Romeo, rătăcit printre corupți

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Romeo, rătăcit printre corupți 25
Romeo, rătăcit printre corupți

Filmul „Bacalaureat” care este realizat de ieșeanul Cristian Munigiu a stîrnit curiozitatea după ce a cîștigat premiul pentru regie la Festivalul de film de la Cannes 2016. Re­a­lizat cu cadre simple din care reies mai mul­te mesaje, filmul ilustrează imagini care sur­prind diverse momente prin care toate so­cie­tățile trec la un moment dat. Folosirea in­flu­enței, a relațiilor, a favorurilor, a șpăgilor și mai ales lupta cu aceste bube ale sistemelor ca­re încep să se prindă pînă și de oamenii ca­re au pus corectitudinea pe primul loc. Asta pînă în momentul în care nu mai găsesc nicio soluție la problemele lor.

Personajul principal este doctor și se nu­mește Romeo, este căsătorit cu Magda, o bi­bliotecară, și au împreună o fată care trebu­ie să termine clasa a XII-a cu o medie mai ma­re de nouă. Camera dirijată de Cristian Mun­giu îl urmărește pe doctor și lasă oamenii să îl descopere, astfel că după prima jumătate de oră a filmului află că acesta are o a­man­tă, o profesoară de la liceul la care învață și fi­i­ca sa. Mai aflăm că, deși este doctor, nu poa­te să o mai vindece pe mama sa de o tu­moa­re pe creier, vrea cu orice preț să o trimită pe fata sa să studieze în afara țării pentru a a­vea o viață mai bună acolo și că locuința pe care o are nu este nici pe departe luxoasă, ci mo­des­tă și într-un cartier în care geamul îi este spart cu pietre.

Multe imagini sînt repetitive de parcă lu­crurile se întorc iar și iar în același loc. Omul este prezentat cu principiile sale, cu obice­iu­rile și cu gîndurile care-i chinuie nopțile pe­tre­cute pe canapeaua din su­fra­ge­rie. Faptul că fiica lui Romeo nu vrea să facă ce îi dic­tea­ză el și că a fost atacată în sin­gurul moment în care și-a permis să nu o lase în fața liceului în care învață, în timp ce el era în pat cu a­man­ta, declanșează sentimentul de vino­vă­ție. Din acest punct de­ci­ziile doctorului sînt in­co­erente, devine co­rupt și se lasă îndrumat de oamenii ne­cin­stiți din jurul său. Toate aceste lu­cruri pentru a prinde atacatorul și a obține o medie bună fetei sale pentru a putea pleca din țară.

Simplitatea cu care este filmat filmul scoa­te în evidență imaginile subtile care fac re­ferire la corupție, educație și relația tată-fiică care sînt complicate, dar explicate pe în­țelesul tuturor.

Disperarea și regretul îl gă­sesc pe Ro­me­o hoinărind pe străzile pustii cu ma­șina și plîngînd printre tufișuri ascunzîndu-se de lumea pe care singur a ales-o atunci cînd a luat decizia de a se întoarce în România pen­tru a fi doctor.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top