Sentimente cibernetice

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Sentimente cibernetice 7

Omniprezentă, tehnologia a de­­ve­nit parte din om, la propriu. La asta fa­ce aluzie replica omului de ști­ință din serialul „Intelligence”. „Teh­no­lo­gia nu este revoluționară este evo­lu­țio­nistă”. Comprimată în sce­ne, relația om-computer stă la ba­za producției. Avînd debutul pe 7 ia­nua­rie în Statele Unite pe canalul CBS, se­rialul prezintă viața unui e­rou na­țional a cărui mutație ge­ne­ti­că rară a permis implantarea u­nui mi­crocip în creier.

Cele 11 episoade reamintesc că ar­mele puternice care cad în mîi­ni­le cui nu trebuie devin Arma­gedon, de aceea cea mai mare companie de teh­nologie, Cybercom, se luptă să ți­­nă proiectul secret. Mafia chine­zeas­­că dorește formarea unei armate, a unei noi generații de oameni-com­pu­­teri și reușește să reproducă micro­ci­pul. Cybercom conectează un om la rețeaua globală de informații, WI-FI și la sateliți printr-un cip. Pro­tagonistul, Ga­briel accesează cu ușu­rință do­sa­re­le secrete FBI și CIA și poate chiar să controleze siste­me­le de securitate. Pen­tru con­du­ce­rea țării el este „Me­canismul”, dar pentru cei cu care lu­crează este o per­soană importantă care are nevoie de susținere per­ma­nentă. Una din ma­rile pro­ble­me ale sale nu re­pre­zin­tă doar faptul că este privit ca un robot, ci și virușii cibernetici care îi pun viața în pericol. Din cauza cipu­lui perceput de or­ga­nism ca al șa­se­lea simț, agentul poa­te suferi ori­cînd o pierdere a ce­lor­lal­te cinci sim­țuri.

Lupta dintre om și tehnologie es­te prezentă în fiecare episod. De aceea, ca și soldatul universal, agen­tul are impresia de multe ori că nu ci­­pul e cel care cedează și că începe să-și piardă  umanitatea.

De-a lungul episoadelor nu sînt prezente gadgeturi tipice spionaju­lui, accentul punîndu-se pe Ga­bri­el și pe competența lui de a lucra cu ci­pul. Însă bombele de mici dimen­si­u­ni care pot fi înghițite și nede­tec­ta­bile pentru că sunt acoperite cu mie­re reprezintă una dintre cele mai in­teresante idei.

Prin crearea acestui se­rial sau a ideii care evidențiază evo­luția rela­ți­ei dintre om și tehno­lo­gie, pro­du­că­torul Michael Seitzman es­te asemenea lui Jules Verne. La fel ca subma­rinul care era considerat la început obiect ficțional, microcipul ar pu­tea cea mai mare armă în timpul u­nui viitor război.

de Ana-Maria BUCUR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top