Onoare ascuțită prin Kung-Fu
Fă un stop cadru 8 aprilie 2013 Niciun comentariu la Onoare ascuțită prin Kung-Fu 12Pe cît de cunoscut este Bruce Lee la noi, pe atît de popular este și Ip Man în China, maestrul lui, despre viața căruia există deja numeroase filme. Ultimul dintre acestea, „The Grandmasters”, este o nestemată într-un vagon cu cărbuni, fiind și rezultatul a 14 ani de muncă din partea regizorului Wong Kar Wai. Acțiunea este amplasată în China anilor ’40, în orășelul Fushan, unde șeful comunității de arte marțiale încearcă să găsească un moștenitor din sud care să-și aducă învățăturile și în nord. Aici intervine Ip Man, care împletește o relație de prietenie cu fiica acestuia, Gong Er.
Și chiar dacă cei doi nu se mai întîlnesc decît de două ori pe parcursul peliculei, povestea îi urmărește pe amîndoi, fiecare cu ambiții și destine diferite. Dacă el încearcă să-și ducă la bun sfîrșit misiunea de a da mai departe Kung Fu-ul, în ciuda invaziei japoneze sau a războiului civil, ea trăiește doar pentru a-și putea răzbuna tatăl ucis de un fost discipol și de a reface onoarea familiei.
De asemenea, există și o mică referință asupra lui Bruce Lee în secvența în care Ip Man „vinde” opt lovituri de picior unui maestru de arte marțiale. Însă ele nu sînt precum cele care l-au făcut pe discipolul său recunoscut, preferînd să ochească zone de sub genunchi, pentru a-și demola adversarii precum o seceră.
„The Grandmasters” reamintește de importanța vechilor tradiții chinezești, cu metafore deștept gîndite și expuse, precum citate din Confucius sau acțiuni care-și dezăvluie logica la sfîrșit, provocînd astfel și la meditație. Filmul este un adevărat ospăț la capitolul imagine, cu numeroase cadre impresionante filmate în slow moțion, de la picături de sînge ce se izbesc de pămînt, la fulgi de zăpadă care-și fac loc printre pumnii luptătorilor. Deși sînt numai vreo patru-cinci scene de bătaie, Wong Kar Wai acordă o atenție aproape microscopică pentru toate detaliile, începînd cu modul în care se arcuiesc palmele în schimburile de lovituri și terminînd cu dansul picioarelor ce se conformează stilului de luptă. Un alt plus îl reprezintă coloana sonoră, muzica tradițională chinezească reușind să te trimită într-o altă lume în care Kung-Fu-ul este asemeni unei teci. Nu folosit pentru a vărsa sînge, ci pentru a te apăra de tăișul propriei săbii.
Adaugă un comentariu