Penița antiglonț

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Penița antiglonț 6

În jurul anului 2009, marile te­leviziuni americane, care produc acele seriale prea scumpe de difuzat de către TVR, au hotărît să schimbe rețeta. Dincolo de e­chi­pa de investigatori, analiști, la­boranți, medici legiști sau alții din tagma luptătorilor pentru drep­tate, au creat o serie de seriale în care un colaborator, dintr-un oareșce domeniu, se alătura in­ves­tigației. Cum pe vremuri rulau în conco­mi­tent CSI, CSI Miami, CSI New York sau Las Vegas, astăzi se urmărește The Men­ta­list, White Collar, Castle, ș.a., pro­­duc­­ții în care un fost medium, un hoț de artă sau un scriitor de ro­­ma­ne polițiste ajută (iro­ni­zea­ză, e­nervează, exasperează) un de­­­par­tament al forțelor de ordine în di­ferite ca­zuri.

De departe însă, Castle are in­triga cea mai bine cusută. Ri­chard Castle, un scriitor de ro­ma­ne de succes își omoară perso­najul principal în ultima carte din seria care i-a adus renumele. Fi­ind intervievat într-un caz, se alătură investigației (fiind par­te­ne­rul permanent de poker al primarului) și descoperă că detectiva Kate Beckket ar putea să-i fie no­ua muză. Prin urmare, cu aju­to­rul aceluiași primar, devine par­te­ner și al detectivilor unei secții de poliție din New York, cu sco­pul de a se documenta pentru o nouă serie de romane. Iar regula se­rialelor de acest gen se res­pec­tă, în mare, în fiecare episod e­xis­tînd cîte un caz (în principiu o cri­mă) care se rezolvă doar după ce Castle face fie o descoperire pe care n-o gîndise nimeni fie o pros­tie care n-a putut fi pre­vă­zu­tă.

Povestea lor, în orice alte cir­cum­­stanțe, ar fi fost doar interesantă, însă ingredientul care îi da sa­voare e realismul. Oamenii sînt răniți de gloanțe (nu se opresc în jurnale ținute la piept), Beckket are adevărate crize de conștiință cînd trebuie să investigheze cazul ma­mei sale iar Castle se stră­du­ieș­te să fie tatăl perfect într-o re­la­ție complet disfuncțională (tră­ieș­te împreună cu fiica sa, mai res­ponsabilă decît el și cu mama lui, o actriță săracă la capătul carierei). Și, bineînțeles, proagoniștii se îndrăgostesc.

Ca să fie însă apreciat, serialul difuzat de Universal Cha­nnel trebuie privit fără pre­­ju­de­căți. Ca-ntr-un roman polițist, nu te poți în­drăgosti de Sherlock Holmes da­că nu-l îndrăgești deja pe Wat­son.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top