Filmat pe lînă de aur
Fă un stop cadru 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Filmat pe lînă de aur 4În calitate de actor, pînă în 2004, Ben Affleck devenise un adevărat paria, apărînd numai în pelicule care ar fi nimicit cariera oricui. „Daredevil”, „Gigli” sau „Pearl Harbor” fiind unele dintre păcatele cu care timp de mulți ani a trebuit să trăiască acesta. A reușit însă cumva să le ispășească, alegînd să meargă pe calea regiei și realizînd trei filme considerate nu doar bune, dar ultimul fiind și-un pretendent al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă. Începînd cu „Gone, Baby, Gone”, urmată de „The Town” și încheindu-și jackpotul cu „Argo”, care a cîștigat pînă acum trei Globuri de Aur.
Pelicula spune povestea lui Tony Mendez, un specialist CIA, care elaborează un plan pentru eliberarea a șase reprezentanți ai Americii din Iran, după ce ambasada lor de acolo este asaltată de manifestanți. Planul său se rezumă la realizarea unui film închipuit, o copie după „Star Wars”, în care el joacă rolul producătorului iar ostaticii, ascunși la ambasada Canadei, vor portretiza cîte un membru al echipei de producție. Astfel, avînd fiecare cîte o identitate secretă, speră că vor putea trece de aeroportul Iranului, înapoi spre țara mamă.
Oricît de ridicol sună acest plan, pelicula se bazează pe un fapt real, în 1979 existînd o criză între America și Iran, țara islamică trecînd printr-o revoluție. De asemenea, un document secret al CIA care prevedea strategii și planuri de controlare al Iranului ajunsese în mîinile revoluționarilor. Această parte, Affleck o prezintă foarte pe scurt, axîndu-se mai mult pe cei șase ostatici și pașii urmați pînă în momentul salvării lor.
Filmul reușește să amestece drama americanilor, captivi într-un ținut ostil, antrenat de nenumărate discursuri și intervenții guvernamentale din partea Iranului să urască ținutul american mai ceva ca pe un diavol, cu momente de comedie. Acestea intervin în scenele din Hollywood, în care autoparodia e evidentă. Dar „Argo” are și punctele sale slabe, personajul pe care Affleck îl și interpretează, fiind unul dintre ele. Măcar machiajul îl prinde, barba și părul anilor ’70 potrivindu-se cu perioada în care filmul are loc.
Adaugă un comentariu