Adevărul scrîşneşte din dinți
Navighează pe-o pagină de carte 18 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Adevărul scrîşneşte din dinți 26Întoarsă în calitate de corespondent străin la Teheran, Ramita Navai, jurnalista care-a trăit în Marea Britanie încă de la vîrsta de șase ani, a redat în opt povestiri furate din viața privată a locuitorilor capitalei iraniere, totul despre „Dragoste, sex şi moarte la Teheran”, aşa cum o spune şi subtitlul cărţii.
„Să ne înţelegem: ca să locuieşti în Teheran, trebuie să minţi. Morala nu are de-a face cu asta: a minţi în Teheran ţine de supravieţuire” – aşa te introduce autoarea iraniană în universul pe care vrea să-l transforme într-unul transparent. Astfel, îi cunoaştem, rînd pe rînd, pe cei ale căror vieţi ar putea schimba realitatea pe care oamenii dinafara oraşului o percep, formată din toate lucrurile formale care-şi păstrează cursul desfăşurării doar de-a lungul străzii Vali Asr. Prin intermediul lui Dariush pretindem că în interiorul Iranului nu există oameni revoltaţi, cînd însăşi lupta sa ne oferă o definiţie clară a rebeliunii şi-a manifestului.
Prin păşirea, fără a cunoaşte lucruri despre Coran şi interpretarea propoziţiilor atunci cînd cartea se deschide, direct în viaţa de adolescentă a lui Somayeh aflăm că în Teheran căsătoriile aranjate sînt la ordinea zilei, tinerii jură cu înflăcărare că sînt încă virgini atunci cînd se căsătoresc, bărbaţii sînt aproape toţi dependenţi de opiu, prostituţia e pe fiecare margine a străzii şi divorţurile, deşi oficial judecate-n ochii lumii, sînt la fel de dese ca-n ţările europene.
Amir ne arată clar ce-i suferinţa şi limita la care aceasta trebuie s-ajungă ca să nu mai îngăduie puterii de-a ierta vreo apropiere şi Ashgar împreună cu soţia sa ameliorează imaginea deja creată prin alegerea, în ciuda tuturor celor întîmplate, a drumului către căinţă.
Ramita Navai îşi dezvăluie în final sursele, recunoaşte personajele ale căror nume le-a schimbat şi ne-mpărtăşeşte, conştientizînd gradul dispreţului abătut asupra Teheranului de-acum înainte, adevărurile fără vreo perdea din societatea în care, de fapt, locuiesc doar parveniţi, comercianţi şi tinere „suficient de machiate ca să-l şocheze şi pe un travestit”.
Adaugă un comentariu