Tărîmul care ucide

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Tărîmul care ucide 10
Tărîmul care ucide

Fiecare are de urcat propriul munte, iar cînd te încumeți într-o drumeție care nu îți este destinată, succesul prinde conturul eșe­cului. Filmul „Everest” în regia lui Baltasar Kormákur are la bază cartea „În aerul rarefiat” de Jon Krakauer și prezintă cazul real al expediției din 1996 care a dus la moartea unui întreg grup de alpiniști. Baltasar nu ucide toate personajele, însă le pune în spa­te experiența usturătoare a obsesiei care de­vi­ne luptă pentru supraviețuire.

Pelicula prezintă drama unui grup de al­piniști cu experiență variată al căror vis cal­că în picioare toate celelalte aspecte care țin de viața personală. Fiecare participant al expediției vine cu un sac de povești um­plut în alte drumeții și experiențe alpiniste, însă de cînd s-au întîlnit în tabăra de pe mun­tele Everest, toți au deschis același sac pe care să-l umple.

Beck Weathers, interpretat de Josh Bro­lin, riscă să fie părăsit de soție din cauza pasiunii lui care îl ține departe de casă și care îl pune în pericol. Doug Hansen, jucat de John Hawkes, mai încercase să ajungă pe vîr­ful Everest, însă nu izbutise. Acum, în ciu­da afecțiunii la plămîni pe care o are, își do­rește să inspire curaj și speranță unor copii ajungînd la cea mai înaltă altitudine de pe Terra. Jason Clarke, în rolul lui Rob Hall, conducătorul expediției, este liantul gru­pului pentru care se dedică cu riscul pro­priei vieți, chiar dacă acasă îl așteaptă soția însărcinată. Fiecare zi pe coama monstrului alb este o biruință, iar fiecare pas fă­cut îi aduce mai aproape de pericol.

Jake Gyllenhaal în rolul lui Scott Fis­cher, un alt instructor din tabără, este imaginea omului plin de viață și care lasă impresia că vede doar partea plină a paharului. În spatele firii lui aparent neglijente, Scott as­cunde un camard demn care îi pune pe ceilalți înainte.

Muntele Everest este un test al limitelor și al devotamentului, al puterii de caracter, al prieteniei, dar și al deciziilor bune. Ob­se­sia pentru o pasiune riscantă i-a adus pe toți în fața marelui montru, însă spiritul de aventură trece cu mult această barieră și se-apucă cu dinții de orice mijloc pentru a su­pra­viețui.

„Everest” este un film care îți arată fru­mu­sețea ugicătoare a naturii. Pentru unii dintre iubitorii pătimași ai înălțimilor, acest munte ori a fost mult peste măsură, ori al­pi­niștii l-au iubit prea mult ca să îl mai părăsească. Astfel, dacă pînă la finalul filmului nu ai strîns suficientă tensiune, în­tor­săturile de situație te prind și te răsucesc în revoltă.

Lupta nu poate fi evitată, iar cînd te-n­cu­meți la un vîrf prea înalt pentru tine, riști să fii uitat în pulberea „Marelui Alb”.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top