege.
Fără să fie vulgari, cei de la alt-J trec de la povești cu sirene care se relaxează pe-un cîmp, împreună c-un băiețaș pudibond, la tensiunea care vine odată c-o despărțire de iubit sau iubită și-ajung, spre final, să-i cînte o baladă lui Adeline. Cele opt melodii te vor ține „relaxat” 39 de minute, timp în care o să mai simți nevoia să pui și pauză și să te gîndești mai bine la ceea ce tocmai ai auzit. La final, îți mai rămîne doar să descarci cele opt melodii, să le aduni într-un playlist pentru zilele călduroase care urmează și să-ți pregătești o limonadă.
Adaugă un comentariu