Un pahar de retro
Ascultă de (la) noi 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Un pahar de retro 2Pe un tempo grăbit prezent pe tot parcursul albumului „Shout”, trupa Moonlight Breakfast te îndeamnă să te apropii de muzica lor pentru a gusta din salata de genuri pe care o creează și pe care ei o numesc retro-electro. Proaspăt apăruți pe scena muzicii, ei nu se pripesc în a-și defini un stil, ci mai degrabă în a arăta cum să combini mai multe pentru a crea ceva nou.
Prin melodia „Hello” de la început pornesc parcă într-un tur de recunoaștere. Fac cunoștință cu publicul iar apoi continuă diferit prin genul melodiei „Silent disco” care are un șarm aparte pentru că e impregnat cu un aer disco ce te inspiră să-ți cauți pantalonii de piele în dulap și să te miști anemic pînă cînd piesa se oprește.
Cele 12 melodii alternează ritmuri de jazz, soul, funk sau electro, condimentate de vocea ascuțită a solistei și de percuție, un clarinet și două chitări gata să explodeze de îndată ce „No more” e aprinsă de o cadență de sunete. „A glass of wine and I forget / Try to speak, open my mouth / Nothing but smoke comes out” („Un pahar de vin și am uitat / Încerc să vorbesc, deschid gura / Doar fumul iese afară”) e redat de la început ca o frustare. Însă piesa „Play”, făcută inițial pentru un spot, vine jucăuș, natural, ca o glumă care schimbă spirite și te îndeamnă să lași totul deoparte („Let’s go outside and play / Don’t think about yesterday ’cause it’s already gone” – „Să mergem afară să ne jucăm / Nu te gîndi la ziua de ieri pentru că a trecut deja”).
Albumul continuă în aceeași notă de bună dispoziție de îndată ce sunetul de clarinet îmbrăcat în nuanțe de jazz din „Champagne” parcă iese din boxe și vine să-ți cînte la ureche, iar apoi grăbește vocea puțin mai gravă a artistei care dorește „a glass of champagne ’cuz I wanna get dizzy, baby” („un pahar de șampanie, pentru că vreau să mă amețesc, dragule”). Dar „atmosfera” e pusă pe picioare de îndemnul din piesa „Shout” care aproape îți poruncește „Just shout it out loud now / I wanna hear your symphony” („Doar strigă tare acum / Vreau să-ți aud simfonia”) și te lasă să te miști frenetic în aerul retro.
„Shout” iese în evidență prin mesaje clare, nume scurte ale melodiilor și bună dispoziție și vine ca o doză de nou fără nici o intenție de a da impresia că a inventat ceva, ci doar a dat un alt sens unui amestec de genuri.
Iuliana LEONTI
Adaugă un comentariu