Micul ocean din spatele rîsului
Ascultă de (la) noi, Opinii 15 mai 2017 Niciun comentariu la Micul ocean din spatele rîsului 4Clapele de pian mențin un ritm echilibrat între tobe și scîrțîiturile chitarei, iar versurile îți amintesc despre frustrările și senzația de inutilitate care te-au ruinat în momentele depresive. Cu acest mesaj își deschid cei de la Paramore noul album, „After Laughter”, lansat pe 12 mai. Trecînd spre o linie melodică ușor diferită față de stilul lor pop punk de pînă acum, cele 12 melodii sînt ca o colecție a stărilor pe care oamenii le au „după rîs”, fondul versurilor devenind unul negativist. Chiar dacă ura, falsa fericire și vînătoarea viselor dau pieselor o notă de nostalgie, vocea gravă a solistei care răsună pe ritmurile tobei te fac să țipi și să-ți exteriorizezi furia.
Acest album nu este pentru cei care preferă să plîngă pe melodii lente și siropoase, pentru că energia lui te face să te simți ca un adolescent rebel. Probabil am întîlnit cu toții acei binevoitori care îți dau sfaturi, așteptînd următoarea ta greșeală. Fredonînd „I hate to say I told you so/ But they love to say they told me so”, realizezi că oamenii iubesc să aibă dreptate. Cîteva note mai încolo ai să rememorezi pe acorduri de rock toate zîmbetele false pe care le-ai afișat și s-ar putea, totuși, să mai omiți cîteva.
Din vers în vers o să ajungi printre norii în care se presupune că se ascund visele. Atunci o să deschizi carnețelul cu dorințe, știind că singurele arme de care dispui sînt speranțele. Însă nu renunți pentru că „It’s keeping all your hopes alive/ When all the rest of you has died”. Cum era de așteptat, dacă e vorba despre nostalgii într-un album, o să auzi și cîteva melodii despre iubiri decupate din adolescență. Acum vibrațiile chitarei se mai domolesc, lăsîndu-te să cauți în liniște adîncul micului ocean în care s-au scufundat idilele.
Dacă mrejele melancoliei te-au strîns prea mult în cercul vechilor emoții, vei găsi un motto pentru această stare uneori inexplicabilă: „Strange how we found ourselves exactly where we left off”. Pe lîngă iubirile pe care am vrea să le păstrăm pentru totdeauna, am vrea să rămînem să capturăm și tinerețea. Astfel, acustica gravă a tobelor îți va cînta despre diminețile în care te uiți în oglindă și ți se pare că ți-a mai apărut un rid în colțul gurii.
Spre sfîrșitul albumului începi să accepți încă odată că mereu vor fi persoane ce te vor dezamăgi. Versurile capătă mai multă poezie și te întorci din nou în micul ocean, iar sunetele aproape că devin vizuale. După atîta scormonit în trecut, aproape că devine obositor să-ți stergi din amintiri. Și parcă nici nu mai vrei să adaugi altele, deoarece orice lucru nou își are sfîrșitul lui, așa că începi să te gîndești la teoria asta în timp ce fredonezi „I’m getting sick of the beginnings”.
Text de Antonela TĂNĂSELEA
Adaugă un comentariu