Cu mîna pe somație
Mai plați ca ecranul 15 mai 2017 Niciun comentariu la Cu mîna pe somație 15Promo-ul unui film de comedie i-a adus postului de televiziune Pro TV o sancțiune cu somație din partea Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), după ce un telespectator a reclamat „un gest obscen și pornografic”.
Prin sesizare s-a făcut referire la o secvență din cadrul clipului de promovare al producției „Cred că îmi iubesc nevasta”, interzisă minorilor sub 15 ani, în care un bărbat și o femeie stau întinși pe pat, îmbrăcați, iar el îndreaptă o mînă către pieptul ei. Potrivit raportului de monitorizare întocmit de CNA, promo-ul ar fi fost difuzat pe 15 decembrie, la orele 08.20, 09.43, 12.39, 21.37 și 00.22.
Reprezentanții postului de televiziune susțin însă că, în clipul de promovare, gestul a fost pe „reverse”, iar bărbatul nu a pus, ci a luat de fapt mîna. „Filmul fiind cu «15», promo-ul a fost editat astfel încît cadrele care ar putea fi interpretate să nu existe, tocmai pentru a nu aduce un prejudiciu privitorilor”, a declarat Adelina Sandu, reprezentant Pro TV.
Cu toate acestea, CNA a considerat că a fost încălcată legislația referitoare la protecția minorilor. Șase din cei opt membri prezenți la ședința de miercuri, 11 mai 2017, au votat pentru aplicarea sancțiunii. Propunerea a fost făcută de Monica Gubernat, care a adus în discuție articolul 39, alineatul (2) din Legea Audiovizualului, care spune că „Difuzarea în serviciile de televiziune […] a programelor care pot afecta dezvoltarea minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii […] nu pot vedea sau auzi emisiunile respective”. La începutul acestei luni, CNA a aplicat și o amendă de 10.000 de lei postului de televiziune Pro TV, pentru una dintre edițiile emisiunii Apropo TV, pentru „reclamă mascată”.
Prezentatorul Andi Moisescu apare într-un cadru ținînd în mînă o tabletă care avea pe spate sigla unei companii de telecomunicații, fără să fie precizat pe ecran (utilizîndu-se simbolurile „PP” sau „P”) că programul conține plasare de produse, după cum prevede legislația în vigoare.
Adaugă un comentariu