Sentimente cibernetice
Mai plați ca ecranul 23 martie 2014 Niciun comentariu la Sentimente cibernetice 7Omniprezentă, tehnologia a devenit parte din om, la propriu. La asta face aluzie replica omului de știință din serialul „Intelligence”. „Tehnologia nu este revoluționară este evoluționistă”. Comprimată în scene, relația om-computer stă la baza producției. Avînd debutul pe 7 ianuarie în Statele Unite pe canalul CBS, serialul prezintă viața unui erou național a cărui mutație genetică rară a permis implantarea unui microcip în creier.
Cele 11 episoade reamintesc că armele puternice care cad în mîinile cui nu trebuie devin Armagedon, de aceea cea mai mare companie de tehnologie, Cybercom, se luptă să țină proiectul secret. Mafia chinezească dorește formarea unei armate, a unei noi generații de oameni-computeri și reușește să reproducă microcipul. Cybercom conectează un om la rețeaua globală de informații, WI-FI și la sateliți printr-un cip. Protagonistul, Gabriel accesează cu ușurință dosarele secrete FBI și CIA și poate chiar să controleze sistemele de securitate. Pentru conducerea țării el este „Mecanismul”, dar pentru cei cu care lucrează este o persoană importantă care are nevoie de susținere permanentă. Una din marile probleme ale sale nu reprezintă doar faptul că este privit ca un robot, ci și virușii cibernetici care îi pun viața în pericol. Din cauza cipului perceput de organism ca al șaselea simț, agentul poate suferi oricînd o pierdere a celorlalte cinci simțuri.
Lupta dintre om și tehnologie este prezentă în fiecare episod. De aceea, ca și soldatul universal, agentul are impresia de multe ori că nu cipul e cel care cedează și că începe să-și piardă umanitatea.
De-a lungul episoadelor nu sînt prezente gadgeturi tipice spionajului, accentul punîndu-se pe Gabriel și pe competența lui de a lucra cu cipul. Însă bombele de mici dimensiuni care pot fi înghițite și nedetectabile pentru că sunt acoperite cu miere reprezintă una dintre cele mai interesante idei.
Prin crearea acestui serial sau a ideii care evidențiază evoluția relației dintre om și tehnologie, producătorul Michael Seitzman este asemenea lui Jules Verne. La fel ca submarinul care era considerat la început obiect ficțional, microcipul ar putea cea mai mare armă în timpul unui viitor război.
de Ana-Maria BUCUR
Adaugă un comentariu