Obraznicii iar mănîncă praznicul
Mai plați ca ecranul 3 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Obraznicii iar mănîncă praznicul 11În ziua alegerilor din primul tur, televiziunile din România au scăpat de sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Eventualele derapaje din ziua de duminică vor fi analizate abia după ce vor fi validați noii membri care să reîntregească CNA. Acest lucru este cauzat de faptul că CNA nu are în momentul de față destui membri pentru a putea ține ședințele, avînd în vedere că din cei 11 membri au rămas doar șapte, iar pentru a se întîlni și pentru a lua decizii în ceea ce privește sancțiunile, este nevoie de minim opt. Lipsa acestora se explică prin expirarea unor mandate sau a invocării unor concedii.
Astfel, seria de interdicții suplimentare din ziua alegerilor, impusă tot de membrii consiliului, nu mai poate afecta desfășurarea campaniei. Teoretic, în ziua votării este interzisă prezentarea exit-poll-urilor înainte de închiderea urnelor de vot, dar și invitarea candidaților sau a reprezentanților săi în diferite emisiuni. Mai mult, cu 48 de ore înainte de ziua alegerilor este interzisă și prezentarea de sondaje, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Iar momentan, nimeni nu le va mai ține socoteala, în ziua care contează. După anunțarea rezultatelor și influențarea publicului puțin le mai pasă posturilor de televiziune de eventualele amenzi.
Pe durata campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, CNA-ul nu a mai fost un observator atît de temut. Dacă în timpul campaniei din 2009 amenzile au fost mai multe și mai usturătoare, anul acesta s-a rezumat în cea mai mare parte la „simple somații”. Una dintre acestea a constat în faptul că Romania TV, Antena 3, Realitatea TV, The Money Channel, Nașul TV, Europa FM și Radio RFI nu au reflectat în mod egal campania și nu toți candidații au avut posibilitatea să devină cunoscuți publicului. Restul sancțiunilor au fost pentru Antena 3 și România TV care i-au avut ca invitați pe Dan Diaconescu și Călin Popescu Tăriceanu.
Pînă la sfîrșitul lunii octombrie au fost date doar de două ori sancțiuni posturilor care nu au respectat regulile de campanie. Problema nu ar fi una majoră dacă publicul nu ar mai fi unul ușor influențabil și nu ar alege să voteze avînd încă pe retină imaginea celui mai insistent candidat.
Adaugă un comentariu