Detectiv la malul mării
Navighează pe-o pagină de carte, Opinii 2 mai 2017 Niciun comentariu la Detectiv la malul mării 79
Am fost bucuros să aud că acțiunea romanului de debut al lui Tudor Ganea se va desfășura în Faleză Nord, cartierul constănțean de la malul mării în care am copilărit, în jurul vechii cazemate pe care o exploram cu băieții cînd eram mic, descoperind, printre sticle goale și alte gunoaie, revistele deocheate ascunse de boschetarii și aurolacii din zonă, în frunte cu Lițoi. Același Lițoi care este acum cîrligul poveștii romanului „Cazemata” – sinuciderea sa ritualică în vîrful vechii clădiri construite de nemți pe vremea războiului, devenită între timp cîrciuma din cartier.
În prima jumătate a cărții lucrurile se desfășoară firesc, doar cîteva detalii suprarealiste făcîndu-și loc pe ici-colo; descrierea cartierului constănțean, prin poveștile pescarilor spuse noaptea la cîrciumă, totul împletindu-se cu elemente de roman polițist, prin inspectorul Radu Adamescu, în încercarea sa de a afla ce s-a întîmplat cu trei muncitori care au dispărut în timp ce lucrau la un P+10 ce urma să fie construit peste cazemată, acesta infiltrîndu-se printre bețivii din cartier, cumpărîndu-le beri și trăgîndu-i de limbă despre una, despre alta.
Olube, unul dintre personajele cheie ale romanului, le știe și le-a văzut pe toate. El poate să-ți povestească cum pescarii din cartier își înfig ace de pescuit în pielea de pe mîini, picioare și de pe spate și se aruncă în apă ca să prindă stavrizi sau cum Lițoi se arunca în cazemată și ieșea în mare, prin niște tuneluri subterane numai de el cunoscute.
Dialogul este savuros, mai ales convorbirile din Cazemată, pline de argou și limbaj de cîrciumă: „-Gata, Olube. S-a închis cercu’. Acu e rîndu’ tău.
-Borhot! Mai adu’ un rînd la băieții! […]
Ascultă tu la mine că mie aşa mi s-a întâmplat când eram cu nea Baban’. Nu-l ştii tu. A murit demult. El m-a-nvăţat. Radu ziceai că te cheamă? Radu. Aşa, mersi de bere. Asta-i a şasea? Mi s-a deschis fontanela grav. Noroc!”
În a doua parte a romanului o ia totul razna, ca și cum abia atunci și-a făcut LSD-ul efectul. Dispariția bufniței desenate în cretă colorată pe cazemată îl face pe inspector să iasă noaptea din apartament și să cerceteze vechea clădire. Într-o scenă halucinantă de un suprarealism narcotic, detectivul începe să descopere secretul cazematei și sursa straniilor întîmplări din cartier.
Deși la prima vedere poți avea impresia că ai de-a face cu o lectură ușoară, de vară, un roman polițist pe litoral, „Cazemata”, un debut revigorant în literatura românească, abundă de imagini spectaculoase și delir oniric.
Adaugă un comentariu