Sinteza unei confruntări

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Sinteza unei confruntări 1

Fără îndoială senzația media-ti­­că a săptămînii trecute a fost Sin­te­za Zi­lei, Mihai Gâdea versus Mi­hai Răz­van Ungureanu.

Nici zece minute din emisiune nu trec și Gâdea deja își asumă, in­vo­­luntar, poziția de inferioritate fa­ță de premier, prin replicile „vă mul­­țu­mesc pentru corectură” și „dis­cu­ția cu un intelectual este diferită”. Mo­de­­ratorul nu respectă o normă de ba­­ză a jurnalismului, punînd mai mul­te întrebări într-una, fiind din nou co­­rectat: „puneți-mi dumneavoastră în­trebarea”. Orice ar face, își dă de gol lipsa de profesionalism: „V-am as­cul­tat cu foarte multă atenție și, cum sper că s-a observat, nu v-am în­tre­rupt”, de parcă așteaptă un premiu pen­­­tru că-și lasă invitatul să vorbeas­că. Trage concluzii telenovelisti­ce, pre­cum „cancerul nu așteaptă” și se com­portă ca un copil care în­cear­că să-și impresioneze superiorul: „Noi v-am transmis în direct”.

De cealaltă parte, premierul se joa­­că cu intervievatorul său: „Îmi es­te greu să înțeleg logica acestei pre­su­puneri” – profită de poziția de su­pe­­­rioritate pe care și-a asumat-o, fă­ră a răspunde propriu-zis la întreba­re (cînd logica și rațiunea din spa­te­le ei erau destul de clare: dacă este un pre­mier care poate acționa după cum con­­sideră că este corect sau da­­­că a­re anumite „restricții” im­pu­se de către coaliția de guvernare).

Și, cînd Gâdea termină cu în­tre­­­bă­rile ce au ca scop pătarea in­ter­lo­­cu­torului, sub pretextul interesului pu­­blic, și realizează că nu a a­juns ni­­­că­ieri, își dă pe față caracterul ta­blo­­id, de cea mai joasă speță jur­na­lis­­tică, ca o ieftină lovitură sub cen­tu­­ră: „Ca­re este relația dumneavoas­tră cu doam­na Elena Udrea?” Nu­mai că lo­vitura nu-i iese, premierul în­­cur­cîn­­du-l încă o dată pe Gâdea cu un e­xer­­cițiu de logică. Este amu­zant și chiar satisfăcător, pentru con­su­ma­­­­to­­rul de media obosit și agasat de pro­­duse de pseudo-jurnalism precum Gâ­­­dea, cum MRU îl bate cu ast­fel de e­xerciții și îl lasă pe acesta în­­tre­bîn­du-se ca un copil ofticat „e doar un e­xemplu?”.

Pînă la urmă, de ce a fost meciul cîștigat de MRU? Simplu, el re­u­șeș­­te să-și îndeplinească funcția de po­­litician (este diplomat, calm, in­te­­li­gent, oferă răspunsuri solide, cu con­­ținut, dar totuși reușește să evite cap­ca­nele și țintele moderatorului), pe cînd Gâdea, dacă îl putem numi jur­­na­list, este unul ratat – dacă sco­pul u­nui interviu este de a-ți vîna și prin­­­­de interlocutorul, l-am văzut pe pre­­zentatorul TV timorat, copleșit, în­­vins. A încercat să ia taurul de coar­ne spre final, dar era prea tîrziu. L-a asmuțit pe Badea asupra lui, dar nu i-a ieșit nici așa. Cine a avut de cîș­ti­­gat după seara de marți? Antena 3: zece puncte de rating; MRU: simpa­tie cît cuprinde; Gâdea: o carte de A­le­xandru Graur; publicul: cî­te­va răs­­punsuri, nimic concret.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top