Coloana Pro TV, dezmembrată
Mai plați ca ecranul 12 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Coloana Pro TV, dezmembrată 15În ultimele luni, Pro TV-ul s-a transformat într-un joc de domino. Mai întîi, Adrian Sârbu a demisionat din funcția de conducere a companiei Central European Media Enterprise (CME), care deține postul Pro TV în România. Nici Anca Budinschi, directorul general al Pro TV sau Elena Petre, directorul executiv, nu și-au păstrat locul în fruntea postului. Mai apoi, s-a zvonit că Acasă TV va fi scos la vînzare. Acum, este rîndul Pro TV-ului să-și găsească cumpărători. Săptămîna trecută, redactorul-șef al revistei Gazeta Sporturilor, jurnalistul Cătălin Tolontan, a scris pe blogul său că grupul american CME are în vedere vînzarea companiilor și mărcilor deținute în România.
Așa au intrat în joc RCS&RDS și Dogan Holding, trustul care deține Kanal D, în postura de cumpărători ai „navei-amiral”, Pro TV. După calculele CME, suma primită ar trebui să fie de 150 – 200 de milioane de euro. Tot din ecuațiile companiei-mamă, în prima jumătate a lui 2013, România a fost fruntașă în topul veniturilor generate pentru CME, cu aproape 100 de milioane de euro, din cele 317 de milioane adunate laolaltă din cele șase țări europene în care compania deține acțiuni.
Însă pe listă nu a fost trecut numai postul TV. Pe tejghea au fost scoase și studiourile de producție din Buftea, care i-au făcut cu ochiul omului de afaceri Cristian Burci, patronul Adevărul Holding. Nici posturile de radio Pro FM și Info Pro nu au fost trecute cu vederea. Printre favoriții la titlul de proprietar se numără patronul postului România TV, Sebastian Ghiță și grupul elvețian Ringier.
Pro TV-ul pare a fi un om tras de mîini și de picioare din toate părțile. Cine e mai puternic și sfîrtecă o bucată, rămîne cu ea. Nu se știe însă cum se va face decapitarea: lent, cu răbdare sau rapid, fără să mai aibă timp să clipească. Oricum, odată scos în față, nu mai este loc de nici un pas înapoi, deja vestea s-a răspîndit, iar ochii din umbră au început să sticlească și să ia în vizor bucata care îi interesează. Cine iese din competiție, lasă loc liber altcuiva, indiferent ce limbă vorbește sau dinspre ce trust vine. Fie el elvețian, turcesc sau român.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu